Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου 2017 22:38

«Οι Ρίζες μας», στο Χωρύγι

ΤΟΥ ΦΟΡΗ ΠΕΤΑΛΙΔΗ
Νοσταλία, θύμισες, συγκίνηση και δάκρυα, φόρο τιμής στους πατεράδες και τους παππούδες, στις μάνες και στις γιαγιάδες (τις Καλομάνες, όπως τις λένε οι Πόντιοι), ήταν τα συναισθήματα που κυριάρχησαν στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Οι Ρίζες μας», της Αρχοντούλας Κωνσταντινίδου και του Νίκου Κωνσταντινίδη, στο πολιτιστικό κέντρο του Χωρυγίου, το οποίο γέμισε ασφυκτικά από κατοίκους του, από πολίτες του νομού Κιλκίς και της Θεσσαλονίκης.  
Την εκδήλωση συντόνιζε ο Νίκος Αφεντουλίδης, πρώην βουλευτής του Κιλκίς και ένας από τους αθόρυβους και ακούραστους ερευνητές της ιστορίας των Ελλήνων του Πόντου και της καταγωγής τους, ενώ μετά το τέλος των εισηγήσεων των ομιλητών της εκδήλωσης, η λόγος δόθηκε στους συμμετέχοντες να τοποθετηθούν.


Στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου μίλησαν, ο Αθανάσιος Ακριτίδης, εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο Νίκος Κωνσταντινίδης εκπαιδευτικός συγγραφέας του βιβλίου, ο Ανανίας Τσιραμπίδης ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ, η Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου συγγραφέας του βιβλίου και εκπαιδευτικός και ο Χρήστος Νικολαΐδης, τραπεζικός.
Στην αρχή της εκδήλωσης ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αθανάσιος Ακριτίδης, αναφέρθηκε στη σημασία του βιβλίου και το πόσο σημαντική είναι η συγγραφή της ιστορίας των προσφύγων και της διαδρομής που έκαναν να έρθουν στην Ελλάδα, ο αγώνας τους για να επιβιώσουν και στη συνέχεια η προσπάθειά τους να σπουδάσουν τα παιδιά τους και να δημιουργήσουν στη ζωή.
Ο Ανανίας Τσιραμπίδης, ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ στην αναλυτική ομιλία του μεταξύ άλλων τόνισε πως τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτού του βιβλίου είναι πως έχει εξαιρετική φιλολογική επιμέλεια, απόδοση στη νεοελληνική των ποντιακών φράσεων και λέξεων, Ο αναγνώστης πλήρως ενημερώνεται από την συνοπτική παρουσίαση των γενικών πληροφοριών σχετικών με την ιστορία του Πόντου, η ενσωμάτωση χαρτών βοηθά τον αναγνώστη στον γεωγραφική προσανατολισμό του, η παρουσίαση πινάκων συμπληρώνει ουσιαστικά την περιγραφή των γεγονότων. Η παρουσίαση ορισμένων πρακτικών συνεδριάσεων, τόσο των εκτιμητιικών όσο και των σχολικών επιτροπών, επιβεβαιώνει την αγωνία των προσφύγων να ριζώσουν ομαλά και μόνιμα στους νέους τόπους κατοικίας. Παρουσιάζεται το θρησκευτικό συναίσθημα των προγόνων μας σε όλες τις εκφάνσεις του, με τα ήθη και έθιμα που έφεραν από τις αλησμόνητες πατρίδες. Οι συγγραφείς παρουσιάζουν την αριστερή ιδεολογία σχεδόν όλων των προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στο Χωρύγι, χωρίς όμως να χρησιμοποιούν ακραίες φράσεις ή μηνύματα.
Ο Χρήστος Νικολαΐδης, τραπεζικός υπάλληλος παρουσίασε τους συγγραφείς του βιβλίου, τονίζοντας πως αποτελεί τιμή για το χωριό μας, καθώς σήμερα απέκτησε τη γραπτή ταυτότητα από δύο χωριανούς μας συγγραφείς το Νίκο και την κόρη του Αρχοντούλα. Αν υπάρχει κάτι στη ζωή μας που δεν τιθασεύεται αυτό είναι η αέναη κίνηση του χρόνου. Το σήμερα γίνεται χθες, εν ριπή οφθαλμού και το αύριο, σήμερα και χθες, κι εμείς παρακολουθούμε την εξέλιξη αυτή χωρίς αναστρέψιμη ελπίδα. Έτσι λοιπόν σε λίγα χρόνια συμπληρώνεται ένας αιώνας από τότε που οι πρόγονοί μας ξεκίνησαν το μεγάλο και περιπετειώδες ταξίδι στον Καύκασο, για να εγκατασταθούν στο χωριό μας. Το μαρτυρικό αυτό ταξίδι καταγράφει στις σελίδες αυτού του βιβλίου ο φίλος μας ο Νίκος Κωνσταντινίδης με την κόρη του Αρχοντούλα.
Στην ομιλία του ο συγγραφέας του βιβλίου Νίκος Κωνσταντινίδης, μεταξύ άλλων τόνισε πως η παρουσία σας απόψε εδώ, σε τούτη την ιερή και σημαντική στιγμή για εμάς και το χωριό μας αποτεελεί ιδιαίτερη τιμή και χαρά μεγάλη. Σας καλωσορίζω και σας ευχαριστώ όλους που την μοιράζεστε μαζί μας.
Με οδηγό: την αγάπη μας για τον Πόντο. Με πυξίδα το προμηθεϊκό φως από το ματωμένο βράχο του Καυκάσου. Με πηγές: αφηγήσεις, συνεντεύξεις, βιντεοσκοπήσεις των κατοίκων του χωριού της πρώτης γενιάς, με ταξίδια στον Πόντο και τον Καύκασο. Με τις σημειώσεις του Δημοσθένη Θεοδωρίδη, δασκάλου και παππού μου, αποφοίτου του φροντιστηρίου της Αργυρούπολης του Πόντουκαι του Θεόφιλου Αγαθονικίδη, δασκάλου και θεατρικού συγγραφέα, αδερφού της γιαγιάς μου. Με επισκέψεις: στο ΓΑΚ (Γενικά Αρχεία του Κράτους), στο ΚΜΣ (Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών), σε σχολικά αρχεία και σε αρχεία εφημερίδων. Με τη βοήθεια πολλών ιστορικών βιβλίων και περιοδικών. και με μέντορες: Τον 92χρονο, πρώην λυκειάρχη, φιλόλογο, λεξικογράφο και θεατρικό συγγραφέα, Δημήτρη Νικοπολιτίδη, τον φιλίστορα, φιλολάγνο και ιστοριοδίφη Τάσο Αμανατίδη, τον σύγχρονο Στράβωνα, γεωγράφο και μαθηματικό, Νίκο Αφεντουλίδη, αλλά και με την πρακτική και ιδεατή βοήθεια της Κικής βασιλειάδου, γραφίστα και του Θάνου Ζαφειράκη εκδότη,  έγινε κατορθωτή  η ολοκλήρωση του βιβλίου μας, ύστερα από 5 χρόνια κόπου, πόνου και κατάθεσης ψυχής.
Η Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου, από την πλευρά της αναφέρθηκε στο κίνητρό της να προχωρήσει μαζί με τον πατέρα της στην συγγραφή του βιβλίου, τις έρευνες και τις προσωπικές μαρτυρίες, οι οποίες έχουν τη δική τους συμβολική αξία και ευχαρίστησε όλους εκείνους που βοήθησαν στο να γραφεί η τοπική ιστορία του Χωρυγίου, αλλά το βιβλίο είναι ένας οδηγός για την ιστορία και τον πολιτισμό των Ελλήνων του Πόντου, από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα, γιατί αυτός ήταν και ο σκοπός του βιβλίου, να είναι ένας πλήρης οδηγός για τον αναγνώστη να γνωρίσει την ιστορία μέσα από ένα βιβλίο.
Στη συνέχεια ο συντονιστής της εκδήλωσης Νίκος Αφεντουλίδης, έδωσε τον λόγο να τοποθετηθούν όσοι το επιθυμούσαν και μίλησαν οι Βλάσης Αγτζίδης ιστορικός, Θεόδωρος Πασαλίδης, πρώην βουλευτής, Βασίλης Μωυσίδης, πρώην στρατηγός της ελληνικής αστυνομίας και αναπληρωτής γραμματέας του ΔΙΣΥΠΕ, ο Χρήστος Ανδεανίδης, και πολλοί κάτοικοι του Κιλκίς.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πολλοί ανώνυμοι και επώνυμοι πολίτες του Κιλκίς και της Θεσσαλονίκης, ενώ μεταξύ αυτών ήταν, ο βουλευτής Κιλκίς του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρος Παραστατίδης, ο πρώην δήμαρχος Κιλκίς Τάσος Αμανατίδης, και ο Γιώργος Παρχαρίδης, επίτιμος πρόεδρος της ΠΟΕ και πρώην πρόεδρος της ΔΙΣΥΠΕ.
Μετά το τέλος των ομιλιών το χορευτικό συγκρότημα του ποντιακού πολιτιστικού συλλόγου Χωρυγίου Κιλκίς, παρουσίασε πέντε χορούς του αλησμόνητου Πόντου και έκλεισε με τον παμποντιακό χορό Σέρρα, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων.
Στο τέλος της εκδήλωσης του συμμετέχοντες στην παρουσίαση του βιβλίου, περίμεναν γνήσια ποντιακά εδέσματα από την Ελένη Κυριακίδου – Βασιλειάδου από την επιχείρηση «Βερμίου γης»,  η οποία τα ετοίμασε έτσι όπως έκαναν οι Παρχαρομάνες στον αλησμόνητο Πόντο.
Πηγή: Εύξεινος Πόντος