Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024, 8:35:58 πμ
Παρασκευή, 22 Απριλίου 2016 22:17

Μουζάλας: Το Κέντρο προσφύγων στο Χέρσο σε έξι μήνες δεν θα υπάρχει...

Μετά από δυο μήνες θα ξεκινήσει η αποσυμφόρηση του Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων Χέρσου και σε έξι μήνες «Το Χέρσο δεν θα υπάρχει» αφού θα έχει καταργηθεί το κέντρο. Αυτή τη δέσμευση ανέλαβε στη Βουλή ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Γ. Γεωργαντά.
Η δέσμευση ωστόσο διατυπώθηκε υπό την αίρεση ότι δεν θα υπάρξουν έκτακτες συνθήκες. Και ουσιαστικά να μην παρατηρηθούν εμπλοκές στη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας. Και ως εκ τούτου έγινε δεκτή με ικανοποίηση μεν, αλλά και με επιφυλακτικότητα.


Επί του παρόντος  του κάτοικοι του Χέρσου διαμαρτύρονται- και το έπραξαν και στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κιλκίς το βράδυ της Δευτέρας- καταλογίζοντας στην κυβέρνηση ότι κανένα από τα τέσσερα αιτήματα του προ μηνός ψηφίσματος του Δημ. Συμβουλίου, όπως είχαν ζητήσει, δεν υλοποιήθηκε. Μάλιστα ο εκπρόσωπος των κατοίκων Σάκης Μανδρούκας απαρίθμησε ένα προς ένα τα συγκεκριμένα αιτήματα (άμεση αποσυμφόρηση, να παραμείνει ο στρατός, όχι μόνιμες δομές, καλύτερη αστυνόμευση) και τόνισε πως η κατάσταση συνεχώς χειροτερεύει.  Παρουσία λίγων αυτήν την φορά κατοίκων του Χέρσου ο κ. Μανδρούκας επισήμανε ότι υπάρχουν 20 επώνυμες καταγγελίες κατοίκων για κρούσματα παραβατικής συμπεριφοράς προσφύγων – μεταναστών.
Για το ίδιο θέμα εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την αθέτηση των υποσχέσεων εκ μέρους της κυβέρνησης οι δημ. σύμβουλοι Θέμης Ανθρακίδης, Νίκος Ιντζέλης και Νίκος Στανημερόπουλος.
Ο κ. Μανδρούκας ανακοίνωσε μάλιστα την παραπάνω  δέσμευση του κ. Μουζάλα στη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του κ. Γεωργαντά – διεξαγόταν εκείνη την ώρα στη Βουλή- που έγινε δεκτή με ικανοποίηση ανάμεικτη με επιφυλακτικότητα εξαιτίας  της μειωμένης αξιοπιστίας πλέον των κυβερνητικών «δεσμεύσεων»
Πάντως οι δηλώσεις Μουζάλα συνοδεύτηκαν και από ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια για το λαό του Κιλκίς και αξίζει, χάριν της ιστορίας, να καταχωρίσουμε ευρέα αποσπάσματά της. Ιδού:

 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ:
Θα χρησιμοποιήσω μια έκφραση την οποία χρησιμοποίησε πρώτος ο Πρωθυπουργός και την ακούσαμε όλοι και μπήκε πλέον στο καθημερινό μας λεξιλόγιο, η λέξη «ισοκατανομή» των προσφύγων στις ευρωπαϊκές χώρες. Ακούσαμε αυτή τη λέξη πριν από τρεις -τέσσερις μήνες. Εγώ ως Βουλευτής του Κιλκίς έρχομαι σήμερα σε αυτή την Αίθουσα για μια ακόμη φορά να πω: Ισοκατανομή των προσφύγων και των μεταναστών και στον ελλαδικό χώρο…
Η σημερινή μου ερώτηση έχει να κάνει με τον καταυλισμό του. Δεν νομίζω να υπάρχει άλλη τέτοια περίπτωση στην Ελλάδα καταυλισμού με τρεισήμισι χιλιάδες περίπου πρόσφυγες δίπλα σε έναν οικισμό πεντακοσίων-εξακοσίων κατοίκων.
 Πρόκειται για έναν οικισμό του οποίου οι κάτοικοι έδειξαν περίσσευμα αλληλεγγύης στο ξεκίνημα αυτής της υπόθεσης, αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχει αντικειμενική αδυναμία να εξακολουθήσουν να συμβιώνουν με αυτόν τον μεγάλο αριθμό προσφύγων που βρίσκεται δίπλα τους, ακριβώς εκατό μέτρα από την άκρη του χωριού. Έχουν τις ανάγκες τους και πρέπει να κάνουν τις μετακινήσεις τους.
Αυτή τη στιγμή η τοπική κοινωνία είναι σε οριακό σημείο με αυτή την αφόρητη επιβάρυνση που υπάρχει και δεν μπορεί πλέον να αντεπεξέλθει. … Αναζητεί λύσεις και απαιτεί την αποφόρτιση του καταυλισμού αρχικά και στη συνέχεια, για το καλό, θεωρώ, και των προσφύγων αλλά και των κατοίκων - γιατί ήταν μια λύση που βρήκατε, θεωρώ, υπό εξαιρετικές συνθήκες, αλλά τώρα που ήρθε η ώρα του σχεδιασμού, θα πρέπει να την επανεξετάσετε- να μην συνεχίσει να λειτουργεί αυτός ο καταυλισμός στο Χέρσο.

 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΟΥΖΑΛΑΣ: Δεν ξέρω πόσο σύνηθες είναι στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, αλλά εγώ συμφωνώ απόλυτα με τον κ. Γεωργαντά. Δεν έχω να αντιλέξω κάτι σε αυτά που λέτε.
Θέλω να τονίσω με αυτή την ευκαιρία ότι ο λαός του Κιλκίς, οι δημοτικές αρχές, η τοπική αυτοδιοίκηση, οι εθελοντές, οι τοπικές ΜΚΟ που έχουν φτιαχτεί εκεί και είναι υπό έλεγχο, έχουν δώσει την ψυχή τους σε αυτό το πράγμα.
Επίσης, θέλω να σας πω ότι όταν όλοι πρότειναν τη νησιωτική Ελλάδα για Νόμπελ, εγώ πρότεινα την Ειδομένη. Η Ειδομένη και η γύρω περιοχή είχε όλο τον φόρτο του μεταναστευτικού, χωρίς να πάρει τη δόξα, αυτό που λέγεται για τη νησιωτική ψυχή και όλα αυτά.
Οι Μακεδόνες εκεί δεν υπελείφθησαν των νησιωτών. Το δε στρες που πέρασαν στην Ειδομένη –κι εδώ να σας μιλήσω και για τον Δήμαρχο της Παιονίας και για την Κοινοτάρχισσα της Ειδομένης και για το Χέρσο- ήταν επί τέσσερα, δηλαδή ήταν ο φόρτος της Μυτιλήνης, της Λέρου, της Κω και της Σάμου. Οφείλουμε να αναγνωρίσουμε σε αυτόν τον λαό ό,τι στον νησιωτικό συν κάτι.
Κύριε Γεωργαντά, για να γίνω συγκεκριμένος, δεν μπορώ να σας υποσχεθώ αυτή τη στιγμή ότι θα ελαφρυνθεί το Χέρσο. Μπορώ να σας υποσχεθώ ότι μετά από δύο με δυόμισι μήνες αυτό θα αρχίσει να γίνεται, εκτός αν υπάρξουν έκτακτες καταστάσεις.
Μπορώ να παρακαλέσω τον λαό στο Χέρσο να κάνει υπομονή. Δεν είναι επιλογή για μόνιμο camp. Θέλω να πιστεύω ότι αν δεν συμβούν έκτακτες καταστάσεις -γιατί, ξέρετε, αυτό είναι πολυπαραγοντικό- μετά από έξι μήνες το Χέρσο δεν θα υπάρχει.
Προσπαθώ, επειδή έχω και μια συναισθηματική δέσμευση με αυτούς τους ανθρώπους εκεί. Και αναφέρομαι στους Μακεδόνες, στο Κιλκίς, αλλά κυρίως εκεί γύρω από την Ειδομένη, που έχω πάει τόσες φορές και έχω δει αυτό το πράγμα. Ξέρω τι τραβάνε. Έχουμε ένα μάτι στραμμένο επάνω τους περισσότερο από άλλα μέρη.
Κάντε μας προτάσεις βελτίωσης της κατάστασης. Θα ήθελα πολύ να μπορέσω να πω στον λαό του Χέρσου «αναγνωρίζω την προσπάθεια στον λαό του Κιλκίς, σε έναν μήνα θα σας πάρω χίλιους». Δεν θα το κάνω. Ελπίζω ότι μετά από ένα δίμηνο θα είμαι σε θέση να αρχίσω να ελαφρύνω αυτές τις δομές.
Βάζετε και ένα ζήτημα για τον Στρατό. Και εκεί συμφωνώ μαζί σας. Θεωρώ ότι η ύπαρξη του Στρατού -το είπα και πριν- σαν παρουσία ειδικά για τον χώρο της Μακεδονίας είναι κάτι το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό, δίνει μια αίσθηση παραπάνω σιγουριάς και περηφάνειας στους κατοίκους και δίνει και μια αίσθηση παραπάνω τάξης και σεβασμού στους πρόσφυγες.
Επομένως, η πρόθεση του Υπουργείου Μετανάστευσης είναι να υποστηρίξει ότι μέχρι τέλους ο Στρατός θα πρέπει να έχει μια φυσική παρουσία στο Κιλκίς, στη Μακεδονία. Επομένως, οι οχλήσεις γι’ αυτό και οι σκληρές επερωτήσεις σας θα βοηθήσουν στο να πετύχουμε αυτό το πράγμα, να βοηθήσουμε δηλαδή να καταδείξουμε την ανάγκη αυτή. Δεν μπορεί ο Στρατός, βέβαια, να ασχολείται συνέχεια με το προσφυγικό, αλλά σε αυτή την κρίσιμη φάση, σε αυτή την κρίσιμη περιοχή εγώ συμφωνώ απόλυτα μαζί σας.

 

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ:
Κύριε Υπουργέ, θέλω να ξεκινήσω με την ικανοποίησή μου που κατανοείτε το εξής, ότι πραγματικά το Χέρσο δεν μπορεί να παραμείνει. Έχει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα. Εξυπηρέτησε έκτακτες συνθήκες…. Είπατε ότι μετά από δύο-δυόμισι μήνες θα αρχίσει η αποφόρτιση, εκτός αν προκύψουν εξαιρετικές συνθήκες.
 Ακόμη και να προκύψουν εξαιρετικές συνθήκες, κύριε Υπουργέ, υπάρχουν και άλλα μέρη της Ελλάδας -είμαι υποχρεωμένος να το πω- που θα πρέπει να βάλουν πλάτη σε όλη αυτή την προσπάθεια. Το Κιλκίς τη βάζει. …Θεωρώ ότι είναι εκ των ων ουκ άνευ, ως στοίχημα δικό σας και ως στοίχημα όλου του Κοινοβουλίου και ως στοίχημα της χώρας ότι η Ειδομένη μέσα στις επόμενες μέρες, στις λίγες εβδομάδες θα πρέπει να έχει τελειώσει. ..
Μετά από αυτό, στους υπόλοιπους οκτώ με δέκα χιλιάδες που παραμένουν στο Κιλκίς, για να υπάρχει το αίσθημα του δικαίου στους κατοίκους, για να μπορέσουν πράγματι να συνεχίσουν να αγκαλιάζουν αυτή την προσπάθεια, θα πρέπει το Χέρσο ειδικά, ακριβώς επειδή είναι κοντά σε έναν πολύ μικρό οικισμό, να αποφορτισθεί και στη συνέχεια να κλείσει οριστικά. …

 

ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΟΥΖΑΛΑΣ Δεν έχω καμία διαφωνία μαζί σας.
Επιτρέψτε μου, επειδή είναι πολυπαραγοντικό το θέμα, να προσπαθώ να προφυλάξω και την Κυβέρνηση, αλλά και τον λαό του Κιλκίς και του Χέρσου και όλα αυτά από αστοχίες, γιατί πραγματικά δεν ξέρω να σας πω, αν δηλαδή πέσει -ας πούμε- μια τεράστια πόλη ή αν η συμφωνία τιναχθεί στον αέρα, ποια θα είναι η κατάσταση.
Επομένως, εγώ κρατάω μία πολιτική που σας είναι γνωστή. Αυτό που λέω, δηλαδή, γίνεται και δεν λέω πράγματα που δεν είμαι βέβαιος ότι μπορεί να γίνουν. Λέω, λοιπόν, για το Χέρσο ότι για τους επόμενους δύο μήνες δεν μπορώ να εγγυηθώ μείωση. Μπορώ να εγγυηθώ τη μεγαλύτερη δυνατή φροντίδα. Βομβαρδίστε μας με αιτήματα.
Λέω, επίσης, ότι στον σχεδιασμό το Χέρσο θα εξαφανιστεί. Δεν υπάρχει μακροπρόθεσμα το Χέρσο. Λέω, επίσης, ότι ο λαός του Κιλκίς, της Ειδομένης, αδικήθηκε, έφαγε τον φόρτο χωρίς να φάει τη δόξα. Καλό θα ήταν να μην είχε ούτε τον φόρτο ούτε τη δόξα κανείς, αλλά είναι άχαρο να έχεις όλον αυτό τον φόρτο και κανείς να μη λέει για τον μακεδονίτικο λαό, ας πούμε, ενώ λέει για τον νησιωτικό. Εγώ είμαι νησιώτης, αλλά είναι λάθος αυτό το πράγμα.