Τρίτη, 23 Απριλίου 2024, 7:19:32 μμ
Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2018 22:54

Ιωαννίδης: Πάνω από 50% η πραγματική ανεργία στο ν. Κιλκίς

Η πρόσφατη και κατ' έθιμον πριν τη έναρξη της ΔΕΘ ετήσια συνάντηση των προέδρων των εργατικών κέντρων της Βόρειας Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη επανέφερε στο προσκήνιο τη δραματική εικόνα στον τομέα της εργασίας ή μάλλον της ανεργίας που πλήττει με ιδιαίτερη ένταση και το ν. Κιλκίς.


Στη συνάντηση δεν παρέστη λόγω προσωπικού κωλύματος ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κιλκίς Γιώργος Ιωαννίδης κι έτσι στη σχετική ανακοίνωση (τμήμα της καταχωρίζεται στο τέλος) για την εικόνα κάθε νομού απουσιάζει το Κιλκίς.
Απευθυνθήκαμε στον κ. Γ. Ιωαννίδη για να μας ενημερώσει για την εκτίμηση του δευτεροβάθμιου συνδικαλιστικού οργάνου των εργαζομένων του νομού επί των διαστάσεων της ανεργίας στο νομό.
"Πως να εκτιμήσεις την πραγματική ανεργία χωρίς τον κίνδυνο να την υποτιμήσεις; Νέοι που δεν εργάστηκαν ποτέ δεν καταγράφονται. Νέοι και μεγαλύτεροι που ξενιτεύονται για να δουν "θεού πρόσωπο" δεν καταχωρίζονται. Επαγγελματίες που κλείνουν τις επιχειρήσεις τους δεν καταγράφονται... Από που λοιπόν θα εξαχθεί το πραγματικό νούμερο της ανεργίας; Από τον ΟΑΕΔ ή τον ΟΟΣΑ;
Τα τελευταία χρόνια δεν άνοιξε ούτε ένα εργοστάσιο και αντίθετα έκλεισαν σωρηδόν πάμπολλες ατομικές επιχειρήσεις.
Σε κάθε περίπτωση και με βάση τις δικές μας εκτιμήσεις η πραγματική ανεργία στο ν. Κιλκίς υπερβαίνει το 50%. Δεν ξέρω πόσο πολύ την υπερβαίνει, αλλά σίγουρα ο ένας στους δυο δεν έχει δουλειά. Και δεν υπολογίζουμε όσους εργάζονται εκ περιτροπής 'η αμείβονται με εξευτελιστικά μεροκάματα." απάντησε ο κ. Ιωαννίδης.
Δεν είναι μόνο η κρίση που ωθεί στην αύξηση της ανεργίας. Είναι και οι λανθασμένες και ιδεοληπτικές πολιτικές που τη γιγαντώνουν. Όταν ένας επαγγελματίας - μικρός επιχειρηματίας δίνει το 75% του εισοδήματός του σε φόρους και εισφορές γιατί να συνεχίσει; Για να του κατάσχουν το σπίτι; Όταν ένας εργαζόμενος αμείβεται με 300 και 400 ευρώ γιατί να μην επιλέξει την κάρτα ανεργίας και την κάρτα σίτισης και το επίδομα;
Σπρώχνουν τον κόσμο έξω από την εργασία. Να ζει με κουπόνια. Όπως στη Βουλγαρία της δεκαετίας του '80. Εκεί μας κατάντησαν, τονίζει ο κ. Ιωαννίδης.
Μάλιστα δεν είναι καθόλου αισιόδοξος για τη συνέχεια. Αφού εξαντλούνται και τα περίφημα πεντάμηνα και οχτάμηνα του ΟΑΕΔ που έδιναν πρόσκαιρη ανάσα στην εργασία.

 

Η εικόνα στη Βόρεια Ελλάδα
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των προέδρων των εργατικών κέντρων στην πρόσφατη σύσκεψη της Θεσσαλονίκης η εικόνα της εργασίας - ανεργίας ανά νομό, καταγράφεται ως εξής:

Στη Φλώρινα, τον φτωχότερο νομό της Κεντρικής Μακεδονίας η ανεργία στους νέους κάτω των 25 ετών φτάνει στο 78%.

Στην Κατερίνη η ανεργία είναι στον νομό είναι στο 25%, ωστόσο υπάρχουν μακροχρόνια άνεργοι που πια δεν δηλώνονται στον ΟΑΕΔ.

Στην Ξάνθη, η ανεργία ακολουθεί αυξανόμενη πορεία και σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, Άγγελο Μπεμπεκίδη έχει ξεπεράσει το 45%. «Πάρα πολλοί οικοδόμοι από την Ξάνθη έχουν μεταναστεύσει για εργασία στο Κατάρ, για τις υποδομές στο πλαίσιο της διεξαγωγής του Παγκοσμίου Κυπέλλου», ανέφερε ο κ. Μπεμπεκίδης και πρόσθεσε: «Υπάρχουν περίπου 200 σε κάθε περιοχή εκεί, έχουν κάνει ελληνικές κοινότητες αλλά σιγά σιγά θα αρχίσουν να επιστρέφουν γιατί τελειώνουν οι εργασίες και θα προστεθούν στις καταστάσεις ανέργων στην περιοχή μας»

Στην Πέλλα υπάρχει μεγάλο ποσοστό χαμηλόμισθης εργασίας. Παράλληλα, στα ύψη είναι και η ανεργία, αφού στην περιοχή, στα 13.000 άτομα που αποτελούν το σύνολο του εργατικού δυναμικού, υπάρχουν 7.014 άνεργοι με το ποσοστό να φτάνει στο 54%.

Στη Χαλκιδική το το ποσοστό ανεργίας το καλοκαίρι είναι στο 25% το χειμώνα όμως αυξάνεται κατακόρυφα.

Στις Σέρρες στα 8 χρόνια των μνημονίων άνοιξαν 344 επιχειρήσεις και έκλεισαν 1.753, στον κλάδο του εμπορίου άνοιξαν 1.031 και έκλεισαν 2.953, ενώ στον κλάδο των υπηρεσιών άνοιξαν 1.663 και έκλεισαν 4.081.