Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024, 10:46:08 μμ
Δευτέρα, 01 Φεβρουαρίου 2010 10:50

Περί λύκων, τσοπάνηδων και νέου πατριωτισμού

Μέρες που είναι έχει αξία να καταγράψουμε τις απόψεις ενός δικού μας πολιτικού, του Γιώργου Φλωρίδη, που προσκαλείται από τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά δίκτυα καθημερινά για να σχολιάζει κρίσιμες πτυχές του δημόσιου βίου και της πολιτικής επικαιρότητας..
Την  Πέμπτη λοιπόν ο κ. Φλωρίδης από τον «Αθήνα 9,84» έδωσε συνέντευξη στους δημοσιογράφους Βασίλη Πάικο και Μανώλη Κοττάκη.

Για τους κερδοσκόπους
Ρωτήθηκε για τα παιχνίδια των κερδοσκόπων σε βάρος της Ελλάδας και ιδού τι απάντησε:
« Θα χρησιμοποιήσω μια αγαπημένη φράση του Αλέκου Παπαδόπουλου. Η φράση αυτή είναι ότι «η φύση του λύκου είναι να τρώει τα πρόβατα, το θέμα είναι τι κάνει ο τσοπάνης». Οι δανειστές είναι δανειστές, οι κερδοσκόποι είναι κερδοσκόποι, οι λύκοι είναι λύκοι. Το πρόβλημα είναι δικό μας καταρχήν, με την έννοια την εξής: Η κυβέρνηση αυτή παραλαμβάνοντας μια φοβερά δύσκολη κατάσταση, προσπαθεί με έναν τρόπο συντεταγμένο θα έλεγα -μπορεί να πάσχει στο θέμα της επιτάχυνσης- να αντιμετωπίσει αυτό το χάος. Έχει υποβάλλει ένα πρόγραμμα σταθερότητας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αυτό το πρόγραμμα ακόμη και από τις μεγάλες πολιτικές δυνάμεις της χώρας, κρίθηκε ότι είναι σοβαρό, είναι αξιόπιστο.
Όλοι περιμένουν τώρα και δικαίως και εμείς, την υλοποίηση αυτού του προγράμματος. Όμως από την άλλη μεριά δεν παύουν, αφού μας βρήκαν τόσο αδύναμους, να παίζουν τα κερδοσκοπικά τους παιχνίδια τα οποία για τη φύση αυτών των αγορών, των δανειστών, είναι η δουλειά τους». 

Επιφυλάξεις για τη διαγραφή
Για τη διαγραφή χρέους 5,5 δις. από χρηματιστηριακή εταιρεία ο κ. Φλωρίδης, όταν ρωτήθηκε, κράτησε επιφυλάξεις
«Επειδή ήμουνα κι εγώ στην Επιτροπή - αυτό το θέμα εμφανίστηκε-  είναι πολύ σημαντικό επειδή είναι μεγάλο θέμα όπως ακούγεται, είναι ένα ποσό τρομακτικό, νομίζω ότι και αυτό μπορούμε να το δούμε ψύχραιμα, τι ακριβώς συμβαίνει. Η αλήθεια είναι αυτή, ότι αυτό το πρόστιμο μπορεί να διαγραφεί μόνο με νόμο, όμως η παρανομία σε τι έγκειται αν έχει συμβεί; Γιατί πολλά πράγματα τα προβλέπουν οι νόμοι και η παρανομία έρχεται όταν παραβαίνουμε το νόμο, αλλιώς δεν θα το συζητούσαμε. Αν είναι δηλαδή στην αρμοδιότητα ενός οργάνου να εγγράψει ή να διαγράψει, τότε είναι μέσα στα πλαίσια του νόμου, αλλά εδώ είναι βέβαιο ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς νόμο. Το ζήτημα είναι αν έχει γίνει. Εγώ κρατώ τις επιφυλάξεις μου για να δούμε όλη την υπόθεση να ξετυλίγεται και νομίζω ότι σήμερα θα αποσαφηνιστούν αυτά, αν είναι έτσι ή είναι αλλιώς. Εγώ δεν έχω ακούσει τον κ. Μπέζα, αλλά μου λέτε εσείς ότι έδωσε κάποιες εξηγήσεις».

Αγαπάς την Ελλάδα;
Στηρίζεις την οικονομία της
Έχει ενδιαφέρον επίσης η θέση του κ. Φλωρίδη στο περιεχόμενο του πατριωτισμού σήμερα.
«  Επειδή ακριβώς η κρίση είναι μεγάλη και η χώρα είναι σε σταυροδρόμι, υπάρχει η ανάγκη να οικοδομηθεί ο νέος πατριωτισμός μας πάνω στην οικονομία. Δηλαδή όπως κάποια στιγμή ή όποτε έχει κληθεί αυτός ο λαός να υπερασπίσει τα σύνορά του, δηλαδή να υπερασπίσει την ακεραιότητα της χώρας, αυτή τη στιγμή ο πατριωτισμός είναι γύρω από την οικονομία, με την έννοια ότι πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε εμείς γι’ αυτή την έρμη τη χώρα, μιλώ ως λαός. Πρώτα-πρώτα βέβαια η πολιτική, γιατί αυτή έχει την ευθύνη να χαράξει τους δρόμους, έχει την ευθύνη να δώσει το παράδειγμα».