Το Σάββατο, 25 Απριλίου 2009, στις 11.00, στο ξενοδοχείο Pallini Beach
(Καλλιθέα, Κασσάνδρα, Χαλκιδική) διοργανώνεται ημερίδα με θέμα:
«Περιβάλλον & Ελληνική Ύπαιθρος», ανοικτή για όλους τους
ενδιαφερόμενους. Την ημερίδα Περιβάλλον & Ελληνική Ύπαιθρος οργανώνει ο Δήμος
Κασσάνδρας, σε συνδιοργάνωση με την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χαλκιδικής
και τον Τουριστικό Αναπτυξιακό Όμιλο Χαλκιδικής-ΤΑΟΧ, υπο την Αιγίδα
του Υπουργείου ΑΑ&Τ, στα πλαίσια της Agro Tourism 2009 (Έκθεση
Παραδοσιακών-Τοπικών Προϊόντων & Υπηρεσιών Χαλκιδικής).
Το θέμα της ημερίδας «Περιβάλλον & Ελληνική Ύπαιθρος» είναι πάρα πολύ σημαντικό για την επιτυχή-βιώσιμη σύζευξη του τουρισμού (η Χαλκιδική είναι ο 4ος Ελληνικός τουριστικός προορισμός) με την τοπική αγροτική παραγωγή, καθ’ όσον και οι δύο (Τουριστικός & Αγροτικός τομέας) έχουν σαν βάση και φροντίζουν ή αξιοποιούν το φυσικό κυρίως περιβάλλον.
Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κων/τίνος Κιλτίδης θα είναι ο κύριος ομιλητής για το Περιβάλλον, ενώ ο κ. Γιάννης Γκλαβάκης παρεκλήθη να εισηγηθεί για τον Αγροτουρισμό και το Περιβάλλον, ως μια ιδανική μορφή πλήρους αξιοποίησης με σεβασμό των διαθέσιμων πόρων. Εκ μέρους του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης ο καθηγητής Δρ Φώτης Κιλιπίρης θα δώσει τις τελευταίες επιστημονικές προσεγγίσεις για τον Τουρισμό στην Ύπαιθρο και ο κ. Γεώργιος Παλησίδης (εργαστηριακός Συνεργάτης ΑΤΕΙΘ) θα δώσει στοιχεία και παραδείγματα καλύτερης προσαρμογής του τουρισμού στο περιβάλλον.
Άλλωστε, όπως δήλωσε ο κ. Δ. Μιχαηλίδης (συντονιστής της ημερίδας), το περιβάλλον δεν είναι μόνο το Φυσικό περιβάλλον, αλλά και το Οικονομικό περιβάλλον, το Τεχνολογικό περιβάλλον, το Πολιτικό περιβάλλον, το Κοινωνικό περιβάλλον, το Πολιτιστικό περιβάλλον κλπ.
Η ξεχωριστή Χαλκιδική, οι ραγδαίες κλιματικές αλλαγές, η φυσική ομορφιά ως βασική παράμετρος του τουριστικού προϊόντος, αλλά και η ανάγκη για διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος με την ενσωμάτωση τοπικών πολιτιστικών χαρακτηριστικών (τοπική γαστρονομία) καθώς και η ανάγκη να βρουν νέες διεξόδους τα τοπικώς παραγόμενα ποιοτικά, συσκευασμένα, επώνυμα αγροτικά προϊόντα προετοιμάζουν για μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα, όπου θα μπορούσε ίσως να διερευνηθεί σε μια νέα βάση η πιθανότητα δημιουργίας Τοπικής Εφοδιαστικής Αλυσίδας, αφού είναι εξασφαλισμένα τα δύο άκρα, τόσο η παραγωγή όσο και η κατανάλωση, επ ωφελεία όλων των εμπλεκομένων και της τοπικής οικονομίας.
Άλλωστε στους χορηγούς της πολυεκδήλωσης Agro Tourism είναι τα τοπικά κρασιά Domaine Claudia Papayianni και οι ελιές KAPA olivefarm.
Παρασκευή, 24 Απριλίου 2009 11:38