Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 2:11:47 πμ
Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2016 20:47

Επίσκεψη της ΤΟ Κιλκίς της ΚΝΕ στο Μεταλλικό Κιλκίς

Επίσκεψη στο ηρωικό χωριό Μεταλλικό του Κιλκίς πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17 Ιούνη από την ΤΟ Κιλκίς της ΚΝΕ, μπροστά στο 42ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – ΟΔΗΓΗΤΗ, το οποίο είναι αφιερωμένο στα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ, και το οποίο θα πραγματοποιηθεί φέτος το Σάββατο 3 Σεπτέμβρη, στο Πλατεία Ειρήνης, στην πόλη του Κιλκίς.


Αφορμή για την επίσκεψη στο χωριό ήταν η εκδήλωση τιμής και μνήμης για όλους τους αγωνιστές και αγωνίστριες του χωριού Μεταλλικού του Κιλκίς, που διοργάνωσε η ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ Κιλκίς. Εκ μέρους του ΤΣ Κιλκίς της ΚΝΕ κατατέθηκε στεφάνι, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε η Ρία Αλτιπαρμακίδου.
Στην κεντρική ομιλία της εκδήλωσης, την οποία έκανε η Μαρία Αποστολίδου, έγινε αναφορά στους λαϊκούς και κοινωνικούς αγώνες που συμμετείχαν οι κάτοικοι του Μεταλλικού από το 1922 κιόλας όταν εγκαταστάθηκαν στο χωριό, ενώ ξεχωριστή αναφορά έγινε στα γεγονότα της 16ης Ιούλη του 1944.
Τότε μεγάλος αριθμός ΠΑΟτζήδων περικύκλωσε το χωριό και αφού μπήκε μέσα μάζεψε όλους τους άντρες από 16 έως 70 ετών και τους συγκέντρωσε στο σχολείο. Εκεί τους βασάνιζαν και τους ανέκριναν με σκοπό να καταδώσουν τα καταφύγια του ΕΑΜ και ονόματα των ανταρτών. Επειδή κανένας από τους κρατούμενους κατοίκους του χωριού δεν μαρτύρησε το παραμικρό εμφανίστηκε και ο επικεφαλής των φασιστικών ομάδων της περιοχής ο Κ. Παπαδόπουλος για να συμμετέχει και ο ίδιος στα βασανιστήρια. Και αφού οι άντρες του χωριού συνέχιζαν να μένουν αλύγιστοι, οι ΠΑΟτζήδες προέβησαν σε 7 δολοφονίες, οι 6 από τις οποίες έγιναν μέσα στο χώρο του σχολείου. Αργότερα έφτασαν στο χωριό και οι Γερμανοί. Έγιναν συλλήψεις και όλοι ξανανακρίθηκαν στην αστυνομία Κιλκίς. Την επόμενη το πρωί οι νεότεροι στάλθηκαν σε αγγαρείες και από τους μεγαλύτερους οι πιο «επικίνδυνοι» στάλθηκαν στις φυλακές Παύλου Μελά και στο λατομείο Άρες για καταναγκαστική εργασία.   
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην πινακοθήκη της «ΤΕΧΝΗΣ» η οποία βρίσκεται στο χωριό και φιλοξενεί 165 έργα επώνυμων και ανώνυμων καλλιτεχνών. Στην πινακοθήκη φιλοξενούνται έργα απεικόνισης της καθημερινής ζωής λαϊκών ανθρώπων καθ’ όλη τη διάρκεια του 20ου αιώνα μέσα από όλες σχεδόν τις τεχνοτροπίες, ενώ ξεχωριστό ενδιαφέρον είχαν τα έργα τα οποία φιλοτεχνήθηκαν μέσα από τις φυλακές και τις εξορίες όπως έργα της Βάσως Κατράκη και του Γεώργιου Φαρσακίδη, καθώς και η ξυλογραφία του νεκρού Κώστα Γαβριηλίδη από τον Χρήστο Δαγκλή.
Στη διάρκεια της επίσκεψης ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην υποβάθμιση συνολικά του πολιτισμού τα τελευταία ιδιαίτερα χρόνια με τις εφαρμοζόμενες αντιλαϊκές πολιτικές και την μηδενική χρηματοδότηση από τις κρατικές δομές τέτοιων πρωτοβουλιών.
Έπειτα πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Μουσείο Τοπικής Ιστορίας του Μεταλλικού. Αξίζει να αναφερθεί πως με προσπάθεια κατοίκων του χωριού, και μελών και φίλων του ΚΚΕ, το μουσείο προσπαθεί να δημιουργηθεί χωρίς καμία κρατική ή οποιαδήποτε χρηματοδότηση, ενώ οι εργασίες συνεχίζονται ακόμα. Όπως εξήγησε η υπεύθυνη του μουσείου Θοδώρα Σοφιανίδου «Οι νέοι και οι νέες από το χωριό και την περιοχή γνωρίζουν ελάχιστα για την ιστορία του τόπου τους, ακόμα και για την ιστορία των παππούδων και προ-παππούδων τους. Δεν τα μαθαίνουν, ούτε τα βρίσκουν πουθενά. Οπότε η δημιουργία του μουσείου είναι ένα εγχείρημα που θα βοηθήσει στο να μάθουν και να διδαχθούν οι νέες γενιές από τους αγώνες των προηγούμενων».
Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης έγινε αναφορά για την αρχική δημιουργία του χωριού από πρόσφυγες του Καυκάσου, για την εξέλιξη της ιστορίας του από τους πρώτους αγροτικούς αγώνες τη δεκαετία του 1930, τη συμβολή του χωριού στους καπνεργατικούς και εργατικούς αγώνες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η δημιουργία του πρώτου πυρήνα του ΚΚΕ στο νομό Κιλκίς ήδη από το 1925, που ήταν στο Μεταλλικό αλλά και η συνέχεια της ηρωικής πορείας των κατοίκων του, στον ιταλοελληνικό πόλεμο, στην κατοχή μέσα από τις τάξεις του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ, αργότερα με τον ΔΣΕ, αλλά και μετά στους πιο σύγχρονους αγώνες στην περίοδο της δικτατορίας και μέχρι σήμερα.

Έκθεση εικόνων