Σάββατο, 20 Απριλίου 2024, 9:02:00 πμ
Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2016 21:15

Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Παύλος Τονικίδης

Με τον πρόεδρο της Ν. Δημοκρατίας κ. Κυριάκο Μητσοτάκη συναντήθηκε η Διοικούσα Επιτροπή της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων με επικεφαλής τον πρόεδρό της κ. Κωνσταντίνο Μίχαλο. Στη συνάντηση συμμετείχε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κιλκίς κ. Παύλος Τονικίδης με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της Κ.Ε.Ε.Ε.. Η Διοικούσα της Κ.Ε.Ε.Ε. διά του κ. Μίχαλου, επέδωσε στον κ. Μητσοτάκη υπόμνημα με τις θέσεις και προτάσεις της Επιμελητηριακής Κοινότητας για την ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας.

Ο πρόεδρος της Κ.Ε.Ε.Ε. κ. Μίχαλος, κατά τη διάρκεια της συνάντησης τόνισε ότι έπειτα από οκτώ χρόνια ύφεσης, τρία διαδοχικά μνημόνια και τρεις διαφορετικές εκλεγμένες κυβερνήσεις, αποτελούμενες από διαφορετικά κόμματα και πρόσωπα, θα έπρεπε να έχει καταδειχτεί το προφανές, ότι εύκολες και ευχάριστες λύσεις δεν υπάρχουν. Η χώρα μας έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει προκειμένου να επανέλθει στην κανονικότητα, να ανακτήσει την εθνική της κυριαρχία και να μπει στο δρόμο της ανάπτυξης. Και προκειμένου να συμβεί αυτό, η Ελλάδα χρειάζεται εθνικό σχέδιο, σύνεση, συναίνεση και συνεργασία.
Η ελληνική οικονομία μπορεί να επιστρέψει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, μόνο αν εφαρμοστούν συγκεκριμένα μέτρα και μεταρρυθμίσεις. Οι προτάσεις των επιμελητηρίων είναι σαφείς και περιλαμβάνουν:
1.    Καθιέρωση ενιαίου flat rate συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για τις επιχειρήσεις. Ο συντελεστής αυτός δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 20%.
2.    Σταδιακή μείωση των συντελεστών ΦΠΑ.
3.    Θέσπιση δύο μόνο συντελεστών φορολογίας εισοδήματος, 22% και 33%, για όλα τα είδη εισοδημάτων.
4.    Διατήρηση του κύριου ΕΝΦΙΑ (και κατάργηση του συμπληρωματικού) με μεταφορά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
5.    Υψηλότερη  διεισδυτικότητα του πλαστικού χρήματος και της άμεσης ηλεκτρονικής είσπραξης του ΦΠΑ.
6.    Αποτελεσματικότερη καταπολέμηση του παραεμπορίου και σύσταση Ειδικού Σώματος Δίωξης.
7.    Βελτίωση    της    αποτελεσματικότητας    της    Δημόσιας    Διοίκησης και αποτελεσματικότερος έλεγχος των κρατικών δαπανών.
8.    Στήριξη Εξαγωγών.
9.    Ανάπτυξη  και ταχεία υλοποίηση  συγκεκριμένων  projects προσέλκυσης επενδύσεων.
10.    Λύση στο θέμα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
11.    Ολοκλήρωση της εξυγίανσης των Τραπεζών.
12.    Αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.