Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 11 Απριλίου 2017 20:27

Διαφάνεια για τους πάντες και παντού

Γράφει ο Γιώργος Φραγγίδης
Πρώην βουλευτής
ΠΑΣΟΚ ν. Κιλκίς
Μέλος ΚΠΕ ΠΑΣΟΚ. 

 

Kαι ξαφνικά η πολιτική ζωή του τόπου γέμισε εξεταστικές επιτροπές. Αφού έκλεισε η πρώτη για τα ΜΜΕ χωρίς κανένα αποτέλεσμα, προχωρήσαμε στην επιτροπή για τα θέματα Άμυνας και τώρα για την Υγεία. Ο πρωθυπουργός συνειδητοποιώντας  ότι είναι με την πλάτη στον τοίχο,  αποφασίζει να ποινικοποιήσει την πολιτική ζωή της χώρας.


Καλώς να ορίσουν όλες οι εξεταστικές.
Διαφάνεια για τους πάντες και παντού. Δεν έχουμε τίποτε να κρύψουμε και τίποτε να φοβηθούμε.
Εμείς στο ΠΑΣΟΚ και στη Δημοκρατική Συμπαράταξη έχουμε επιλέξει να  πορευόμαστε με διαφάνεια, καθαρότητα και λογοδοσία.
Καταλαβαίνουμε όμως και τη δυσχερή θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Όταν μια κυβέρνηση δήθεν αριστερή που ήρθε στην εξουσία με κεντρικό σύνθημα « Όχι στο Μνημόνιο», έχει κόψει το ΕΚΑΣ σε 400.000 συνταξιούχους, έχει φορτώσει 12,5 δις ευρώ επιπλέον βάρη στις πλάτες των Ελλήνων πολιτών, όταν ετοιμάζεται να ψηφίσει μείωση του αφορολόγητου, μείωση συντάξεων και άλλα σκληρά μέτρα, τότε μόνο ένα όπλο της έχει απομείνει: τακτικισμοί, επικοινωνιακά παιχνίδια και προσπάθεια αποπροσανατολισμού των πολιτών.
Θα είχε όμως ενδιαφέρον αν την ίδια ευαισθησία έδειχνε η ‘’αριστερή’’ κυβέρνηση και για την πενταετία 2004-2009. Την περίοδο που τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων διπλασιάστηκαν, που το χρέος εκτοξεύθηκε, που έπεσε η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Τότε που η κυβέρνηση μιλούσε για θωρακισμένη οικονομία που δεν κινδυνεύει και στην πορεία αποδείχθηκε ότι όλα ήταν ψέματα. Δε θέλουν όμως να αγγίξουν την περίοδο εκείνη γιατί το πολιτικό φλερτ Καραμανλή –Τσίπρα είναι γνωστό.
Αναρωτιόμαστε: Γιατί δεν ψηφίζουν την εξεταστική για την οικονομία που πρότεινε η Δημοκρατική Συμπαράταξη; Να μιλήσουμε  και για τα 86 δις που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ φόρτωσε την ελληνική οικονομία. Για τα 20 δις που έχασε το Δημόσιο από τις ελληνικές τράπεζες. Για τα capital control.
Γιατί άραγε δεν φέρνουν μια πρόταση για την Υγεία που θα διαπερνά κόμματα και περιόδους διακυβέρνησης. Γιατί η Εξεταστική για την Υγεία σταματά το 2014;
Για τα ποινικά αδικήματα του κ. Πολάκη αλλά και τη μη τιμολόγηση φαρμάκων το 2015 δε θέλουν να συζητήσουν στην κυβέρνηση;
Γιατί  η Κυβέρνηση επιλέγει την διαφάνεια α λα καρτ;
Εξοπλιστικά, αντισταθμιστικά και προμήθειες υπήρχαν μόνο το 2001-2004, όχι επί Κυβερνήσεων Καραμανλή;
Τα πραγματικά προβλήματα όμως βρίσκονται στην καθημερινότητα των πολιτών.
Στα μπλοκάκια που κλείνουν κατά χιλιάδες κάθε μήνα θέτοντας εν αμφιβόλω  τα έσοδα του ΕΦΚΑ. Στις Τράπεζες που αυξάνουν για 2ο συνεχόμενο μήνα την εξάρτησή τους από το μηχανισμό έκτακτης ενίσχυσης ρευστότητας (ELA) την ώρα που οι καταθέσεις μειώνονται δραματικά.
Στο Δημόσιο που κήρυξε ξανά στάση πληρωμών στους ιδιώτες και  ανταγωνίζεται πλέον στα «φέσια» και τη ΔΕΗ- μια ΔΕΗ που είναι υπό κατάρρευση με ευθύνη της κυβέρνησης.
Τρεις μόνο μήνες μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού καμία από τις βασικές του προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου δεν ισχύει.
Η αδιαφορία της Κυβέρνησης για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα είναι γνωστή.
Διαλύουν τη μεσαία τάξη, φτωχοποιούν  χιλιάδες πολίτες, στερούν την ελπίδα και την προοπτική από τους νέους.
Κάθε μέρα που περνά η οικονομική ασφυξία των αγροτών μεγαλώνει..
Ακόμα και τα περίφημα «αντί-μετρα», που μας τα παρουσίασαν ως μεγάλη επιτυχία, δεν συνδέονται απλώς με το στόχο του 3,5% αλλά με την υπέρβαση του.
Όπως όμως και αν βαφτίσουν τα μέτρα που θα φέρουν, στην ουσία θα πρόκειται για ένα νέο μνημόνιο.
Ένα 4ο Μνημόνιο χωρίς χρηματοδότηση που επιτείνει τα βάρη του λαού.
Δεν έχει κανείς αμφιβολία ότι οι δανειστές φέρουν το δικό τους σοβαρό μερίδιο ευθυνών για τα αδιέξοδα που δημιουργούνται με τις ακραίες απαιτήσεις τους και τις εμμονές σε λάθος συνταγές.

Το κεντρικό πρόβλημα όμως  της χώρας έχει ονοματεπώνυμο: είναι η Κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου. Και όσο γρηγορότερα φύγουν τόσο καλύτερα είναι..