Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024, 8:40:38 μμ
Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2017 20:26

ΤΕΙ Κιλκίς: Θα βοηθήσουν στην ...μετακόμιση!

Ενίσχυση της χρηματοδότησης ώστε να μετακομίσει το παράρτημα ΤΕΙ Κιλκίς στο νέο κτήριο, δοθέντος ότι το λειτουργικό κόστος στο νέο κτήριο είναι πολλαπλάσιο από το αντίστοιχο της προσωρινής(!) από το 1999 στέγασης στο κτήριο του ΟΑΕΔ, ζήτησε ο βουλευτής Γιώργος Γεωργαντάς με καττάθεση επείκαιρης επερώτησης προς τον υπουργό κ. Γαβρόγλου.
Είναι ένα από τα προαπαιτούμενα που έθεσε εγγράφως το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας προς το Υπουργείο και το επισημαίνει σε κάθε ευκαιρία.


Πράγματα χιλιοειπωμένα απολύτως λογικά. Χοντρικά η ετήσια λειτουργική επιβάρυνση του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας από τη μετεγκατάσταση  (ως διαφορά κόστους ) θα ανέλθει σε 400.000 ευρώ.
Το απόγευμα της Δευτέρας συζητήθηκε   στη Βουλή η επερώτηση του κ. Γεωργαντά. Και η μόνη δέσμευση που ανέλαβε ο κ. Γαβρλόγλου ήταν πως θα βοηθήσει στη μετακόμιση.
Ηθικόν διδαγμα: Ή μας δουλεύουν ψιλό γαζί ή, όπερ χειρότερον, δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν και πολύ περισσότερο να διαχειριστούν ακόμα κι ένα απλούστατο θέμα.

Για να γινει κατανοητό σε όλους πως αντιμετωπίζει το υουργείο παιδείας το θέμα τουΤΕΙ Κιλκίς παραθέτουμε ευρύτατατα αποσπάσματα του διαλόγου που διαμείφθηκε μεταξύ των κ. Γεωργαντά - Γαβρόγλου στη Βουλή.
 
Γεώργιος Γεωργαντάς: Κύριε Υπουργέ, το ακριβές ζητούμενο δεν είναι η μετεγκατάσταση σε νέο κτήριο, αλλά ουσιαστικά η χρηματοδότηση της μετεγκατάστασης στο νέο τελειωμένο κτήριο...
Δημιουργήθηκε, χτίστηκε πριν χρόνια με συγχρηματοδότηση από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Σταθερότητας ένα κτηριακό συγκρότημα πεντέμισι χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων με σκοπό να στεγάσει αυτό το τμήμα. Πέρασε από πολλές περιπέτειες η ανέγερση αυτού του κτηρίου, καθώς υπήρξε μια κακή εργολαβία. Στη συνέχεια υπήρξε το «Σχέδιο Αθηνά», όπου αλλάξαμε διοικητικά και πλέον δεν ανήκαμε στο Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, αλλά στο ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας και μετά από πολλές περιπέτειες και τη βοήθεια πολλών ανθρώπων, τη συνδρομή, μικρότερη ή μεγαλύτερη, πολλών Υπουργών, η προηγούμενη Αναπληρώτρια Υπουργός Παιδείας κ. Αναγνωστοπούλου, με μια τροπολογία μου την οποία έκανε δεκτή, αποφάσισε τη μεταβίβαση αυτού του κτηριακού συγκροτήματος στο ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας κατά την τυπική έννοια του όρου.
Αυτό ολοκληρώθηκε. Έγινε η οριστική παραλαβή, με κάποιες μικρές επιφυλάξεις, αλλά επί της ουσίας αυτό που απαιτούσε εκείνο το νομοθέτημα της Κυβερνήσεώς σας ουσιαστικά έγινε δεκτό.
Χρειάζεται η χρηματοδότηση, πλέον, για την μετεγκατάσταση, για τη μεταφορά, ουσιαστικά, του εξοπλισμού, από τον χώρο στον οποίο λειτουργεί μέχρι σήμερα το ΤΕΙ στο νέο κτήριο. Χρειάζονται τα πρώτα λειτουργικά έξοδα και βεβαίως σε ένα δεύτερο χρόνο υπάρχει η ανάγκη αύξησης της ετήσιας χρηματοδότησης προς το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας καθώς καταλαβαίνετε ότι θα είναι, πλέον, αυξημένες οι ανάγκες του.
Κύριε Υπουργέ, είναι ανάγκη να λυθεί αυτό το πρόβλημα για τρεις λόγους. Ο πρώτος είναι, με βάση τη θεσμική σας υποχρέωση να βοηθήσετε την εκπαιδευτική κοινότητα του Κιλκίς να εκμεταλλευτεί έναν τέτοιον υπέροχο χώρο ...
Η δεύτερη υποχρέωσή σας είναι νομική, ως Υπουργείο, επειδή το έργο έχει χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκά κονδύλια. Είναι ένα κτήριο που έχει χαρακτηριστεί ως κόκκινο και μπορεί ανά πάσα στιγμή να γίνει ένα έλεγχος και να διαπιστωθεί ότι δεν λειτουργεί για τον σκοπό για τον οποίο χρηματοδοτήθηκε.
Και τρίτη υποχρέωσή σας είναι η θητεία απέναντι στους Κιλκισιώτες, οι οποίοι βλέπουν ένα τόσο ωραίο κτήριο, το οποίο θα μπορούσε να αξιοποιηθεί, να μαραζώνει κυριολεκτικά εδώ και αρκετά χρόνια.
 Νομίζω ότι, πλέον, τα άλλα ζητήματα είναι λυμένα και πλέον απομένει να βρείτε τρόπο να χρηματοδοτήσετε τη λειτουργία αυτή.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων):
Κύριε Γεωργαντά, είχατε την καλοσύνη να μου δώσετε τις φωτογραφίες του κτηρίου και πραγματικά είναι μεγάλη θλίψη να βλέπουμε στη χώρα μας να υπάρχουν κτήρια που, τουλάχιστον, φαίνονται εξαιρετικά -και είμαι σίγουρος ότι είναι- και να είναι άδεια. Πραγματικά, το θεωρώ κάτι το απαράδεκτο, ανεξαρτήτως ποια κυβέρνηση έχει ευθύνη. Και εμείς έχουμε ένα ποσοστό αυτής της ευθύνης και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Να κάνουμε, λοιπόν, το παν για να γίνει αυτό. Προσέξτε, όμως, τώρα. Τουλάχιστον μέχρι προχθές, 4 Ιανουαρίου, οι υπηρεσίες μού λέγανε –και μπορεί να έχουν λάθος, αλλά προσπάθησα να το ελέγξω κι εγώ- ότι τα δύο ιδρύματα, δηλαδή η Θεσσαλονίκη και η διοίκηση του ΤΕΙ δεν έχουν συνεννοηθεί, γιατί ο ένας δεν έδινε πολύ χρόνο στον άλλο κ.λπ., και ήρθε η Θεσσαλονίκη, που είχε στην κυριότητά της το κτήριο, κατέθεσε τα κλειδιά στο Υπουργείο Παιδείας, το οποίο τώρα θα τα δώσει στο ΤΕΙ Κιλκίς. Καταλαβαίνετε τώρα ότι, εντάξει, υπάρχει κι ένα πρόβλημα συνεννόησης ανάμεσα στους συναδέλφους και απογραφειοκρατικοποίησης του συστήματος.
Δεν έχουμε καμία ακριβή εκτίμηση των εξόδων που χρειάζεται η μεταφορά του εξοπλισμού. Ο λόγος που το λέω αυτό είναι ότι τυπικά την ευθύνη αυτήν την έχει το ίδρυμα, αλλά να προσπαθήσουμε πράγματι -και δεσμεύομαι σε αυτό- να βρούμε ό,τι είναι δυνατό, ώστε τουλάχιστον ένα τέτοιο κτήριο αυτής της ποιότητας, που το βλέπω, και ιδίως όταν τα παιδιά θα φύγουν από την υπάρχουσα κατάσταση, να λειτουργήσει όσο γίνεται πιο γρήγορα.
Θα παρακαλούσα, λοιπόν, να κάνετε κι εσείς -και θα κάνω κι εγώ- τις αντίστοιχες ενέργειες, να δούμε τι είναι αυτό το κόστος, και, εν πάση περιπτώσει, να συμβάλλουμε. Είμαι σίγουρος ότι δεν είναι αξεπέραστο το κόστος, αλλά ας το δούμε πρακτικά για να μπορέσουμε να κάνουμε τις αντίστοιχες δράσεις.
Εγώ δεν λέω να πάμε ούτε σε «Αθηνά 2», «Αθηνά 3» και όλα αυτά, γιατί έτσι κι αλλιώς και για το «Αθηνά» είναι μάλλον, έως σίγουρα, αρνητικός ο απολογισμός. Εκείνο, όμως, που θα ήθελα είναι να πείσουμε τους συναδέλφους μας και στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ και στα ερευνητικά κέντρα να αρχίσουν να συζητάνε μεταξύ τους, να δουν τι είδους κοινά προγράμματα μπορούν να γίνουν, να δούμε τι συνέργειες μπορούν να γίνουν, τι κοινές αιτήσεις μπορούν να γίνουν, πώς μπορούμε να μοιράσουμε τέτοιου είδους υποδομές και σε άλλα ιδρύματα, τα οποία μπορεί να το έχουν ανάγκη. Και σε αυτό, πραγματικά, θα σας παρακαλούσα να συμβάλλετε κι εσείς. Αυτό δεν σημαίνει ούτε ότι κλείνει ο ένας ούτε ότι ανοίγει ο άλλος κ.λπ.
    
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ: Θα κρατήσω ως δεδομένη και ευπρόσδεκτη την καλή σας διάθεση να αντιμετωπιστεί το θέμα.  Δυστυχώς κάποια στιγμή έφτασε να είμαι ο διαμεσολαβητής ανάμεσα στα δύο ιδρύματα. Δεν είναι καθόλου ευχάριστο αυτό, αλλά, ξέρετε, αυτή τη στιγμή η διαφορά πλέον είναι οικονομική, δηλαδή υπάρχει ένα άγχος –λογικό μέχρι ενός σημείου- από το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης που λέει «εμείς γιατί να συνεχίζουμε να πληρώνουμε τη φύλαξη ή όποια άλλα λειτουργικά έξοδα;». Υπάρχει ένα άγχος –και αυτό εύλογο- από την πλευρά του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας που λέει «κάποια πράγματα που πρέπει να γίνουν και να διορθωθούν και χρειάζονται χρήματα, πώς θα τα αναλάβουμε εμείς αφού δεν τα έχουμε και τώρα μάς παραδόθηκε το κτήριο;». Είναι εύλογα ζητήματα τα οποία, όμως, θεωρώ ότι επειδή είναι μικρά –έχω πλήρη εικόνα της κατάστασης- μπορούν να λυθούν.
Αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι υπάρχει και η έγγραφη επιθυμία ή μάλλον η πρόθεση από το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας να μεταφέρει στο Κιλκίς ένα από τα τμήματα τα οποία λειτουργούν στις Σέρρες, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια σχολή για να γίνει πραγματικά λειτουργικό όλο αυτό το μεγάλο κτήριο, το οποίο κάποιος που γνωρίζει καταλαβαίνει ότι είναι υπεραρκετό για ένα μόνο τμήμα, αλλά υπάρχει η έγγραφη δέσμευση και πρόθεση από το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας να δημιουργηθεί μια καλή σχολή.
Αυτό το κτήριο –και επισημαίνω πάλι τον κίνδυνο, κύριε Υπουργέ- ανά πάσα στιγμή μπορεί να αναζητηθεί από τους αρμόδιους, από την Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί δεν είναι λειτουργικό και να βρεθούμε σε άλλες περιπέτειες που δεν θέλω καν να τις αναφέρω. Θεωρώ ότι μ’ έναν επείγοντα τρόπο πρέπει να δοθεί μια προτεραιότητα.
Ξέρουμε την οικονομική στενότητα, όμως εδώ τα ζητήματα είναι πολλά και έγιναν δυστυχώς εντονότερα τελευταία, γιατί λόγω της σεισμικής δραστηριότητας που υπήρχε τελευταία στο Κιλκίς, ένα κτήριο ΕΠΑΛ είναι ακατάλληλο. Πρέπει να μεταφερθούν οι μαθητές από εκεί στο κτήριο του ΟΑΕΔ όπου στεγάζονται αυτή τη στιγμή οι φοιτητές, δηλ. να μπορέσει να απελευθερωθεί εκείνο το κτήριο για να πάνε οι φοιτητές του ΕΠΑΛ. Άρα, είναι μονόδρομος να κάνουμε γρήγορα τη διαδικασία, για να πάνε οι σπουδαστές του ΤΕΙ στο καινούργιο αυτό κτήριο.
Νομίζω ότι θα έχουμε τη χαρά να σας έχουμε και στο Κιλκίς και να δείτε πραγματικά για τι εγκαταστάσεις πρόκειται. Δεν θέλουμε απλά να συντηρήσουμε ένα ΤΕΙ σ’ ένα κτήριο το οποίο θα είναι αχανές και δεν θα είναι λειτουργικό. Υπάρχει η πρόθεση και από τους φορείς του Κιλκίς και από τους κατοίκους, αλλά και από το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, να αξιοποιηθεί αυτό το κτήριο.
    Θα παρακαλέσω, κύριε Υπουργέ –και είμαι στη διάθεσή σας- να γίνει αυτό όσο το δυνατόν συντομότερα και θέλω τη δέσμευσή σας, αν μπορώ να την έχω, ότι τη νέα σχολική χρονιά –είναι αρκετοί μήνες μέχρι τότε- θα λειτουργήσουμε στο νέο κτήριο.
    
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Θα έχετε τη δέσμευσή μου, κύριε συνάδελφε, να γίνει η μετακόμιση των εργαστηρίων και να βρούμε μία λύση. Αυτό είναι το ένα. Θα ήθελα, όμως, και τη δική σας δέσμευση για να μπορέσουμε να πείσουμε τους συναδέλφους να μιλάνε μεταξύ τους. Ο ένας έχει άγχος, ο άλλος έχει ανασφάλειες, ο τρίτος δεν θεωρεί ότι είναι έντιμες οι προσπάθειες του άλλου ιδρύματος να μετακομίσουν. Δεν πρέπει αυτά τα πράγματα να έρχονται εδώ. Αυτά πρέπει να λύνονται ανάμεσα στα ιδρύματα και πράγματι υπάρχει και ένα θέμα οικονομικής βοήθειας. Να το δούμε αυτό.
Μην κάνουμε γρήγορες κινήσεις για το ποιο τμήμα θα πάει πού. Αν αυτό δεν το κάνουμε προγραμματισμένα, θα συνεχίζει να υπάρχει μία παθογένεια που έχει γίνει πριν 25-30 χρόνια.  Το κάθε ίδρυμα –και το εννοώ αυτό- δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσα τέτοια αιτήματα έχει φέρει. Αυτά θα μπερδέψουν ακόμα περισσότερο μια ήδη προβληματική κατάσταση. Ας «παγώσουν» τα πράγματα ως έχουν και ας μπούμε σε μια συζήτηση ορθολογικοποίησης όλων αυτών των τμημάτων. Δεν θα μείνει κανένα στο δρόμο ως προς τα εργασιακά. Αυτό το εγγυόμαστε. Τώρα, ότι χρειάζεται μια ορθολογικοποίηση, όντως χρειάζεται, αλλά δεν θα την κάνουμε τσαπατσούλικα και βιαστικά. Ας το δούμε όταν έλθει η ώρα του.