Δευτέρα, 24 Απριλίου 2017, 8:29:13 πμ

Πολιτιστικά

Κυριακή, 16 Απρίλιος 2017 11:52

Με κατάνυξη η περιφορά Επιταφίων στη Γουμένισσα

Γράφτηκε από τον

Με κατάνυξη και την παρουσία εκατοντάδων πιστών έγινε η περιφορά των τριών Επιταφίων της Γουμένισσας (της Παναγίας, του Αγίου Γεωργίου και του Αγίου Σάββα) με τη συνοδεία χάλκινων πνευστών, διανύοντας το ιστορικό κέντρο και με αποκορύφωμα την κατάλυξή τους στην κεντρική πλατεία, όπου έγινε και το καθιερωμένο ''έθιμο το σήκωμα των επιταφίων''.

Με μια παρέα φίλων κατηφορίζουμε από τις Καριές του Αγίου Όρους προς την Ι.Μ. Ιβήρων, ακολουθώντας το πανάρχαιο καταπληκτικό μονοπάτι, που το χρησιμοποιούν πάνω από χίλια χρόνια, χιλιάδες μοναχοί και λαϊκοί. Ήταν πρωινές ώρες της 9ης Μαΐου 1988 όταν φθάσαμε για προσκύνημα στην Ι.Μ. Κουτλουμουσίου. Σε λίγο συνεχίσαμε στο μονοπάτι. Πρόχειρες πινακίδες μας οδήγησαν στην Παναγούδα, όπου μόναζε ο Γέροντας Παΐσιος. Το όνομά του γνωστό σε όλη την Ελλάδα για τον απλοϊκό, αλλά συγχρόνως, εκπληκτικό του λόγο.

Οι Λαζαρίνες είναι έθιμο από την Εκκλησιαστική μας παράδοση μια και αναφέρεται στο γεγονός της Αναστάσεως του Λαζάρου. Το πρωί του Λαζάρου κορίτσια του Πολιτιστικού Συλλόγου “Παίονες” Γουμένισσας με παραδοσιακές φορεσιές στολισμένα με πολλά λουλούδια και πολύχρωμες κορδέλες, κρατώντας στολισμένο καλαθάκι στο χέρι, γύριζαν από σπιτι σε σπίτι ψάλλοντας τα κάλαντα του Λαζάρου, αναπαριστώντας τις “Λαζαρίνες”.

Τετάρτη, 12 Απρίλιος 2017 20:42

«Από το Σταυρό στην Ανάσταση»

Γράφτηκε από τον

Του Ευαγγέλου Μαυρογονάτου

Στις 4 και 6 Απριλίου 2017, πραγματοποιήθηκαν   οι δύο παραγραμματισθείσες συναυλίες του Συλλόγου Ιεροψαλτών Κιλκίς «ΠΕΤΡΟΣ Ο ΓΛΥΚΥΣ» αποτελούμενη από τριάντα Ιεροψάλτας του Κιλκίς – Πολυκάστρου με ύμνους της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και της Μεγάλης Εβδομάδος.

Τρίτη, 11 Απρίλιος 2017 20:32

Οι δρομείς Υγείας στο Δρόμο Θυσίας στο Ιστίμπεη

Γράφτηκε από τον

Πλούσιο σε δράσεις το διήμερο για τον Σύλλογο Δρομέων Υγείας Κιλκίς. Το Σάββατο το πρωί   μέλη του συμμετείχαν στον 1ο Δρόμο Θυσίας του οχυρού Ιστήμπεη , ορεινό αγώνα μήκους 14 χιλιομέτρων . Ο Κιλκισιώτης Αμανατίδης Αγγελος  ξεχώρισε καταλαμβάνοντας την 3η θέση στη γενική κατάταξη  ενώ οι Αλέξογλου Σταύρος, Αμανατίδης Σολωμών, Δέλογλου Στέλλιος, Κατσαρώνας Γιάννης, Κατσαρώνας Σταύρος, Τριαρίδης Παναγιώτης και Χνιτίδης Γεώργιος τερμάτισαν επιτυχώς τον αγώνα.

Την Κυριακή 5-3-2017 ξεκίνησε ο 28ος χρόνος λειτουργίας της τράπεζας αίματος των «Ακριτών» Πολυκάστρου με την πραγματοποίηση της 88ης εθελοντικής αιμοδοσίας στο "Σπίτι του Πόντου".
Για άλλη μια φορά προσήλθαν δεκάδες μέλη εθελοντές αιμοδότες και πρόσφεραν αίμα – αγάπη για τον πάσχοντα συνάνθρωπο, μεταξύ αυτών αρκετά νέα μέλη που ανέβασαν τον αριθμό των μελών της «τράπεζας» σε χίλια εκατόν δέκα (1110).

Παρασκευή, 07 Απρίλιος 2017 21:25

Οι Στενημαχίτες στα λουτρά Πόζαρ

Γράφτηκε από τον

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Στενημαχιτών «ο Άγιος Τρύφων» Κιλκίς πραγματοποίησε την Κυριακή 2 Απριλίου ημερήσια εκδρομή στα λουτρά Πόζαρ της Αριδαίας, όπου τα ιαματικά, θερμά νερά, με σταθερή θερμοκρασία 37οC, αναβλύζουν εδώ και χιλιάδες χρόνια από το βουνό και δημιουργούν ένα εντυπωσιακό τοπίο βουνού και δάσους.

Παρασκευή, 07 Απρίλιος 2017 21:24

Κέντρο Στήριξης: Παι-ΖΟΥΜΕ μαζί

Γράφτηκε από τον

Μία νέα  δράση καινοτομίας υλοποιείται στο Κέντρο Κοινωνικής Στήριξης. Πρόκειται για το «ΠΑΙ-ΖΟΥΜΕ ΜΑΖΙ», μία ΣΥΝ-προπόνηση ανθρώπων με και χωρίς αναπηρία στα αθλήματα του boccia και της καλαθόσφαιρας (μπάσκετ), ανθρώπων με διαφορετικές καταβολές, θρησκευτικές πεποιθήσεις, διαφορετικά ήθη κι έθιμα. Οι άνθρωποι αυτοί, ΠΑΙΖΟΥΝ, ΖΩΝΤΑΣ ΜΑΖΙ, γνωρίζοντας ο ένας τον άλλο, κατανοώντας τη διαφορετικότητά του.

Παρασκευή, 07 Απρίλιος 2017 21:04

«Μια Βαλίτσα Κόσμος»

Γράφτηκε από τον

Οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς δια των Υπευθύνων Σχολικών Δραστηριοτήτων σε συνεργασία με το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού (ΣΕΟ), διοργάνωσαν Επιμορφωτικό Σεμινάριο παρουσίασης του  πανελλήνιου εκπαιδευτικού Προγράμματος του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού: «Προσφυγικές Ροές, Ανθρώπινα Δικαιώματα και Διαπολιτισμικότητα» και της αντίστοιχης δράσης «Μια Βαλίτσα Κόσμος».

Πέμπτη, 06 Απρίλιος 2017 20:15

Ο Ξενιτέας των Μουριών στο Πολύκαστρο

Γράφτηκε από τον

Με την συνεργασία των δύο Συλλόγων, του Συλλόγου Καρκινοπαθών Κιλκίς & Παιονίας «ΑΓΙΟΣ ΕΥΓΕΝΙΟΣ Ο ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΙΟΣ» και του Πολιτιστικού Συλλόγου «ΜΠΕΛΛΕΣ» Σ.Σ. Μουριών Ν. Κιλκίς, το Σάββατο 18 Μαρτίου 2017 η Θεατρική Ομάδα του «ΜΠΕΛΛΕΣ» ανέβασε την ποντιακή κωμωδία «Ο ΞΕΝΙΤΕΑΣ» του Φίλωνα Κτενίδη στο Κέντρο Πολιτισμού Πολυκάστρου σε μια κατάμεστη αίθουσα από Ποντίους αλλά και φίλους Ποντίων οι οποίοι προσήλθαν προκειμένου να ακούσουν στην ποντιακή διάλεκτο ένα έργο το οποίο αναφέρεται στην ζωή των ξενιτεμένων κυρίως από τη Ρωσία.