Σάββατο, 20 Απριλίου 2024, 11:02:49 πμ
Παρασκευή, 24 Απριλίου 2009 11:38

Το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ και η Ελληνική Ύπαιθρος στην Agro Tourism Χαλκιδικής

Το Σάββατο, 25 Απριλίου 2009, στις 11.00, στο ξενοδοχείο Pallini Beach (Καλλιθέα, Κασσάνδρα, Χαλκιδική) διοργανώνεται ημερίδα με θέμα: «Περιβάλλον & Ελληνική Ύπαιθρος», ανοικτή για όλους τους ενδιαφερόμενους.  Την ημερίδα Περιβάλλον & Ελληνική Ύπαιθρος οργανώνει ο Δήμος Κασσάνδρας, σε συνδιοργάνωση με την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χαλκιδικής και τον Τουριστικό Αναπτυξιακό Όμιλο Χαλκιδικής-ΤΑΟΧ, υπο την Αιγίδα του Υπουργείου ΑΑ&Τ, στα πλαίσια της Agro Tourism 2009 (Έκθεση Παραδοσιακών-Τοπικών Προϊόντων & Υπηρεσιών Χαλκιδικής).
Το θέμα της ημερίδας «Περιβάλλον & Ελληνική Ύπαιθρος» είναι πάρα πολύ σημαντικό για την επιτυχή-βιώσιμη σύζευξη του τουρισμού (η Χαλκιδική είναι ο 4ος Ελληνικός τουριστικός προορισμός) με την τοπική αγροτική παραγωγή, καθ’ όσον και οι δύο (Τουριστικός & Αγροτικός τομέας) έχουν σαν βάση και φροντίζουν ή αξιοποιούν το φυσικό κυρίως περιβάλλον.
Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κων/τίνος Κιλτίδης θα είναι ο κύριος ομιλητής για το Περιβάλλον, ενώ ο κ. Γιάννης Γκλαβάκης παρεκλήθη να εισηγηθεί για τον Αγροτουρισμό και το Περιβάλλον, ως μια ιδανική μορφή πλήρους αξιοποίησης με σεβασμό των διαθέσιμων πόρων. Εκ μέρους του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης ο καθηγητής Δρ Φώτης Κιλιπίρης θα δώσει τις τελευταίες επιστημονικές προσεγγίσεις για τον Τουρισμό στην Ύπαιθρο και ο κ. Γεώργιος Παλησίδης (εργαστηριακός Συνεργάτης ΑΤΕΙΘ) θα δώσει στοιχεία και παραδείγματα καλύτερης προσαρμογής του τουρισμού στο περιβάλλον.
Άλλωστε, όπως δήλωσε ο κ. Δ. Μιχαηλίδης (συντονιστής της ημερίδας), το περιβάλλον δεν είναι μόνο το Φυσικό περιβάλλον, αλλά και το Οικονομικό περιβάλλον, το Τεχνολογικό περιβάλλον, το Πολιτικό περιβάλλον, το Κοινωνικό περιβάλλον, το Πολιτιστικό περιβάλλον κλπ.
Η ξεχωριστή Χαλκιδική, οι ραγδαίες κλιματικές αλλαγές, η φυσική ομορφιά ως βασική παράμετρος του τουριστικού προϊόντος, αλλά και η ανάγκη για διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος με την ενσωμάτωση τοπικών πολιτιστικών χαρακτηριστικών (τοπική γαστρονομία) καθώς και η ανάγκη να βρουν νέες διεξόδους τα τοπικώς παραγόμενα ποιοτικά, συσκευασμένα, επώνυμα αγροτικά προϊόντα προετοιμάζουν για μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα, όπου θα μπορούσε ίσως να διερευνηθεί σε μια νέα βάση η πιθανότητα δημιουργίας Τοπικής Εφοδιαστικής Αλυσίδας, αφού είναι εξασφαλισμένα τα δύο άκρα, τόσο η παραγωγή όσο και η κατανάλωση, επ ωφελεία όλων των εμπλεκομένων και της τοπικής οικονομίας.
Άλλωστε στους χορηγούς της πολυεκδήλωσης Agro Tourism είναι τα τοπικά κρασιά Domaine Claudia Papayianni και οι ελιές KAPA olivefarm.