Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2019, 4:22:15 μμ
Τρίτη, 03 Ιουλίου 2018 22:18

Μόνιμη εικαστική έκθεση στο Μουσείο της Λίμνης Δοϊράνης

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ο Δήμος Κιλκίς συνεργάζεται με την Επιμορφωτική Κιλκίς Μον. ΕΠΕ για την περαιτέρω αξιοποίηση του Μουσείου της Λίμνης Δοϊράνης με τη δημιουργία μόνιμης, σύγχρονης καλλιτεχνικής και εικαστικής έκθεσης που θα οδηγήσει στη διεύρυνση του χαρακτήρα του Μουσείου, στην ενίσχυση της ελκυστικότητάς του και ουσιαστικά στην εκκίνηση της λειτουργίας με την υποδοχή επισκεπτών και σχολείων.


Για το σκοπό αυτό η Επιμορφωτική Κιλκίς Μον. ΕΠΕ έχει δημιουργήσει και συντονίζει μια εξειδικευμένη επιστημονική ομάδα έργου με γνώση και εμπειρία στην επιμέλεια και οργάνωση μουσείων και μουσειακών, εικαστικών και καλλιτεχνικών εκθέσεων.
Η ομάδα αποτελείται από μουσειολόγο με εμπειρία στην επιμέλεια εκθέσεων και την οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, από 10 εικαστικούς, αποφοίτους Σχολών Καλών τεχνών, από επαγγελματία φωτογράφο με ειδική εμπειρία στη φωτογραφική αποτύπωση τοπίων και μνημείων και συμμετοχή σε καλλιτεχνικές εκθέσεις φωτογραφίας και από άλλους ειδικούς σε συγκεκριμένους τομείς.
Η φιλοδοξία των συντελεστών της πρωτοβουλίας είναι να καταστεί το Μουσείο της Λίμνης Δοϊράνης ένα πρότυπο, σύγχρονο και λειτουργικό μουσείο της περιφέρειας με βαλκανική εμβέλεια.
Με την σχεδιαζόμενη παρέμβαση προβλέπεται η αναδιοργάνωση των αιθουσών και η αναδιάταξη των εκθεμάτων που ήδη υπάρχουν με τρόπο που να εξασφαλίζεται η καλλιτεχνική και αισθητική ομοιογένεια, η αρμονική σύνδεση των αιθουσών μεταξύ τους και η συνέχεια της μετάβασης του επισκέπτη στο χώρο για την απόκτηση ολοκληρωμένης αντίληψης για την περιοχή.
Δημιουργούνται 5 συνολικά αίθουσες με τις εξής θεματικές ενότητες, «Δοϊράνη και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση», «Δοϊράνη, ένα ιστορικό ταξίδι στο χρόνο και στο χώρο», «η Δοϊράνη με άλλο βλέμμα», «Αρχείο-συλλογή παλιών εκθεμάτων» και «η Δοϊράνη με σύγχρονα οπτικο-ακουστικά μέσα».
Επίσης, θα γίνει η συστηματική έρευνα και καταγραφή του υλικού που υπάρχει ήδη στο μουσείο.
Το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2018. Στη συνέχεια θα προγραμματιστεί, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης η εκπαιδευτική επίσκεψη σχολείων της περιοχής.
Για το σκοπό αυτό, το συγκεκριμένο διάστημα, το Μουσείο θα λειτουργεί καθημερινά από τις 10.00 έως τις 14.00 για να διευκολύνονται οι επισκέψεις και η ξενάγηση σχολείων.
Σημειώνεται ότι ο Δήμος Κιλκίς, με τη χρηματοδότηση του προγράμματος Interreg Ελλάδα – πΓΔΜ, θωράκισε το Μουσείο από την επικίνδυνη άνοδο της στάθμης της Λίμνης με τη στεγανοποίησή του και την εγκατάσταση κατάλληλου εξοπλισμού.