Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 8:55:08 πμ
Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2017 21:16

Ανδρουλάκης: Η δημοκρατική παράταξη να αγκαλιάσει ξανά τη λαϊκή βάση που εξαπάτησε ο κ. Τσίπρας

Το προφανές είναι πως ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι ο νεότερος εκ των υποψηφίων προέδρων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου. Ωστόσο ο ίδιος από το Κιλκίς την Τετάρτη, εγκαινιάζοντας την "προεκλογική" παρουσία του στη Βόρεια Ελλάδα, φρόντισε να διευρύνει το περιεχόμενο της ανανέωσης σε επίπεδο ιδεών, στρατηγικής και προγράμματος. Και να στείλει το μήνυμα ότι δεν είναι διατεθειμένος να γίνει "ο φερετζές του φθαρμένου πολιτικού συστήματος".


Δεν μπορεί να πρωταγωνιστούν ακόμα στην πολιτική σκηνή πρόσωπα που ξεκίνησαν πριν 35 χρόνια. Δεν είναι ότι δεν τους θέλω εγώ στην αυριανή ημέρα. Προκαλούν την κοινωνία, ανέφερε όταν κλήθηκε να απαντήσει κατά πόσο είναι διασφαλισμένη η ενότητα μετά την  εκλογή νέου προέδρου.  
"Αντιλαμβάνομαι την ενότητα διαφορετικά ίσως από εσάς. Δεν διώχνουμε κανέναν, τους θέλουμε όλους, αλλά το αύριο θα γραφεί με τους όρους και τις ανάγκες του σήμερα και με τους ανθρώπους που μπορούν να το υπηρετήσουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντέχει όσο αντέχει  διότι ανέβασε στο πολιτικό προσκήνιο νέα πρόσωπα, κάποια από αυτά αξιόλογα, και δεν αρκέστηκε στα στελέχη του κόμματος του 4%. Σημαντικό είναι λοιπόν η ενότητα να αναφέρεται σε ιδέες, προγράμματα και πρόσωπα." τόνισε διαχωρίζοντας σαφώς τη θέση του από όσους προσκαλούν απλώς σε μια άθροιση όσων συγκρότησαν το παλιό ΠΑΣΟΚ"

Ο κ. Ανδρουλάκης συνοδευόμενος από το μέλος της ΚΕ Γιώργο Φραγγίδη, που έχει συνταχθεί ανοιχτά υπέρ της υποψηφιότητάς του, ήρθε το απόγευμα της Τετάρτης στο Κιλκίς  και έδωσε συνέντευξη τύπου και μίλησε αμέσως μετά στο Επιμελητήριο ενώπιον 60 πολιτών.
Βασικός στόχος, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η δημοκρατική παράταξη να «αγκαλιάσει ξανά τη λαϊκή βάση που εξαπάτησε ο κ. Τσίπρας. Να την πείσουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις που προτείνουμε είναι όπλο στο χέρι του πιο αδύναμου κι όχι του πιο πλούσιου που μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του μέσα από την οικονομική του δυνατότητα».

Άσκησε δριμύτατη κριτική στη Νέα Δημοκρατία. " Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε  μόνο για μείωση του φόρου των επιχειρήσεων και άφησε εκτός τον φόρο φυσικών προσώπων. Τον ενδιαφέρουν μόνο τα μεγάλα συμφέροντα. Χαρακτήρισε  φυσική αναγκαιότητα την ύπαρξη κοινωνικά  αδύναμων, διότι έτσι λειτουργεί το σύστημα της οικονομίας, όπως είπε. Αλλά η κοινωνική συνοχή αποτελεί προτεραιότητα για ένα κόμμα της σοσιαλδημοκρατίας. Δεν αρκεί η ανάπτυξη προς όφελος των ολίγων. Οι κοινωνίες, τα κράτη, τα έθνη πάνε μπροστά μόνο όταν έχουν εξασφαλισμένη την κοινωνική τους συνοχή"
Δεν χαρίστηκε ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ "Δεν είναι αριστερός ο ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβέρνησή του αποτελεί ένα μείγμα εθνικολαϊκισμού. Όσο η ρύπανση αφορούσε τη Σαλαμίνα, η κυβέρνηση κοιμόταν. Όταν η ρύπανση έφτασε στη Γλυφάδα, ξύπνησε η δήθεν αριστερή κυβέρνηση. Με την παράλογη υπερφορολόγηση κατέστρεψε το μικρομεσαία τάξη  και οδηγεί την χώρα στο περιθώριο" είπε.

«Μεταξύ μιας ΝΔ, με το σύστημα Καραμανλή που χρεοκόπησε τη χώρα και προσπαθεί να ξαναπάρει την εξουσία, κι ενός εθνολαϊκισμού που δεν έχει σχέση με την Αριστερά, η δημοκρατική παράταξη έχει χώρο για να αναγεννηθεί και να ηγεμονεύσει πολιτικά και ιδεολογικά» τόνισε.

"Έχει αστείρευτες δυνάμεις η Ελλάδα. Εντός κι εκτός χώρας. Μπορούμε να τις κινητοποιήσουμε για να πετύχουμε την ανάπτυξη πολύ νωρίτερα από όσο προβλέπεται στα μνημόνια και να πρωταγωνιστήσουμε στα Βαλκάνια, τώρα που αναγγέλθηκε η ένταξή τους στην ΕΕ. Αποτελούν τα Βαλκάνια προνομιακό χώρο για την Ελλάδα ώστε να ισχυροποιήσει τη θέση της και στην Ευρώπη. Κι όσο απουσιάζουμε εμείς, άλλες δυνάμεις από βορειοανατολικά και νοτιοανατολικά (εννοώντας Ρωσία και Τουρκία) θα μας υποκαθιστούν.
Ο κ. Ανδρουλάκης ενέταξε την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ στη συνολική πτώση της σοσιαλημοκρατίας στην Ευρώπη. Απλά η  κρίση  λειτούργησε ως επιταχυντής  στην χώρα μας. Η οικονομία κατέρρευσε επί Καραμανλή κι εμείς αναλάβαμε μόνοι μας το φορτίο διαπράττοντας ιστορικά σφάλματα. Αλλά αποτελεί και ιστορική αδικία να πληρώσει πολιτικά την κρίση μόνο το ΠΑΣΟΚ κι όχι η κύρια υπαίτια του δημοσιονομικού εκτροχιασμού, δηλαδή η Ν.Δ., είπε.

Απαντώντας σε ερώτησή μας κατά πόσο υπάρχει πολιτικός χώρος για τη σοσιαλδημοκρατία ανάμεσα στη μεταρρυθμιστή, όπως θέλει να εμφανίζεται, Ν.Δ. κι ενός ΣΥΡΙΖΑ που εκ των πραγμάτων ωθείται προς την κεντροαριστερά, ο κ. Ανδρουλάκη αμφισβήτησε ότι η Ν.Δ. είναι μεταρρυθμιστική δύναμη. "Ο κ. Μητσοτάκης διαχειρίζεται απλά την καραμανλική Ν.Δ. χωρίς καμιά διάθεση να κάνει τομές. Δεν έχει έναν άνθρωπο, ένα στέλεχος που να ορίσει ως τον υποψήφιο για Υπουργό Οικονομικών. Και υπάρχει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με εμφανέστατη διαχειριστική αδυναμία. Κατέρρευσε η κυβέρνηση Τσίπρα στα μάτια των πολιτών. Απλά η σοσιαλδημοκρατία οφείλει να παρουσιάσει μια αξιόπιστη πρόταση, εάν πρόγραμμα που θα είναι τολμηρό και θα λαμβάνει υπόψιν και τα λάθη του παρελθόντος"
Και για να γίνει σαφέστερος εξειδίκευσε: Δεν μπορεί να αντιμετωπίζει η χώρα έντονο δημογραφικό πρόβλημα (το 1960 ήμασταν 8,5 εκατομμύρια και το 20160 θα είμαστε πάλι 8,5, όταν η Τουρκία των 40 εκατ. θα είναι πάνω από 100 εκατομμύρια) και να υπάρχουν οι πρόωρες συντάξεις. Πρέπει να βρούμε τους πόρους ώστε κάθε παιδί να έχει εξασφαλισμένη την προσχολική φροντίδα. Να μην σκέφτεται το νέο ζευγάρι που θα αφήνει τα παιδιά του όταν εργάζεται.
«Ο κ. Μητσοτάκης κλείνει το μάτι στις επιχειρήσεις κι ενοχοποιεί το δημόσιο τομέα, κι ο κ. Τσίπρας κάνει το ακριβώς αντίθετο. Κλείνει το μάτι στο δημόσιο τομέα κι ενοχοποιεί την επιχειρηματικότητα... Πρέπει να έχουμε ένα πρόγραμμα να ενώσουμε τις γενιές κι όλες τις κοινωνικές ομάδες κι όχι να τις διχάσουμε για να έχουμε εκλογικά οφέλη όπως κάνει ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στους νέους της χώρας τονίζοντας ότι δεν θα κρίνουν μεν το εκλογικό αποτέλεσμα για την παράταξη αλλά ότι πρέπει να επαναπροσεγγιστούν, να πειστούν ότι κάτι καλύτερο μπορεί να υπάρξει στην πολιτική ζωή του τόπου: «Πρέπει να ξανακουμπίσουμε τις νέες γενιές -κι όχι τώρα για αυτή τη διαδικασία- αλλά και για το μέλλον. Δεν δέχομαι στο Κιλκίς να είναι η τη Χρυσή Αυγή τρίτο κόμμα. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι υπάρχουν Έλληνες οι οποίοι θεωρούν ότι είναι πατριωτικό κίνημα οι απολογητές της Χούντας, οι απολογητές των Ναζί. Πρέπει να αγκαλιάσουμε το τμήμα της ελληνικής κοινωνίας που έχει εξαπατηθεί από την ακρότητα. Κι αυτός θα είναι ένας βασικός στόχος που πρέπει να έχουμε όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, ακόμη περισσότερο η δημοκρατική παράταξη».

Ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι δεν πρέπει η διαδικασία εκλογής να μετατραπεί σε πασαρέλα υποψηφίων. «Το θέμα δεν είναι ο αριθμός αλλά να υπάρξει δέσμευση απόψεων και θέσεων για το τι θα γίνει την επόμενη μέρα, ποια θα είναι αυτή η παράταξη».