Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 8:07:18 μμ

Κόσμος

Το Πανεπιστήμιο Ζαν-Ζορές στην Τουλούζη, που τελούσε υπό κατάληψη εδώ και δύο μήνες από φοιτητές που αντιτίθενται στην κυβερνητική μεταρρύθμιση για την πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση, εκκενώθηκε σήμερα πριν από την αυγή από περίπου 200 αστυνομικούς.
Ένα βυτιοφόρο που μετέφερε δώδεκα τόνους ζεστής, ρευστής... σοκολάτας ανατράπηκε σε αυτοκινητόδρομο της Πολωνίας μετατρέποντας την άσφαλτο σε ένα καφετί, γλυκό ποτάμι.

Από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία το όχημα, που ανήκει σε μια εταιρεία παρασκευής ζαχαρωτών, προσέκρουσε στα κιγκλιδώματα ασφαλείας του αυτοκινητοδρόμου Α2, μεταξύ των πόλεων Βρέσνια και Σλούπκα, στην ανατολική Πολωνία.
Με στρατιωτικές παρελάσεις αλλά και με πορείες της λεγόμενης «Αθάνατης Στρατιάς» στις οποίες συμμετείχαν χιλιάδες Ρώσοι πολίτες κρατώντας τις φωτογραφίες συγγενών τους οι οποίοι είτε πολέμησαν είτε σκοτώθηκαν κατά την διάρκεια του Παγκοσμίου Πολέμου, εορτάσθηκε σε όλη την επικράτεια της Ρωσίας η 73η επέτειος της νίκης κατά του ναζισμού, η οποία έχει καθιερωθεί ως Ημέρα της Νίκης

Το Παρίσι προειδοποιεί ότι η ΕΕ θα προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμού Εμπορίου κατά των ΗΠΑ, εάν οι αμερικανικές κυρώσεις στο Ιράν πλήξουν τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να προσβάλει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου οποιοδήποτε μονομερές μέτρο πλήξει τα συμφέροντα ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και θα απαντήσει με αναλογικό τρόπο, σε συμφωνία, φυσικά, με τους κανόνες του διεθνούς οργανισμού» δήλωσε ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης, Μπενζαμέν Γκριβό.

Οι τουρκικές εισαγγελικές αρχές ζήτησαν την Τετάρτη την επιβολή εκατοντάδων ποινών ισόβιας κάθειρξης σε πολλούς κατηγορούμενους για την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 2016, όπως μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Ενας εισαγγελέας της Άγκυρας ζήτησε να επιβληθούν 252 φορές ισόβια σε πολλά από τα μέλη του "Συμβουλίου για την Ειρήνη στη Χώρα", όπως αποκαλείτο η οργάνωση των ηγετών της απόπειρας πραξικοπήματος σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε νέα επίθεση εναντίον των μέσων ενημέρωσης που, όπως υποστηρίζει, τον αδικούν και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανακαλέσει τις διαπιστεύσεις ορισμένων δημοσιογραφικών οργάνων που τα θεωρεί «διεφθαρμένα».
Δεν θα μπορούσε η αυτοκινητοβιομηχανία «MINI» παρά να τιμήσει τον γάμο του Πρίγκιπα Harry και της Meghan Markle δημιουργώντας ένα μοναδικό μοντέλο για την περίσταση. Το «βασιλικό όχημα», μετά τον γάμο θα δοθεί σε φιλανθρωπικό ίδρυμα της επιλογής του ζευγαριού για να βγει σε δημοπρασία.
Η τουρκική κυβέρνηση καταφέρθηκε ενάντια στην εκστρατεία «Τamam-Αρκετά», η οποία έγινε κυρίαρχο θέμα στο Twitter όταν ο τούρκος πρόεδρος Ερντογάν υποσχέθηκε να εγκαταλείψει την εξουσία αν του το ζητούσαν οι πολίτες.
"Από την Ευρώπη εξαρτάται τώρα. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να αποσυρθεί από την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν και μάλιστα με τη μέγιστη σκληρότητα. Τίποτα δεν αναβάλλεται, τίποτα δεν αποδυναμώνεται, η κατεύθυνση είναι προς τη μέγιστη δυνατή σύγκρουση" γράφει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.
Μια νέα βάση στην Μανμπίτζ της βόρειας Συρίας δημιούργησαν οι αμερικανικές δυνάμεις έπειτα από τις τουρκικές απειλές ότι ο τουρκικός στρατός θα βαδίσει εναντίον της πόλης, δήλωσε την Τετάρτη αξιωματούχος υποστηριζόμενης από τις ΗΠΑ πολιτοφυλακής.