Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 10:02:50 μμ
Σάββατο, 09 Μαϊος 2009 04:18

Καταδίκη της οικονομικής πολιτικής και της ρύθμισης για τις παράνομες προμήθειες

Πρωταγωνίστησε στη βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου με το οποίο προωθεί την εξόφληση των χρεών των νοσοκομείων σε προμηθευτές ο Βουλευτής Κιλκίς Γ. Φλωρίδης την Τετάρτη 6 Μαίου. Άσκησε δριμύτατη κριτική στο σύνολο της οικονομικής πολιτικής πριν επιτεθεί, όπως έπραξε και στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής πριν λίγες ημέρες, στη ρύθμιση με την οποία νομιμοποιούνται χρέη που προέκυψαν από προμήθειες κατ’ ανάθεση χωρίς διαγωνισμούς.


Ιδού το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης - ομιλίας του πολιτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ για θέματα υγείας Γ. Φλωριδη:
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ακούσαμε χθες τον κύριο Υφυπουργό να κάνει έναν απολογισμό των πολύ σημαντικών –κατά την άποψη της Κυβέρνησης- πρωτοβουλιών που έλαβε αυτή η Κυβέρνηση στον τομέα του φορολογικού συστήματος και κυρίως στον τομέα της οικονομίας. Κατά την άποψη του Υπουργείου Οικονομίας αυτός ο απολογισμός είναι απολύτως θετικός.
Θέλω όμως να θυμίσω το εξής, κύριοι Υπουργοί: Περίπου ένα χρόνο πριν ο κύριος Αλογοσκούφης, ο τότε Υπουργός Οικονομίας, δήλωσε ότι δυστυχώς «πιάσαμε πάτο». Ο απολογισμός του έργου της τετραετούς παραμονής του στο Υπουργείο Οικονομίας και βεβαίως το έργο του κυρίου Καραμανλή συμπυκνώθηκαν σ’ αυτή τη φράση. Είπε: «Δυστυχώς πιάσαμε πάτο».
Τώρα ο νέος Υπουργός Οικονομίας, παρά την κείμενη νομοθεσία, επί τέσσερις μήνες αρνείται να ανακοινώσει τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του 2009 και όλα αυτά γιατί; Διότι όχι απλώς «πιάσατε πάτο», αλλά δυστυχώς «τρυπήσατε τον πάτο» πια και επί τέσσερις μήνες κρύβοντας τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού που πρέπει να τα ανακοινώνετε κάθε μήνα πιστεύετε ότι θα αλλάξει η πραγματικότητα. Μα, η πραγματικότητα είναι αδυσώπητη και αποτυπώνεται σ’ αυτά ακριβώς τα στοιχεία που δεν θέλετε να δώσετε και που τα ξέρει βεβαίως όλος ο κόσμος και κυρίως τα ξέρουν οι διεθνείς αγορές και βεβαίως τα ξέρει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η αλήθεια για το πώς πάνε τα πράγματα στην ελληνική οικονομία βρίσκεται σ’ ένα μεγάλο βαθμό στην έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος η οποία πρόσφατα ανακοινώθηκε και βεβαίως πολλά σοβαρά στοιχεία βρίσκονται και στη χθεσινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία στην πραγματικότητα τι λέει; Ότι η Ελλάδα βρίσκεται ένα βήμα πριν από την επιβολή διεθνούς οικονομικού ελέγχου. Δηλαδή μετά το 1898 που επεβλήθη ο πρώτος και μετά από τις δύο επίσημες επιτηρήσεις της χώρας μας στην περίοδο της Νέας Δημοκρατίας με τις απογραφές και όλα αυτά τα απίθανα πράγματα που κάνατε, η Ελλάδα είναι ένα βήμα πριν από την αποστολή ειδικού επιτρόπου ο οποίος θα ελέγχει την οικονομική πορεία της χώρας.
Το ερώτημα είναι το εξής: Σας ενόχλησε η ομιλία του κυρίου Παπανδρέου στο LSC που είπε ότι ο ελληνικός λαός είναι από τους πλέον απαισιόδοξους λαούς της Ευρώπης με βάση τα στοιχεία που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετράει στο ευρωβαρόμετρο; Αυτό σας ενόχλησε και είπατε ότι ο Πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. συκοφαντεί τη χώρα στο εξωτερικό και δεν σας ενοχλεί το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή η Τράπεζα της Ελλάδος λέει αυτά που λέει, αλλά ότι κυρίως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λέει ότι η Ελλάδα είναι στα πρόθυρα μιας χρεοκοπίας και ενός διεθνούς οικονομικού ελέγχου; Ο διεθνής διασυρμός της χώρας προκύπτει από τη φράση του κυρίου Παπανδρέου για την απαισιοδοξία των Ελλήνων που πρέπει επιτέλους να αλλάξει με μία άλλη διακυβέρνηση της χώρας και δεν σας ενοχλεί το γεγονός ότι πλέον όλοι στον κόσμο ξέρουν σε ποιο σημείο βρίσκεται η χώρα μας, ότι είναι επίσημα σε δεύτερη επιτήρηση, σ’ αυτή την εξευτελιστική διαδικασία;
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, από την περασμένη Δευτέρα, δηλαδή προχθές, εντάθηκε ένα βαρύ κλίμα για το πολιτικό σύστημα στον ελληνικό λαό. Με την επιμονή της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να συγκαλύπτει κάθε προσπάθεια διερεύνησης σκανδαλωδών υποθέσεων που αφορούν τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος και της δημόσιας περιουσίας χάνει όλος ο πολιτικός κόσμος ακόμα μία ευκαιρία να αποδείξει επιτέλους στον ελληνικό λαό ότι ενδιαφέρεται για τη διαφάνεια πρωτίστως και βεβαίως για την κάθαρση και την εκκαθάριση του δημόσιου βίου της χώρας απ’ όλες αυτές τις όζουσες υποθέσεις διαφθοράς και μάλιστα σε κορυφαίο επίπεδο.
Προσέξτε όμως ποιο είναι το καταπληκτικό: Διερευνούσε η Βουλή υπό δικαστική συγκρότηση το εάν ο πρώην Υπουργός κύριος Παυλίδης διέπραξε το αδίκημα της απόπειρας εκβίασης και η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ήλθε στη Βουλή και ομολόγησε δια των Βουλευτών της ότι υπέκυψε σε ευθεία εκβίαση που άσκησε ο κύριος Παυλίδης απέναντι στην Κυβέρνηση ότι αν τον παραπέμψουν δεν θα παραιτηθεί κι έτσι η Κυβέρνηση θα πέσει. Απηλλάγη για μη ομολογημένη από τον ίδιο απόπειρα εκβίασης, αλλά βεβαίως δεν υπάρχει καμία τιμωρία για ομολογημένη εκβίαση σε βάρος της παράταξής του και σε βάρος του δημόσιου βίου της χώρας που λέει: «Κοιτάξτε να δείτε, δεν θα επιτρέψετε να διερευνήσουν τίποτα, θα συγκαλύψετε τα πάντα, αλλιώς θα σας ρίξω». Υποκύψατε στον εκβιασμό, γιατί περί αυτού πρόκειται και αυτή είναι η πιο «πικρή γεύση» που άφησε η Βουλή την περασμένη Δευτέρα με την απόφαση της Πλειοψηφίας να μην οδηγήσει την υπόθεση αυτή σε περαιτέρω διερεύνηση.
Αγαπητοί συνάδελφοι, μέσα σ’ αυτό το ζοφερό κλίμα για τους πολιτικούς απέναντι στον ελληνικό λαό έχουμε μία απίστευτη διάταξη στο παρόν νομοσχέδιο, τη διάταξη του Υπουργείου Οικονομίας και του Υπουργείου Υγείας με την οποία προσέξτε να δείτε τι γίνεται. Λέει αυτή η διάταξη ότι όποιες παράνομες προμήθειες έγιναν στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας και στους φορείς υγείας στο δημόσιο σύστημα αυτά τα τέσσερα χρόνια, όλες αυτές οι παράνομες ενέργειες γίνονται νόμιμες. Αυτό λέει.
Θέλω να σας ρωτήσω: Αυτή τη «συνταγή» γιατί δεν τη δώσατε στον κύριο Παυλίδη, να έφερνε και ο κύριος Παυλίδης όταν ήταν Υπουργός μία διάταξη εδώ και να έλεγε «ό,τι παράνομο έγινε στις υποθέσεις των αναθέσεων στις άγονες γραμμές, η Βουλή το ψηφίζει και είναι νόμιμο» και μετά «τα σκυλιά δεμένα»; Γιατί δεν το είπατε και ψάχναμε εδώ εκατό και διακόσια χιλιάρικα και δικαίως τα ψάχναμε και τα ψάχνουμε ακόμα;
Εδώ όμως, αγαπητοί συνάδελφοι, έχουμε αυτή τη στιγμή ένα ομολογημένο, διαπιστωμένο, πιστοποιημένο χρέος των δημόσιων νοσοκομείων που έχει ύψος έξι δισεκατομμύρια ευρώ και η Βουλή έχει, κύριοι Υπουργοί, το δικαίωμα να ρωτήσει μερικά πράγματα.
Πρώτον, απ’ αυτά τα έξι δισεκατομμύρια ευρώ πόσα δισεκατομμύρια αφορούν παράνομες προμήθειες; Πόσα; Ένα, δύο, πέντε; Είναι και τα έξι; Πόσα; Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην έκθεσή του λέει: «Στην πραγματικότητα αδυνατώ να σας πω πόσα είναι γιατί δεν το ξέρω». Η Βουλή λοιπόν ρωτάει πόσα είναι αυτά τα δισεκατομμύρια που αφορούν παράνομες προμήθειες.
Το δεύτερο που ρωτάμε είναι γιατί αναγκάστηκαν ή οδηγήθηκαν ή επέλεξαν οι φορείς του δημόσιου τομέα στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας να προβούν σε παράνομες προμήθειες. Ποιος ήταν ο λόγος που τους οδήγησε αυτά τα χρόνια να κάνουν παράνομες προμήθειες;   
Το τρίτο: Σε ποιες τιμές αγοράστηκαν αυτά τα υλικά, αφού τα τελευταία τρία χρόνια δεν έχει γίνει ούτε ένας διαγωνισμός και κυρίως δεν έγινε κανένας διαγωνισμός κατ’ εφαρμογή του περίφημου νόμου του κυρίου Αβραμόπουλου που θα εξυγίαινε τις προμήθειες στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας; Αυτός ο νόμος ισχύει εδώ και ακριβώς δύο χρόνια τώρα και το μόνο αποτέλεσμα που είχε ήταν να παραιτηθούν οι δύο Πρόεδροι που διόρισε ο Υπουργός στην Επιτροπή Προμηθειών επειδή οι άνθρωποι φοβήθηκαν ότι μπορεί να πάνε φυλακή με όλα αυτά που αναγκάστηκαν να κάνουν εκεί.
Το τέταρτο. Ποια νοσοκομεία έκαναν παράνομες προμήθειες.
Άρα, λοιπόν, αγαπητοί συνάδελφοι, εδώ βρισκόμαστε μπροστά σε μια πρωτοφανή απόπειρα –γιατί ακόμα είμαστε στο στάδιο της απόπειρας για να μιλήσω νομικά- να ψηφίσει η Βουλή μια διάταξη και να πει γενικώς και αορίστως, συλλήβδην για τα πάντα ότι ό,τι έγινε παράνομο σε έναν τομέα που το ύψος των οφειλών είναι δυσθεώρητο γίνεται νόμιμο. Έτσι, σκέτα. Αυτό, λοιπόν, φαντάζομαι ότι μάλλον θα αποτελέσει οδηγό στην παρούσα κυβέρνηση και για τα επόμενα προβλήματα που θα ανακύψουν. Όταν προκύπτει μια παρανομία οπουδήποτε στον δημόσιο τομέα, αντί να αποδίδονται ευθύνες, να εξατομικεύονται ευθύνες, να υπάρχουν καταλογισμοί, η Βουλή θα λειτουργεί ως πλυντήριο όλων των σκανδάλων.
Ρωτώ λοιπόν τους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας. Κανένας μας δεν αρνείται να συζητήσει οποιαδήποτε διάταξη, οποιαδήποτε τροπολογία. Αλλά, δεν δικαιούμαστε να μάθουμε τι υπάρχει πίσω από την τροπολογία αυτή; Για δισεκατομμύρια ευρώ μιλάμε, αγαπητοί συνάδελφοι. Δισεκατομμύρια. Οι δαπάνες σ’ αυτόν τον τομέα έχουν ξεπεράσει ήδη τις εξοπλιστικές δαπάνες. Και εκεί έχεις, επιτέλους, την άμυνα της χώρας. Εδώ τι έχεις; Έχεις απίστευτες ρεμούλες ενός συστήματος το οποίο λυμαίνεται επί πολλά χρόνια αυτόν τον δύστυχο τομέα, τον πολύπαθο τομέα της δημόσιας υγείας. Και άκουσα προχθές τον κ. Παπαθανασίου να λέει «πήρα 8 δισεκατομμύρια  επιπλέον δάνεια ως μαξιλάρι για τα επόμενα». Και ο δύσμοιρος ελληνικός λαός θα πληρώσει γι’ αυτά τα δισεκατομμύρια υπέρογκους τόκους. Και αυτά τα δισεκατομμύρια θα πάνε αδιαφανώς για να πληρωθούν προμήθειες για τις οποίες κανένας και κυρίως η Βουλή των Ελλήνων που θα ψηφίσει σε λίγο δεν γνωρίζει σε τι αφορούν.
Αν, λοιπόν, αυτή είναι η στάση του πολιτικού κόσμου, με την ευθύνη της κυβέρνησης απέναντι στα χρήματα του ελληνικού λαού, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να σηκωθούμε να φύγουμε όλοι από εδώ μέσα. Δεν έχουμε καμιά δουλειά εδώ μέσα, να ενεργούμε ως εκπρόσωποι του λαού και κυρίως εσείς που έχετε την ευθύνη της διαχείρισης του δημοσίου χρήματος. Τι θα πούμε στον κόσμο που θα μας ρωτήσει; Πόσα ήταν αυτά; Και εν πάση περιπτώσει αν δεν υπάρχουν ύποπτες περιοχές σ’ αυτές τις προμήθειες γιατί δεν μας τις λέτε επιτέλους; Να κάνουμε μια συζήτηση επί μέρες. Δεν νομίζω ότι πια έχουμε κουραστεί τόσο πολύ και δεν μπορούμε να συζητήσουμε. Τι ακριβώς έχει συμβεί. Να κατανοήσουμε που είναι το πρόβλημα αλλά και πού είναι η υπερβολή, πού είναι η παρανομία και πού είναι η ρεμούλα.
Και να βγούμε με ένα πρόσωπο καθαρό στον ελληνικό λαό σ’ αυτές τις στιγμές. Γιατί λέμε και ξαναλέμε να ασχοληθούμε με τα πραγματικά προβλήματα αλλά με ποια μούτρα θα ασχοληθούμε με τα πραγματικά προβλήματα όταν δεν έχουμε το κουράγιο να πούμε τι συμβαίνει με την διαχείριση του δημόσιου χρήματος. Ποιος μπορεί να εμφανιστεί αξιόπιστα στον κόσμο και να πει έχω λύσεις για τα οικονομικά σου προβλήματα όταν είναι βουτηγμένος μέχρι τον λαιμό στην αδιαφάνεια; Αυτά να τα σκεφτείτε καλά, κύριοι της Κυβέρνησης. Και δεν είναι θέματα συμψηφισμών. Η υπόθεση αυτή και όλες αυτές οι υποθέσεις μας αφορούν όλους. Γιατί κάποιοι άνθρωποι μας ψήφισαν. Και εσάς και εμάς. Και οι περισσότεροι απ’ αυτούς είναι νοικοκυραίοι. Είναι άνθρωποι του μεροκάματου και θλίβονται βαθύτατα για όλη την εικόνα που δίνουμε.
Και αυτά τα λέω κόντρα σ’ αυτό το περίφημο εύρημα ότι ο λαός δεν νοιάζεται για τα σκάνδαλα. Νοιάζεται και παρανοιάζεται. Αυτό όμως που τον πικραίνει είναι ότι εμείς δεν βρίσκουμε επιτέλους το κουράγιο να ρίξουμε φως σε υποθέσεις που αφορούν την δική του περιουσία, το δικό του κόπο και την δική του προσπάθεια.
Λυπάμαι για όλα αυτά, κύριοι Υπουργοί, και περιμένω να δω τι απαντήσεις θα μας δώσετε.