Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024, 9:02:04 μμ

Κόσμος

Αίσθηση προκάλεσαν τα λόγια του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου,  στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία της Αναστάσεως, στο κέντρο  της Ορθοδοξίας στο Φανάρι.

Ο κ. Βαρθολομαίος, ήταν από τους λίγους Προκαθήμενους, ο οποίος αυτήν την διαφορετική Μεγάλη Εβδομάδα, αναφέρθηκε σε όλους τους πολίτες.

Ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στη Ρωσία αυξήθηκε κατά 5.642 κρούσματα το τελευταίο εικοσιτετράωρο, φθάνοντας τα 52.763 σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.

Μέχρι σήμερα έχουν αναρρώσει 3.873 ασθενείς, ενώ οι νεκροί έχουν φθάσει τους 456, όπως ανακοίνωσε το Κέντρο επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι εγκαινίασε την ευρωπαϊκή πλατφόρμα δεδομένων Covid-19, η οποία θα επιτρέψει την ταχεία συλλογή και διασυνοριακή ανταλλαγή των διαθέσιμων ερευνητικών δεδομένων μεταξύ των επιστημόνων.

Η νέα πλατφόρμα θα παρέχει ένα ανοιχτό και αξιόπιστο διεθνές περιβάλλον, στο οποίο οι ερευνητές θα μπορούν να αποθηκεύουν και να ανταλλάσσουν γενετικές αλληλουχίες (DNA), δομές πρωτεϊνών, δεδομένα προκλινικής έρευνας και κλινικών δοκιμών, καθώς και επιδημιολογικά δεδομένα.

Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούν προσεκτικά πληροφορίες ότι ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν παλεύει για την ζωή του μετά από χειρουργική επέμβαση, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το αμερικανικό δίκτυο CNN.

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Ανησυχία για μια πιθανή «δεύτερη κορύφωση» του κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο αν τα περιοριστικά μέτρα αρθούν πρώιμα εξέφρασε ο υπό ανάρρωση Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, σύμφωνα με δημοσίευμα των Times.

Μπορεί πλέον η Μέγκαν Μαρκλ να έχει φύγει οριστικά από το περιβάλλον της βασιλικής οικογένειας και του παλατιού, οι αποκαλύψεις όμως, για τα όσα συνέβαιναν όσο ζούσε εκεί, συνεχίζονται... 

Από την πρώτη στιγμή που η Μέγκαν Μαρκλ μπήκε στη βασιλική οικογένεια, μετά το γάμο της με τον πρίγκιπα Χάρι, άρχισαν να κυκλοφορούν πληροφορίες ότι δεν τα πήγαινε καθόλου καλά με το προσωπικό του παλατιού.

Πριν από λίγες εβδομάδες στην πόλη της Μεσίνα στην Ιταλία, μια ασυνήθιστη πομπή έσπασε την καραντίνα και την απαγόρευση κυκλοφορίας που ισχύει ακόμη στην χώρα προκειμένου κάποιοι να παραβρεθούν σε μια κηδεία.

Λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού οι τελετές μνήμες με αφορμή τα 75 χρόνια από την απελευθέρωση των στρατοπέδων συγκέντρωσης Μπέργκεν-Μπέλζεν και Ράβενσμπρουκ έγιναν κεκλεισμένων των θυρών. Στην εκδήλωση μνήμης στο μνημείο θυμάτων στο Μπέργκεν-Μπέλζεν συμμετείχαν ο πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας, πολιτικοί του κρατιδίου καθώς και εκπρόσωποι εβραϊκών κοινοτήτων.

Καθ' οδόν προς την κυπριακή ΑΟΖ βρίσκεται το τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο Γιαβούζ, συνοδεία φρεγάτας του τουρκικού ναυτικού.

Με παράτυπη τουρκική navtex, η Άγκυρα είχε δεσμεύσει μια περιοχή μεταξύ των οικοπέδων 6 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ από τη Δευτέρα του Πάσχα, 20 Απριλίου μέχρι και τις 18 Ιουλίου.

Συμπλοκή μεταξύ αστυνομικών και πολιτών λόγω της απαγόρευσης μετακινήσεων σημειώθηκε στην πόλη Λα Μπισμπάλ ντ' Εμπορντά της Ισπανίας, ενώ λίγο έλειψε να υπάρχουν και χειρότερα. 

Όταν δύο αστυνομικοί προσπάθησαν να συλλάβουν έναν άνδρα γιατί παραβίασε τους περιορισμούς κυκλοφορίας, αυτός αντιστάθηκε ενώ μια από τις δυο γυναίκες που βρίσκονταν μαζί του επιτέθηκε στον ένα αστυνομικό με αιχμηρό αντικείμενο.