Κυριακή, 27 Μαΐου 2018, 11:05:08 πμ
Σάββατο, 18 Μάρτιος 2017 19:44

Μέρα γιομάτη θαύματα ή ένα ακόμη δούλεμα;

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Είναι τόσο απλό; Να περιμένουμε λύση εδώ και τρία χρόνια και να αρκεί μια επίσκεψη του Υπουργού για να «ανακρούσει πρύμναν» το Υπουργείο και να δεχθεί τις θέσεις που εκφράζουν εδώ και μήνες με υπομνήματά τους Μητρόπολη και δικηγόροι, αυτό για το οποίο γράφουμε και ξαναγράφουμε μέσα από τις εφημερίδες μας;


Ο Υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής ύστερα από την περιήγησή του στους χώρους του Ειρηνοδικείου, του Πρωτοδικείου, τις συναντήσεις του με δικαστικούς και δικηγόρους και εν τέλει τη συνάντηση εργασίας με τον Μητροπολίτη Κιλκίς κ. Εμμανουήλ  ήταν απόλυτος: Σε 6-7 μήνες σύμφωνα με εκτιμήσεις των μηχανικών της μητρόπολης μπορεί να αποδοθεί σε χρήση το κτήριο του πρώην εκκλησιαστικού λυκείου. Επομένως είναι μια λύση που την επιλέγουμε και μάλιστα λόγω του σύντομου χρόνου αναστέλλεται η προσωρινή μεταστέγαση του Ειρηνοδικείου στο κτήριο της Εργατικής Εστίας.
Και ποιος θα εκπονήσει μελέτες που καρκινοβατούν εδώ και δυόμισι χρόνια;
Η Μητρόπολη θα εκπονήσει και τις μελέτες και θα κατασκευάσει τα έργα διαμόρφωσης του τετραόροφου κτηρίου (τέσσερις αίθουσες συνεδριάσεων μαζί με όσα έργα ακόμα απαιτούνται). Κι όταν ξαναρωτήσαμε αν το όλο θέμα απεμπλέκεται από τις «Κτηριακές Υποδομές» που ως γνωστόν γνωμάτευσαν ότι απαιτείται στατική ενίσχυση δαπάνης έως και 1 εκατ. ευρώ, ο Υπουργός Δικαιοσύνης ήταν και πάλι σαφής: Καμιά εμπλοκή, τα πάντα αναλαμβάνει η Μητρόπολη.
Και τι θα γίνει με την προειρημένη στατική ενίσχυση; Δεν χρειάζεται, το κτήριο λειτούργησε ως οικοτροφείο και ως εκκλησιαστικό λύκειο, επομένως δέχθηκε πολύ υψηλότερα φορτία από όση καταπόνηση θα δεχθεί με 8ωρη λειτουργία του ως δικαστικού μεγάρου, απάντησε ο κ. Κοντονής.
Και με τα χρήματα; Χρειάζονται πολύ λιγότερα από τα 800 χιλιάρικα, δεν είναι απαγορευτική η δαπάνη, θα τα αναλάβει η Μητρόπολη, μας αποστόμωσε ο κ. Κοντονής.
Και εμείς που τα γράφουμε όλα ετούτα επί μήνες και χρόνια αναρωτιόμασταν: Καθυστέρησε απλώς η επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος ή ο Υπουργός «μας δουλεύει»;
Την απάντηση θα τη δώσει ο ίδιος με τα έργα του. Επιστρέφοντας στην Αθήνα να υπογράψει (να πιέσει δηλαδή το Υπουργείο Οικονομικών) μια απόφαση για απευθείας μίσθωση του κτηρίου για επείγοντες λόγους δημοσίου συμφέροντος κατ΄ εφαρμογήν οικείων διατάξεων σχετικού νόμου ώστε να δοθεί το «πράσινο φως» στη Μητρόπολη να προχωρήσει σε έκδοση αδειών και εκπόνηση μελετών καθώς και των έργων διαμόρφωσης.
Είναι η πρόταση της Μητρόπολης, του δικηγορικού συλλόγου και παντός λογικού ανθρώπου η οποία μέχρι τώρα στοιβάζονταν σε γραφεία υπουργικά και μη και μέλλει να αποδειχθεί αν μετά «την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος»  θα αναδυθεί από τα συρτάρια για να υιοθετηθεί δια υπογραφής.
Κι επειδή η Πέμπτη 16 Μαρτίου ήταν «μέρα γιομάτη θαύματα, μέρα γιομάτη μάγια» ο Υπουργός Δικαιοσύνης μάς αποτελείωσε: Δεν είναι ούτε το εκκλησιαστικό λύκειο η τελική λύση. Χρειάζεται Δικαστικό Μέγαρο το Κιλκίς, υπάρχει έκταση προς τούτο (σ.σ.: στην επέκταση Π10, πίσω από το πρώην στρατόπεδο Καραγιαννοπούλου) τώρα προχωράμε την ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου στην Έδεσσα μέσω ΣΔΙΤ και προσεχώς θα εξετάσουμε παρόμοια χρηματοδοτική επιλογή και για το Δικαστικό Μέγαρο Κιλκίς!

 

Περιοδεία
Για να συμβούν όλα ετούτα τα μάγια και τα θαύματα απαιτήθηκε η αυτοπρόσωπη παρουσία του Υπουργού Δικαιοσύνης εκεί όπου καθημερινά απονέμεται δικαιοσύνη. Πήγε στο Ειρηνοδικείο και έφριξε, πήγε στο Πρωτοδικείο και αγανάκτησε. Απογοητευτική χαρακτήρισε την εικόνα στο Πρωτοδικείο και απογοητευτικότερη στο Ειρηνοδικείο.
«Οι χώροι αυτοί ευτελίζουν τη διαδικασία απονομής της δικαιοσύνης και είναι ντροπή για μια πολιτισμένη χώρα», είπε ο Υπουργός κατά τη συνάντησή του με εκπροσώπους του Δικηγορικού Συλλόγου της πόλης. Ανάλογες είναι οι συνθήκες λειτουργίας και του Πρωτοδικείου.
Ο κ. Κοντονής κατά την επίσκεψή του στην πρωτεύουσα του νομού, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Γιώργο Σάρλη επισκέφθηκε τον Δήμαρχο Κιλκίς Δημ. Σισμανίδη στο Δημαρχείο. Το κλίμα ήταν καλό, δοθέντος ότι λόγω του ημιτελούς έργου του δημοτικού σταδίου (προπονητήριο κάτω από τις κερκίδες) λέχθηκαν πολλά και εν πολλοίς ….ηρωικά με επίκεντρο εκείνα τα 300 χιλιάρικα του Χριστοδουλάκη το φθινόπωρο του 2014 που δεν τα είδαμε ποτέ στο Κιλκίς.
Το κλίμα ήταν καλό και απόδειξη πως αργότερα, στην ανοιχτή ομιλία του Υπουργού Δικαιοσύνης στην αίθουσα του Επιμελητηρίου, ο κ. Σισμανίδης μαζί με την πρόεδρο της ΔΕΥΑ Λένα Αναστασιάδου, τον τίμησαν παριστάμενοι στην εκδήλωση.
Πάντως, νωρίτερα, στη συνέντευξη τύπου, ο κ. Κοντονής αποποιήθηκε πάσης ευθύνης για τα 300 χιλιάρικα. Κι όταν ρωτήθηκε ήταν σαφής: Εγώ δεν στέρησα  χρήματα από το Κιλκίς και το έργο του δημοτικού σταδίου. Εγώ απλώς αποδέχθηκα αίτημα του Δημάρχου Κιλκίς, σε σύσκεψη όπου ήταν παρόντες και βουλευτές του Κιλκίς (Παραστατίδης, Γεωργαντάς) να κλείσω την εργολαβία και να παραδώσω τον φάκελο στο Δήμο Κιλκίς για να το αποπερατώσει με ίδιους πόρους ο δήμος!
Ο κ. Κοντονής ολοκλήρωσε την ολοήμερη επίσκεψή του στο Κιλκίς με πολιτική  ομιλία του στην αίθουσα του Επιμελητηρίου. Νωρίτερα πραγματοποίησε σύντομη εθιμοτυπική επίσκεψη στον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Παύλο Τονικίδη.