Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 9:55:14 πμ
Σάββατο, 14 Ιουνίου 2008 04:25

Η επάρκεια τροφίμων η βασική πρόκληση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής

Η επάρκεια τροφίμων στην Ε.Ε. είναι η νέα πρόκληση που πρέπει να αντιμετωπίσει η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) στην ενδιάμεση αξιολόγησή (health check) της που πραγματοποιείται αυτήν την περίοδο. Για το λόγο αυτό ο ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Γιάννης Γκλαβάκης κατέθεσε ερώτηση στην Επίτροπο Γεωργίας κα Boel ζητώντας να πληροφορηθεί με ποιό τρόπο σκοπεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα βελτιώσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσον αφορά στην επάρκεια τροφίμων και στην χωρίς προηγούμενο αύξηση των τιμών τους.
Υπενθυμίζεται ότι το health check αποτελεί ουσιαστικά μια ενδιάμεση αξιολόγηση της αναθεώρησης της ΚΑΠ που έγινε το 2003. Σκοπός του είναι να εξεταστεί εάν έχουν επιτευχθεί οι στόχοι που τέθηκαν τότε, ενώ συγχρόνως δίδεται η δυνατότητα να γίνουν οι απαραίτητες προσαρμογές ώστε να αντιμετωπίσει ο αγροτικός κλάδος αποτελεσματικότερα τις νέες περιβαλλοντικές προκλήσεις όπως π.χ. τις κλιματικές αλλαγές, την διαχείριση των υδάτων κλπ.
Ωστόσο ο κ. Γκλαβάκης υποστηρίζει ότι οι κλιματικές αλλαγές δεν αποτελούν νέα πρόκληση. Είναι ένα γνωστό σοβαρό πρόβλημα που μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην αγροτική παραγωγή, στο αγροτικό εισόδημα αλλά και στο κόστος ζωής των πολιτών. Οι κλιματικές αλλαγές και τα ακραία καιρικά φαινόμενα συνεπάγονται μεγαλύτερο κίνδυνο για το αγροτικό εισόδημα, μπορούν να οδηγήσουν στην έλλειψη βασικών διατροφικών προϊόντων και στην αύξηση των τιμών τους. Σημειώνεται ότι τα αίτια ανόδου των τιμών των τροφίμων δεν εντοπίζονται μονάχα στις κλιματικές αλλαγές αλλά και στην χρήση δημητριακών για την παραγωγή βιοκαυσίμων καθώς και στην αυξημένη ζήτηση τροφίμων από αναδυόμενες οικονομίες όπως της Κίνας και της Ινδίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η άνοδος των τιμών των τροφίμων είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών οι τιμές τους από τον Φεβρουάριο του 2007 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2008 «εκτοξεύτηκαν» κατά 35%, ενώ από το 2002 έχουν συνολικά ανατιμηθεί κατά 65%. Μόνο κατά τη διάρκεια του 2007, τα σιτηρά αυξήθηκαν κατά 42%, με ρύζι, καλαμπόκι και σιτάρι να κινούνται σε ιστορικά επίπεδα ρεκόρ. Αν και η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών έως το τέλος του 2008 θα είναι αυξημένη κατά 2,6%, οι τιμές δεν αναμένεται να μειωθούν διότι οι κυβερνήσεις πολλών παραγωγών χωρών μείωσαν τις εξαγωγές φοβούμενες για την εγχώρια επάρκεια τους.
Ο κ. Γκλαβάκης τονίζει ότι η επάρκεια των τροφίμων αποτελεί ένα πολυσύνθετο διεθνές πρόβλημα. Παράλληλα απαιτούνται πολλά μέτρα προσαρμογής τόσο για τη διατήρηση της ευημερίας και αειφορίας της ευρωπαϊκής γεωργίας όσο και για τη διατήρηση του επιπέδου ζωής των πολιτών σε αξιοπρεπή επίπεδα.  Σε κάθε περίπτωση η ΚΑΠ δεν θα πρέπει να απομακρυνθεί από το βασικό της στόχο που είναι η εξασφάλιση ικανοποιητικού εισοδήματος για τους γεωργούς και συνεπώς να διατηρήσει τις ενισχύσεις των παραγωγών.