Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024, 4:54:28 μμ
Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2017 22:23

Αξέχαστες μελωδίες του Σ. Ξαρχάκου από το Μουσικό Σύλλογο Κιλκίς

Ένα χρόνο πριν έγινε ο σχεδιασμός και ο προγραμματισμός για τη συμμετοχή του πολιτιστικού μουσικού συλλόγου Κιλκίς στα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2017 της πόλης μας.
Οκτώ μήνες δούλεψε η χορωδία, σε συνεργασία με την ορχήστρα του Πολυάνειου ωδείου, για το βράδυ της Τετάρτης 7 Ιουνίου, όπου παρουσίασε τη συναυλία-αφιέρωμα στο μεγάλο Έλληνα συνθέτη Σταύρο Ξαρχάκο, με τίτλι «΄Ηρθε ο καιρός….»
Η ποιοτικές εκδηλώσεις των προηγούμενων χρόνων, έφεραν εκατοντάδες κόσμου στην αίθουσα του συνεδριακού κέντρου Κιλκίς, τόσους που δεν τους χώρεσαν, ούτε τα σκαλοπάτια της.


Η γραμματέας της χορωδίαςκ. Μαρία Τσιρέλη έκανε την εισαγωγή και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτριος Κυριακίδης κήρυξε την έναρξη.
Η χορωδία άνοιξε το πρόγραμμα, μετά από σύντομη εισήγηση και το βιογραφικό του συνθέτη, από την πρόεδρο του ΠΜΣ Κιλκίς κ. Σταυρούλας Γιοβανούδη.
Παρουσίασε επτά τραγούδια: Προσκύνημα, Τα τραίνα που φύγαν , Σαββατόβραδο στην Καισαριανή, Άσπρη μέρα, Στου Όθωνα τα χρόνια, Μάνα μου Ελλάς και Βενετιά.
Ρίγος συγκίνησης και ενθουσιασμός συνεπήρε τους ακροατές, όταν ο Μπάμπης Αθανασιάδης ερμήνευσε μοναδικά και όπως μόνο αυτός τα καταφέρνει, τον αμανέ, στο καταπληκτικό τραγούδι, «Μάνα μου Ελλάς» σε στίχους Νίκου Γκάτσου.
Η ορχήστρα του Πολυάνειου Ωδείου, με το δάσκαλο Γιώργο Γεωργό στο μπουζούκι, τον Αριστοτέλη Μελικιάδη στην κιθάρα και τον Χρήστο Μαυρόπουλο στο ακορντεόν, άνοιξαν το δεύτερο μέρος με το ορχηστρικό «Ο χορός του Σάκαινα». Αυθόρμητα, η Έφη Ναβροζίδου, η Γεωργία Δουλκερίδου και ο Τριαντάφυλλος Γραμματίκης, βγήκαν στη σκηνή και χόρεψαν αυτό το κλασσικό, βαρύ, Ελληνικό χασάπικο.
Ακούσθηκαν από σολίστες άλλα οκτώ διαμάντια από τη διαμαντοθήκη του Σταύρου Ξαρχάκου.
«Το καλντερίμι», από την Έφη Ναβροζίδου, «Χάθηκε το φεγγάρι, Με τί καρδιά και Ένα πρωϊνό» , από την ζεστή φωνή της Κατερίνας Ισαακίδου Λιάμη,  «Μάτια μπλέ», από τον Κώστα Γραμματίκη»,  Ήτανε μια φορά μάτια μου», από το νέο ταλέντο της χορωδίας, τη Γεωργία Δουλκερίδου, «Αυτόν τον κόσμο τον καλό και Ράβε ξήλωνε», από τον Τριαντάφυλλο Γραμματίκη.
Στη συνέχεια ακούσθηκαν από το έργο «Το ρεμπέτικο» τα τραγούδια:
«Το δίχτυ», από τον Μπάμπη Αθανασιάδη, «η Μπουρνοβαλιά», από την Έφη Ναβροζίδου και από την έκπληξη της βραδιάς, το Γιάννη Μωυσίδη, «Στου Θωμά το μαγαζί». Τον συνόδευε κομπανία χορωδών και οργάνων.
Μια διαφορετική νότα ακούσθηκε στο τρίτο μέρος. Η χορωδία συνόδευσε τους σολίστ σε μεγάλες επιτυχίες του συνθέτη.
Η Έφη Ναβροζίδου, με τη μεστή, καλλιεργημένη και ξεχωριστή φωνή της, έκανε γνωστό σε όλους τους παρευρισκομένους το τραγούδι «Κιλκίς», σε στίχους του Κώστα Κινδύνη και μουσική του Σταύρου Ξαρχάκου. Το τραγούδι «Κιλκίς», μιλά για τον καημό του στρατιώτη που υπηρετεί στο Κιλκίς και περιμένει τον ταχυδρόμο για τα νέα από τους αγαπημένους του.
Ο Κώστας Γραμματίκης, όπως πάντα, με περισσή συνέπεια και ταπεινοσύνη, τραγούδησε, «Μάτια μπλε και Υπομονή». Ο αδελφός του Τριαντάφυλλος, με το οικογενειακό φωνητικό μέταλλο και τεχνική, το τραγούδι, «Μάτια βουρκωμένα».
Η Μαρία Τσιρέλη με μπρίο και τσαχπινιά, τραγούδησε, «Λευτέρη-Λευτέρη».
Με τη «Φτωχολογιά και την Άπονη ζωή», συνέχισε ο μοναδικός Μπάμπης Αθανασιάδης, που έκλεισε τη βραδιά, με τους διαχρονικούς και επίκαιρους στίχους του Νίκου Γκάτσου, « Ήρθε ο καιρός».
Οι ευχαριστίες από την πρόεδρο του συλλόγου ήταν προς όλους.
Στο Δήμο και ιδιαίτερα τον αντιδήμαρχο πολιτισμού κ. Δημήτριο Τσαντάκη, για τη στήριξη της εκδήλωσης.
Στον τοπικό τύπο, έντυπο και ηλεκτρονικό, για την προβολή.
Στους συντελεστές της βραδιάς:
-Τους χορωδούς, που δούλεψαν με μεράκι και συνέπεια όλη τη χρονιά, για να παρουσιάσουν αυτό το αποτέλεσμα.
-Τους σολίστ, την Μαρία Τσιρέλη, την Κατερίνα Ισαακίδου, την Έφη Ναβροζίδου, τη Γεωργία Δουλκερίδου, τον Γιάννη Μωυσίδη, τους αδελφούς Κώστα και Τριαντάφυλλο Γραμματίκη και τον Μπάμπη Αθανασιάδη,
-Στην ορχήστρα:
Τον Αριστοτέλη Μελικιάδη στην Κιθάρα.
Τον Χρήστο Μαυρόπουλο, στο ακορντεόν.
Τον δάσκαλο μπουζουκιού Γιώργο Γεωργό, που ξεδίπλωσε και νέο ταλέντο, με την τρομπέτα του.
Στον μαέστρο και πανεπιστημιακό καθηγητή μουσικής, τον Γιάννη Ζγούρα. Είναι αυτός που ξέρει να απογειώνει πάντα τη χορωδία με τη δουλειά του.
Στη Μαρία Γιοβανούδη για την μαγευτική εικόνα που μας ταξίδεψε στο χρόνο.
Στο Θανάση Ντέμκο για την ηχητική κάλυψη και τον Σάββα Ηλιάδη, για την βιντεοσκόπηση.
Το μεγαλύτερο και θερμότερο ευχαριστώ, είπε,  ανήκει όμως σε σας, στους φίλους και τις φίλες, που ήσασταν απόψε κοντά μας, αυτό  το υπέροχο κοινό, που εκτιμά τη δουλειά μας και μας στηρίζει  με την αγάπη του.
Ακούσθηκαν και άλλα δυο τραγούδια, στην επιμονή του κοινού, κανείς δεν ήθελε να τελειώσει αυτή η βραδιά.
Το επόμενο ραντεβού, έκλεισε από τώρα.