Σάββατο, 20 Απριλίου 2024, 1:57:57 πμ
Τετάρτη, 04 Ιουνίου 2008 04:53

Στην Υγεία κυριαρχούν βιτρίνα και υποσχεσιολογία

Απαντήσεις στα θέματα της αρμοδιότητάς του, δηλαδή της υγείας, αλλά και σε ευρεία γκάμα θεμάτων όπως η οικονομία, η πώληση του ΟΤΕ, το προφίλ του ΠΑΣΟκ και ο νές πολιτικός του λόγος. οι σχέσεις με τον ΣΥΝ και σε όσα συμβαίνουν στο ΠΑΣΟΚ δίνει ο βολυευτής Κιλκίς του κινήματος και πρώην Υπουργός Γιώργος Φλωρίδης σε μεγάλη συντευξή του στο Αθηναίκό Πρακτορείο Ειδησεων.   
Λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος ου παρουσιάζει για τους αναγνώστες - Κιλκισιώτες αναδημοσιεύουμε το πλήρες κέιμενο της συνέτευξης.

Ο χώρος της Υγείας δεν ήταν ο πιο οικείος για σας όταν σας ανατέθηκε η αρμοδιότητα. Ύστερα από δύο μήνες ενασχόλησης, πως  θα περιγράφατε την κατάσταση που επικρατεί;
Είναι αλήθεια ότι ο χώρος της υγείας δεν ήταν κάτι το οικείο για μένα γι΄αυτό από τη στιγμή που μου ανατέθηκε η αρμοδιότητα από τον Πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ., προσπάθησα να ενημερωθώ όσο το δυνατόν περισσότερο σχετικά με τα προβλήματα και τα δεδομένα της υγείας.  
Εκείνο που μου έκανε εντύπωση ως συνισταμένη των συζητήσεων που είχα και των απόψεων που άκουσα, είναι η βαθιά απογοήτευση όλων για την εγκατάλειψη της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα και επίσης ο πακτωλός των απραγματοποίητων υποσχέσεων που τα τελευταία χρόνια έχουν δοθεί για ένα τόσο κρίσιμο τομέα για το λαό μας.

Έχετε συναντηθεί με τον υπουργό, τον κ. Αβραμόπουλο; Πιστεύετε ότι μπορείτε να συνεννοηθείτε και αυτό να αποβεί σε όφελος των ασθενών, οι οποίοι χρειάζονται υψηλότερου επιπέδου υπηρεσίες;

Δεν έτυχε να συναντηθώ με τον κ. Αβραμόπουλο από την ανάληψη των καθηκόντων μου. Από θέση αρχής δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να συνεννοηθώ, αν αυτό θα μπορούσε να αποβεί σε όφελος των ασθενών και της δημόσιας υγείας γενικότερα. Η διάθεση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι ν΄ασκήσει αντιπολίτευση ΟΥΣΙΑΣ και όχι ΔΗΜΑΓΩΓΙΑΣ.
Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε διατεθειμένοι ν΄ασκήσουμε την πολιτική της κατσαρίδας σ΄ένα τόσο ευαίσθητο τομέα όπου δεν χωρούν εντυπωσιασμοί και ακρότητες. Όμως δεν μπορούμε παρά να επισημάνουμε ότι μέχρι τώρα, για πέντε χρόνια, στον χώρο της υγείας κυριαρχεί η υποσχεσιολογία και η πολιτική της βιτρίνας. Απουσιάζουν τα έργα ουσίας, οι δεσμευτικές πρακτικές και εκείνο που σταθερά ξεχωρίζει είναι η συστηματική αποδόμηση του δημόσιου συστήματος.

Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στον τομέα της Υγείας και το οποίο χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση;

Η υποχρηματοδότηση, η κακοδιοίκηση και η απουσία Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, είναι οι πηγές κακοδαιμονίας της δημόσιας υγείας στη χώρα μας. Τον βασικότερο ρόλο παίζει το χρόνιο πρόβλημα της υποχρηματοδότησης που διαβρώνει όλο τον ιστό του ανθρώπινου δυναμικού αλλά και την ποιότητα υπηρεσιών του υγειονομικού συστήματος.  
Οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία είναι από τις χαμηλότερες στον ευρωπαϊκό χώρο και παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις ότι θα αυξήσει τη χρηματοδότηση κατά 1% του ΑΕΠ, έπειτα από 4,5 χρόνια έχουμε μείωση της τάξης του 0,5% του ΑΕΠ. Εξ αυτού του λόγου νοσοκομεία και κέντρα υγείας μένουν αναξιοποίητα ή υπολειτουργούν. Οι συνταξιοδοτήσεις πλέον ξεπερνούν τις προσλήψεις προσωπικού με αποτέλεσμα το ΕΣΥ να συρρικνώνεται και να μαραζώνει.

Εκτιμάτε ότι η παρουσία του κ. Βγενόπουλου στη Βουλή και όσα είπε στην Επιτροπή Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων, η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής ενδυναμώθηκε ή αποδυναμώθηκε;

Η παρουσία του κ. Βγενόπουλου στη Βουλή πιστοποίησε το κεντρικό πολιτικό ζητούμενο για τον ΟΤΕ και για το οποίο το ΠΑ.ΣΟ.Κ. «φωνάζει» από την αρχή: ότι δηλ. το ελληνικό δημόσιο και κατ΄επέκταση ο ελληνικός λαός είναι σίγουρα ζημιωμένος από αυτή την υπόθεση. Ο ελληνικός λαός εμπιστεύτηκε δια της ψήφου του στην κυβέρνηση τη διαχείριση της δημόσιας περιουσίας και έχει την απαίτηση αυτό να γίνει με κάθε φροντίδα που καταβάλλει και τον τρόπο που υπερασπίζεται ο καθένας τη δική του περιουσία. Όταν αυτό δεν συμβαίνει μέσα από την κυβερνητική πρακτική , τότε θεμελιώνεται το αδίκημα της απιστίας και νομιμοποιείται η διαδικασία για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.

Ποια είναι τα στοιχεία εκείνα, με βάση όσα είπε ο κ. Βγενόπουλος, που τεκμηριώνουν, κατά τη γνώμη σας, την ύπαρξη τριγωνικής σχέσης μεταξύ κυβέρνησης, MIG, και Ντώϋτσε Τέλεκομ;
 
Το βασικό στοιχείο είναι ότι χωρίς τη διαμεσολάβηση του κ. Βγενόπουλου δεν θα μπορούσε να είχε γίνει η πώληση των μετοχών του Ελληνικού Δημοσίου στην Deutsche Telecom, διότι δεν είχε κανένα λόγο η γερμανική εταιρεία να πληρώσει το υπερτίμημα στον κ. Βγενόπουλο εάν ταυτοχρόνως δεν έπαιρνε και το management από το Δημόσιο.
Η τριγωνική σχέση είναι παρούσα και προϋπέθετε την συμφωνία των μερών για να υπάρξει η τελική κατάληξη παρά την προσπάθεια του κ. Βγενόπουλου ν΄αποδείξει το αντίθετο.

Συνάδελφοί σας υποστήριξαν ότι η ακρόαση στην Επιτροπή Οικονομικών θα έπρεπε να είχε και άμεσα πολιτικά αποτελέσματα, εννοώντας την παραίτηση του κ. Αλογοσκούφη. Συμμερίζεστε αυτή την άποψη;

Τα όσα ακούστηκαν στην ακρόαση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής είναι κόλαφος για την πολιτική και διαχειριστική πρακτική του κ. Αλογοσκούφη στο θέμα της πώλησης του ΟΤΕ. Για τέτοια όμως κορυφαία θέματα σε εθνικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, τα αποτελέσματά τους δεν παραπέμπουν μόνο σε ευθύνη μεμονωμένων υπουργών αλλά αναφέρονται σε συνολικές ευθύνες του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης.

Τελευταία έχει ανοίξει μια συζήτηση στο ΠΑΣΟΚ σχετικά με τον πολιτικό του προσανατολισμό. Σχηματικά γίνεται λόγος για «αριστερή στροφή» και «στροφή στα μεσαία στρώματα». Εσείς, ποια θέση υποστηρίζετε;
Η θετική εξέλιξη του πολιτικού προσανατολισμού του ΠΑ.ΣΟ.Κ. αφορά υπερβάσεις και συνθέσεις, όχι διλημματισμούς και σχηματοποιήσεις. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. στηρίζει και στηρίζεται σε μια στέρεη συμμαχία μεσαίων και φτωχών στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας τα οποία οφείλει να τα εκφράσει μέσα από μια νέα σοσιαλιστική πρόταση και η οποία θα αποτελέσει εναλλακτική λύση για την ελληνική κοινωνία.
Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. πρέπει να ανανεώνεται διαρκώς με σταθερό σοσιαλιστικό ορίζοντα ξεπερνώντας παρωχημένα διλήμματα που το εγκλωβίζουν.

Στελέχη του Κινήματος έθεσαν θέμα κοινής καθόδου με τον ΣΥΝ στις επόμενες εκλογές, ως τελευταία ευκαιρία συνεργασίας. Πιστεύετε κι εσείς το ίδιο ή στην διεκδίκηση της αυτοδυναμίας;

Το πρόβλημα της αριστερής ενότητας δεν είναι μόνο πολιτικό είναι ευρύτερα θέμα νοοτροπιών, αντιλήψεων αλλά και ιστορικών τραυματισμών. Έτσι τα μέρη της αριστεράς για να ενωθούν πρέπει πρώτα ν΄αλλάξουν. Σε κάθε περίπτωση το ΠΑΣΟΚ δεν πρέπει να παραιτηθεί από την «κυβερνησιμότητά του», δηλ. την ικανότητά του να κατακτά την αυτοδυναμία και βεβαίως να δημιουργεί τις προϋποθέσεις πιο ισχυρής διακυβέρνησης με συνεργασίες.

Πως θα χαρακτηρίζατε τη βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη προοπτική του ΠΑΣΟΚ; Προβληματική, μέτρια, καλή, πολύ καλή, ή αλλιώς και πως;

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. βγαίνει από μια δύσκολη περίοδο εκλογικής ήττας και ηγετικής σύγκρουσης. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. τώρα συνέρχεται και τώρα αποκτά βηματισμό. Θα χαρακτήριζα την φάση που διανύουμε ως φάση σταδιακής και σταθερής ανάκαμψης. Οι συγκυριακές εκτιμήσεις, όμως, δεν έχουν μεγάλη σημασία.
Τα κεντρικά θέματα που θα κατοχυρώσουν μια διαρκή ανοδική πορεία για το ΠΑ.ΣΟ.Κ. είναι να προχωρούμε όλοι μαζί, με νέες ιδέες και συμπεριφορές και σε στενή σχέση με την κοινωνία.

Στις εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου, υποστηρίξατε την υποψηφιότητα του κ. Βενιζέλου. Αμέσως μετά έγινε συζήτηση για τη δημιουργία «ρεύματος» στο εσωτερικό του Κινήματος, σκέψη η οποία δεν προχώρησε. Πιστεύετε ότι ήταν ορθή ή λάθος η απόφαση;

Σε κάθε μεγάλο ζήτημα για την πορεία του Κινήματος διαμορφώνονται πολλές και διακριτές απόψεις. Οι απόψεις αυτές πρέπει να είναι κεντρομόλες και όχι φυγόκεντρες. Να ενσωματώνονται οργανικά στο σύνολο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και να αποσκοπούν στο συνολικό όφελος ανεξάρτητα από την ιδιαιτερότητα τους. Μόνο έτσι μπορούμε να συμβάλλουμε στην προοπτική του ΠΑ.ΣΟ.Κ.