Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 11 Απριλίου 2017 20:25

Το Χωρύγι καταργείται Κλείνει και η Ν. Καβάλα

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Τη στροφή της κυβέρνησης στο προσφυγικό επισημοποίησε από το Κιλκίς ο αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας. Τα κέντρα φιλοξενίας μειώνονται από 52 σε 25 όπως θα εξαγγείλει εντός των προσεχών ημερών ο αρμόδιος υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Ι. Μουζάλας, ενώ στο Κιλκίς καταργείται το "γκέτο" του Χωρυγίου, κλείνει και η Νέα Καβάλα, μετά το Χέρσο, παραμένοντας ένα εξ αυτών σε επιφυλακή υπό τον φόβο απρόβλεπτων εξελίξεων στη συμφωνία Τουρκίας - Ε.Ε.


Ο κ. Βίτσας ήρθε στο Κιλκίς το απόγευμα της Παρασκευής 7 Απριλίου, αφού νωρίτερα επισκέφθηκε την 71η Α/Μ Ταξιαρχία στη Νέα Σάντα, όπου ενημερώθηκε για την αποστολή της και παρακολούθησε εκπαιδευτική δραστηριότητα.
Σε συνάντηση εργασίας σε ξενοδοχείο της πόλης ο κ. Βίτσας συνοδευόμενος από τον βουλευτή Θεόδωρο Παραστατίδη, τον γραμματέα της Νομαρχιακής  Μιχάλη  Βιδιαδάκη, διαβουλεύτηκε με τους:  Ανδρέα Βεργίδη αντιπεριφερειάρχη και Δημήτρη Σισμανίδη δήμαρχο Κιλκίς που έθεσαν ο καθένας τους ορισμένα ζητήματα που σχετίζονται τον υπό κατασκευή οδικό άξονα της εισόδου της πόλης καθώς και με τον πολύπαθο περιφερειακό Αγίου Γεωργίου.
Ο κ. Βίτσας δεσμεύτηκε ότι εντός των Απριλίου  καθώς το Ταμείο Εθνικής Άμυνας έλαβε ήδη τις σχετικές αποφάσεις, θα επιλυθούν τα ζητήματα με το τμήμα των 6 στρεμμάτων του στρατοπέδου Καμπάνη  που απαιτείται για τον περιφερειακό Αγ. Γεωργίου και της κατασκευής περίφραξης, ενώ θα επισπευσθεί και  η άρση του  κωλύματος με τμήμα του στρατοπέδου της πολυεθνικής δύναμης στην Κρηστώνη, εκκρεμότητα  που παρεμποδίζει την πρόοδο των εργασιών στο δρόμο της εισόδου.  
Ο κ. Βίτσας, σε δηλώσεις του μετά  τη συνεργασία του με τους τοπικούς άρχοντες του Κιλκίς, αναφέρθηκε στη συνολική αξιοποίηση έξι πρώην στρατοπέδων  του νομού που παραχωρούνται στην αυτοδιοίκηση, χωρίς να προβεί σε περαιτέρω εξειδίκευση.

 

Προσφυγικό
Απολύτως σαφής ήταν ο αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας στην πολιτική επί του προσφυγικού. Απαντώντας σε ερώτησή μας ανέφερε ρητά ότι με εντολή του, ύστερα από συνεννόηση με τον κ. Μουζάλα, σταμάτησαν οι εργασίες στο Χωρύγι, προσθέτοντας την εκτίμησή του ότι  είναι πολύ δύσκολη έως αχρείαστη η χρησιμοποίησή του.
"Είμαστε στη φάση της κατάργησης των κέντρων φιλοξενίας και τυπικά. Ο κ. Μουζάλας θα ανακοινώσει ότι από τα 52 θα παραμείνουν τα 25, στο Κιλκίς θα καταργηθεί και η Νέα Καβάλα και θα παραμείνει σε επιφυλακή ένα κέντρο για τον φόβο απρόβλεπτων εξελίξεων στο Αιγαίο.
Η πολιτική μας είναι πλέον η φιλοξενία σε ενοικιαζόμενα σπίτια και εξετάσαμε ζητήματα για να εμπλακεί ακόμα περισσότερο η αυτοδιοίκηση στο θέμα της φιλοξενίας των προσφύγων. Σε πολλά θέματα είναι ταυτόσημες οι σκέψεις  μας γνωστού όντος ότι το Κιλκίς δέχθηκε πολύ μεγάλο βάρος στη διαχείριση του προσφυγικού μέχρι τώρα.
Αλλάζουμε πολιτική και στη σίτιση. Αρχικά την ευθύνη είχε ο στρατός, ύστερα έγινε με κέτεριγκ και τώρα περνάμε στη λύση των καρτών σίτισης των προσφύγων που θα πιστώνονται με κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να επωφελείται και η τοπική αγορά και οικονομία.
Πλέον μετά την κατάργηση των κέντρων φιλοξενίας θα ξεκινήσει η διαδικασία για την αξιοποίηση των χώρων αυτών  σε συνεργασία πάντα με την αυτοδιοίκηση, κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ. Βίτσας.
Τέλος, αναφορικά στις τρέχουσες εκείνη την ώρα εξελίξεις στο Γιούρογκρουπ της Μάλτας, ο κ. Βίτσας τις χαρακτήρισε θετικές, καθώς με το επικείμενο κλείσιμο της αξιολόγησης ξεφεύγουμε από το κλίμα ανησυχίας και ανοίγει ο δρόμος  για την ποσοτική χαλάρωση και την απόφαση για το χρέος. Ο  κ. Βίτσας  παρέπεμψε για τις τελικές αποφάσεις στη εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ, όπου και θα αποφασίσει το Ταμείο  αν θα παραμείνει ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα.

 

Αποκάλυψη Ελεύθερου Τύπου: «Πέταξαν» 250.000 ευρώ για hot spot που… δεν χρησιμοποιήθηκε

Ανάβει το… κέφι στο πάρτι που έχει στηθεί γύρω από τη διαχείριση του προσφυγικού. Προμήθειες, έργα, μισθώσεις ακινήτων και προσλήψεις «παίρνουν φωτιά» στο όνομα της εξυπηρέτησης των προσφύγων και καθώς πέφτουν βροχή κατά εκατομμύρια τα ευρώ που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ενωση για να τους κρατήσει όσο γίνεται πιο μακριά της.

Από τον Φεβρουάριο του 2016 που τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας σφραγίστηκαν, η κυβέρνηση όλο λέει πως έχει σχέδιο για το πώς θα οργανώσει τη διαμονή των προσφύγων αλλά ουδέποτε το ανακοινώνει συνολικά. Ετσι, ξεκινά να μισθώνει χώρους όπου βρίσκει αδειανό οικόπεδο, να πληρώνει εκατομμύρια σε έργα διαμόρφωσης και υποδομών, να συμβάλλεται με εταιρίες κέιτερινγκ αλλά να ξεχνά ότι έρχεται χειμώνας και χρειάζεται κάπως οι άνθρωποι να ζεσταίνονται. Μετά αρχίζει να λέει πως θέλει να μην κρατά τους πρόσφυγες σε αντίσκηνα και θα τους τοποθετεί σε διαμερίσματα. Περνούν όμως δύο χρόνια μέχρι να βρεθούν τα διαμερίσματα αυτά και όταν βρίσκονται συνεχίζει να κρατά ανοιχτές τις δομές-αποθήκες, να πληρώνει για τη συντήρησή τους και τη μίσθωση των χώρων.

Μέσα στη γενικευμένη σύγχυση και την προσπάθεια της κυβέρνησης να αποκομίσει (τουλάχιστον) πολιτικά οφέλη εξυπηρετώντας ημετέρους, βγαίνουν στη φόρα και περιπτώσεις ιδιαιτέρως τραγελαφικές όπου τα κονδύλια ξοδεύονται χωρίς ποτέ να ωφεληθούν κάποιοι πρόσφυγες, στο όνομα των οποίων γίνονται οι εκταμιεύσεις.

Μία τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση αφορά κέντρο φιλοξενίας προσφύγων που ξεκίνησε από το περασμένο καλοκαίρι να κατασκευάζεται στη περιοχή Χωρύγι του Κιλκίς. Ο Νομός του Κιλκίς ήταν από εκείνους που επιβαρύνθηκαν ιδιαίτερα στο πρώτο διάστημα καθώς από μέσα του περνούσαν όσοι έφθαναν στην Ειδομένη, ύστερα όσοι εγκλωβίσθηκαν μένοντας με την ελπίδα.

Η δομή στο Χωρύγι, όπου θα έμπαιναν 220 οικίσκοι για να στεγάσουν 1.000 άτομα, μισθώθηκε έναντι 10.000 ευρώ το μήνα το περασμένο καλοκαίρι και, όπως διαβάζουμε στις σχετικές αποφάσεις, υπάρχουν δεσμευμένα κονδύλια για τα ενοίκια μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο. Εκτός, όμως, από τις 100.000 ευρώ για τα ενοίκια, η Διαύγεια περιλαμβάνει και αποφάσεις πληρωμής:

– 24.838 ευρώ για χωματουργικά έργα διαμόρφωσης του χώρου.
– 16.004 ευρώ για διαμόρφωση οδικής πρόσβασης.
– 68.936 ευρώ για αναβάθμιση των εσωτερικών δικτύων εξυπηρέτησης.
– 37.390 ευρώ για υποσταθμό της ΔΕΗ και μετασχηματιστές μεσαίας τάσης.

Ολες οι παραπάνω αποφάσεις γίνονται μέσω του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, το οποίο ανέλαβε με ειδική τροπολογία να συνάπτει συμφωνίες με προμηθευτές «κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων» λόγω των επειγουσών αναγκών και των απρόβλεπτων καταστάσεων που δημιουργεί το προσφυγικό. Μάλιστα, στην τελευταία απόφαση που υπογράφεται στις 21/3/17, ο αρμόδιος στρατιωτικός αναγκάζεται να γράψει κάτι ψευδές λέγοντας ότι «διαθέτουµε πίστωση συνολικού ύψους είκοσι χιλιάδων ευρώ (20.000,00 €) για την κάλυψη αναγκών µίσθωσης του “Πρώην βιοµηχανικό ακίνητο ΕΥΠΑΛΙΝΟΣ Α.Ε.”, στο Χωρύγι Κιλκίς, το οποίο χρησιµοποιείται ως χώρος διαµονής προσφύγων – µεταναστών για το χρονικό διάστηµα από 06 Απριλίου 2017 έως και 05 Ιουνίου 2017».

Άρης Χατζηγεωργίου