Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου 2017, 4:33:48 μμ

Πολιτιστικά

Πέμπτη, 28 Σεπτέμβριος 2017 21:07

Ιλαρά. Σκέψεις για μια επιδημία

Γράφτηκε από τον

Γράφει ο Τάσος Ναούμης. παιδίατρος. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Ήταν θέμα χρόνου για να συμβεί. Η ιλαρά έκανε και πάλι την εμφάνιση της στην χώρα μας και ένα πλήθος από ερωτήματα και από προβλήματα εμφανίζονται στην επικαιρότητα. Πρώτα από όλα, υπάρχει λόγος να ανησυχούμε για μια από τις λεγόμενες ‘’παιδικές’’ ασθένειες; η ιλαρά δεν είναι μια αποκλειστικά  παιδική ασθένεια, καθότι προσβάλει με σφοδρότητα οποιοδήποτε  ανεμβολίαστο άτομο και οποιασδήποτε ηλικίας,  συναντήσει στο πέρασμα της.

Ο επιτόπιος έλεγχος κλιμακίου επιστημόνων της Π.Ε. Κιλκίς, παρότι τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων δεν έχουν εκδοθεί, απέδειξε το οφθαλμοφανές: Τα ψάρια της λιμνοδεξαμενής της Αρτζάν αφανίστηκαν από έλλειψη οξυγόνου.
Την περασμένη Πέμπτη, ύστερα από τη δημοσιοποίηση του θέματος από τις εφημερίδες μας, πραγματοποίησαν αυτοψία στη λίμνη ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Αναστασιάδης και ο επικεφαλής του τμήματος Αλιείας Γιάννης Μιχαηλίδης. Οι δυο επιστήμονες κατέβηκαν το ανάχωμα και εισήλθαν στη λίμνη όπου και διαπίστωσαν "ιδίοις όμμασιν"  τόσο τα κουφάρια των νεκρών ψαριών, όσο και τη κάκιστη κατάσταση για όσα ψάρια υπάρχουν στη λίμνη καθώς το  ύψος του νερού είναι ελάχιστο και δεν υπερβαίνει το μισό μέτρο.

Δευτέρα, 25 Σεπτέμβριος 2017 21:28

Κιλκίς: Στον περίπατο της πόλης περπάτησαν πολλοί

Γράφτηκε από τον

Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Περιπατητών Κιλκίς συνδιοργάνωσε για τέταρτη χρονιά με τον Δήμο περίπατο πόλης 3,6 χλμ με μεγάλη επιτυχία την Ευρωπαϊκή Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο 22 Σεπτεμβρίου ως κατάληξη της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 16-22 Σεπτεμβρίου.
    Οι διαδοχικές εκκινήσεις από το αεροδρόμιο ομάδων πεζών και ΑΜΕΑ, δρομέων και ποδηλατών έδωσαν η κάθε μια το δικό της χρώμα στέλνοντας μήνυμα σε πολίτες και φορείς για την μετακίνηση χωρίς αυτοκίνητο σε όλα τα σημεία της πόλης. Υγιεινότερος και οικονομικότερος ο τρόπος μετακίνησης με τα πόδια ή με ποδήλατο.

Δευτέρα, 25 Σεπτέμβριος 2017 21:21

"Η Αλίκη στη χώρα των ψαριών"

Γράφτηκε από τον

Η παιδική σκηνή του Χρήστου Τριπόδη και η θεατρική εταιρία «Μέθεξις», παρουσιάζουν το ανατρεπτικό και πολυεπίπεδο παραμύθι του Γιάννη Ξανθούλη «Η Αλίκη στη χώρα των Ψαριών».

Η Αλίκη θα βρίσκεται στo Κιλκίς το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου στις 18:30.

Πέμπτη, 21 Σεπτέμβριος 2017 21:15

«Οι Ρίζες μας. Πόντος-Καύκασος-Χωρύγι Κιλκίς»

Γράφτηκε από τον

Γράφει ο Βλάσης Αγτζίδης. Δρ. Σύγχρονης Ιστορίας.

 

Μια ενδιαφέρουσα έκδοση είδε το φως πρόσφατα στο Κιλκίς υπό τον τίτλο «Οι Ρίζες μας. Πόντος-Καύκασος-Χωρύγι Κιλκίς». Οι συγγραφείς Αρχοντούλα Κωνσταντινίδου και Νίκος Κωνσταντινίδης επιχειρούν να προσεγγίσουν τους κατοίκους ενός σύγχρονου χωριού της Κεντρικής Μακεδονίας παρουσιάζοντας το πλήρες ιστορικό πλαίσιο, εντός του οποίου διαμορφώθηκε η συγκεκριμένη κοινότητα.

Πέμπτη, 21 Σεπτέμβριος 2017 21:03

Omnes: Στηρίζει και ευάλωτες οικογένειες του Κιλκίς

Γράφτηκε από τον

Διευρύνει και σε ευάλωτες οικογένειες Κιλκισιωτών το υποστηρικτικό της έργο η οργάνωση Omnes. Πέραν της φιλοξενίας προσφύγων σε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα μετά από επεξεργασία ενός πρωτοποριακού και πιλοτικού προγράμματος με δαπάνη της Ύπατης Αρμοστείας, η οργάνωση του Κιλκίς έστρεψε το ενδιαφέρον της και στις  ευάλωτες οικογένειες του νομού αναζητώντας διαθέσιμους πόρους, καθώς η Ύπατη Αρμοστεία δεν χρηματοδοτεί προγράμματα στήριξης μη μεταναστών - προσφύγων.
Η αναζήτησή της είχε αίσιο αποτέλεσμα καθώς βρήκε συμπαράσταση από τη ΜΚΟ Help Refugees από την Αγγλία.

Πέμπτη, 21 Σεπτέμβριος 2017 21:02

Ενθουσίασε η βραδιά όπερας στο Κιλκίς

Γράφτηκε από τον

Κομψοτεχνήματα του οπερετικού ρεπερτορίου κλασικών έργων του Πουτσίνι, του Βέρντι, του Μπόιτο και του Καταλάνι απόλαυσαν οι Κιλκισιώτες στη βραδιά όπερας που διοργάνωσε στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς η Αντιδημαρχία Πολιτισμού, το Σάββατο 16 Σεπτεμβρίου, με τη συμπλήρωση σαράντα χρόνων από το θάνατο της  Μαρίας Κάλλας.

Από 6/9 ήμερα Τετάρτη έως 10/9 ήμερα Κυριακή πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη Έκθεση Εμποροπανήγυρης στο Κιλκίς. Σε αυτήν την δράση του δήμου Κιλκίς συμμετείχε και με αθλητικός Σύλλογος Άθλος διατηρώντας εκθεσιακό περίπτερο εντός της περιοχής της εμποροπανήγυρης μπροστά στο Δημαρχείο του δήμου.

Το περίπτερο του Σωματείου άλλα και του Νέου κέντρου δημιουργικής απασχόλησης του Άθλου άφησε θετικά μηνύματα σε όλους αφού μέσα σε δυο ήμερες Παρασκευή και Σάββατο πραγματοποίησε δυο μεγάλες δράσεις <<επίδειξη την Παρασκευή άλλα και Αγώνες μαχητικών αθλημάτων το Σαββάτο>>.

Πέμπτη, 21 Σεπτέμβριος 2017 20:59

Η χλωρίδα του Κιλκίς στο 15ο συνέδριο της Βοτανικής Εταιρείας

Γράφτηκε από τον

Στο 15ο συνέδριο της Ελληνικής Βοτανικής Εταιρίας που έγινε στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο στα Χανιά παρουσιάστηκαν(poster) δώδεκα(12) σπάνια και ενδημικά είδη της Ελληνικής χλωρίδας που αναπτύσσονται σε τοποθεσίες της Π.Ε Κιλκίς.
Ένα από τα είδη που παρουσιάστηκαν αποτελεί νέο είδος της Παγκόσμιας Χλωρίδας για το 2016, ενώ κάποια από αυτά αποτελούν είδη με εξάπλωση μόνο στην Κεντρική Μακεδονία.   Στο διεθνές συνέδριο συμμετείχαν εκπρόσωποι από όλα τα Πανεπιστήμια και τα Ινστιτούτα της χώρας καθώς και σημαντικοί βοτανολόγοι από Ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.

Τετάρτη, 20 Σεπτέμβριος 2017 22:49

Διήμερη εξόρμηση Ορειβατών Κιλκίς στον Όλυμπο

Γράφτηκε από τον

Το σαββατοκύριακο 7 και 8 Οκτωβρίου 2017 προγραμματίζεται διήμερη εξόρμηση του Ορειβατικού Συλλόγου Κιλκίς στον Όλυμπο, με διανυκτέρευση στο καταφύγιο της Ε.Ο.Δ. στη θέση «Πετρόστρουγκα» στα 2.000μ. Πρόκειται για νέο σχετικά και πανέμορφο καταφύγιο, ολοκάθαρο και οργανωμένο στο οποίο υπάρχει η δυνατότητα για γεύματα και ροφήματα.  Η αφετηρία της ανάβασης είναι από τη θέση Γκορτσιά στα 1.000μ., ο χρόνος ανάβασης έως το καταφύγιο είναι 2,5 – 3 ώρες. Το πρωί της επόμενης ημέρας θα πραγματοποιηθεί ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή (Μύτικας) στα 2.917μ. ή εναλλακτικά στην κορυφή Προφήτης Ηλίας στα 2.802μ. Θα ακολουθήσει επιστροφή στο καταφύγιο για ανασυγκρότηση και επιστροφή στην πόλη μας.