Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2018, 11:24:40 μμ
Τετάρτη, 06 Δεκεμβρίου 2017 21:26

Άνοιξαν το δρόμο της κάθαρσης

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ήταν τολμηρή η πρωτοβουλία του Ομίλου Ιστορίας Κιλκίς και της Δημόσιας Βιβλιοθήκης να οργανώσουν το περασμένο Σάββατο εκδήλωση με θέμα "Συμβολή στη διερεύνηση  των τραγικών γεγονότων που ακολούθησαν την αποχώρηση των Γερμανών, τον Νοέμβριο του 1944 στο Κιλκίς " Αυτό που αποκαλείται "Μάχη του Κιλκίς" έχει στιγματίσει την πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή του νομού μέχρι και σήμερα, οι εκατέρωθεν απόψεις όπως εκφράζονται από μεμονωμένες εκδηλώσεις, απέχουν παρασάγγες μεταξύ τους και η διοργάνωση της εκδήλωσης φιλοδοξούσε να τις φέρει "ενώπιος ενωπίω" σε μια πρώτη συγκριτική ιστορική αντιπαράθεση ώστε η ιστορική αλήθεια για τα γεγονότα αυτά να λειτουργήσει και ως κάθαρση.


Επαρκής η αρχική σύνθεση του πάνελ. Οι πανεπιστημιακοί Στ. Δορδανάς και Ν. Μαραντζίδης, και οι ημέτεροι Ανδρέας Αγτζίδης και Θεόδωρος Παυλίδης συνηγορούσαν σε μια, τηρουμένων των αναλογιών,  ισορροπημένη καταγραφή, αν και πρέπει να λεχθεί ότι απουσίαζε εξαρχής η οπτική γωνία του ΚΚΕ, που εν προκειμένω και για τις ανάγκες του θέματος (Μάχη Κιλκίς) εκφράζεται δια του καθηγητή Μαργαρίτη.
Ωστόσο στην κατάμεστη αίθουσα του Επιμελητηρίου από το πάνελ απουσίαζαν οι κ. Στ. Δορδανάς και Θ. Παυλίδης. Του πρώτου η απουσία στέρησε την δυνατότητα λεπτομερούς καταγραφής των γεγονότων της Μάχης, ενώ του δεύτερου την άλλη προσέγγιση, της μη κομμουνιστικής, όπως ο κ. Παυλίδης την προσεγγίζει.
Επομένως η σχεδόν τρίωρης διάρκειας εκδήλωση εξαρχής υπολειπόταν του αρχικού και φιλόδοξου σκοπού της  και παρά τον εκτενή διάλογο  που ακολούθησε τις εισηγήσεις των κ. Αγτζίδη και Μαραντζίδη, με τον δεύτερο λόγω της επιστημονικής του κατάρτισης να αναλαμβάνει το κύριο βάρος των απαντήσεων επί των σχολίων και τοποθετήσεων του ακροατηρίου, άφησε εν τέλει την εντύπωση της ημιτελούς προσπάθειας διερεύνησης των τραγικών γεγονότων του Νοεμβρίου του 1944 στο Κιλκίς.
Των δυο κύριων εισηγήσεων  προηγήθηκαν σύντομες, αλλά ουσιαστικές  παρεμβάσεις από τον πρόεδρο του Ομίλου Ιστορίας Βασίλη Αντωνιάδη και τον επικεφαλής της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Μιχάλη Βιδιαδάκη.
Το τελικό συμπέρασμα: Θαυμάσια η ιδέα και η πρωτοβουλία, επαρκής η αρχική συγκρότηση του πάνελ, αλλά η απουσία των δυο εισηγητών στέρησε τη δυνατότητα εκπλήρωσης του αρχικού σκοπού. Παρά ταύτα αποτέλεσε μια καλή αρχή που χρήζει συνέχειας.
Ένα δεύτερο και πλέον αισιόδοξο συμπέρασμα: Η κοινωνία του Κιλκίς είναι πλέον ώριμη να συζητήσει ένα θέμα "ταμπού" μέχρι σήμερα. Το απέδειξαν οι περισσότεροι από 130 Κιλκισιώτες που γέμισαν ασφυκτικά την αίθουσα, παρακολούθησαν και συμμετείχαν στο διάλογο χωρίς καμιά ένταση και με ελάχιστες έως μηδαμινές διαρροές παρά την τρίωρη διάρκεια της εκδήλωσης και μάλιστα βράδυ Σαββάτου.
Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Θεοφύλακτος Παγλαρίδης.
Εκτενέστατα αποσπάσματα από την όλη εκδήλωση (εισηγήσεις και διάλογος) μπορείτε να παρακολουθήσετε από την Web TV της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας eidisis.gr

Πολυμέσα