Τετάρτη, 28 Ιουνίου 2017, 1:41:00 μμ

Πολιτιστικά

Τετάρτη, 17 Μάιος 2017 19:45

Εξάρτηση από το διαδίκτυο

Γράφτηκε από τον

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10 Μαΐου 2017 στις 19:30 στο εντευκτήριο της Πολιτιστικής Εταιρείας Εκπαιδευτικών ομιλία-συζήτηση με θέμα: "Εξάρτηση από την εικονική πραγματικότητα-διαδίκτυο" με εισηγήτριες την κα Έφη Τζούρα, ψυχίατρο, οικογενειακή θεραπεύτρια, επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Πρόληψης των εξαρτήσεων και Προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας Κιλκίς "Νηρέας" και την κα Γεωργία Ψαρρά, ψυχολόγο, στέλεχος πρόληψης.
Η Πολιτιστική Εταιρεία  ευχαριστεί τις εισηγήτριες για την ενδιαφέρουσα προσέγγιση του θέματος και όσους την παρακολούθησαν  και με τις ερωτήσεις βοηθήσαν στη δημιουργία μιας εποικοδομητικής συζήτησης.

Τετάρτη, 17 Μάιος 2017 19:43

Η χορωδία του ΠΜΣ Κιλκίς στην Έδεσσα

Γράφτηκε από τον

Η χορωδία του Πολιτιστικού Μουσικού Συλλόγου Κιλκίς, προσκεκλημένη της Δημοτικής Κοινωνικής Επιχείρησης και του Ωδείου του Δήμου Έδεσσας, έλαβε μέρος στο «Εαρινό φεστιβάλ Μουσικής Έδεσσας 2017», όπου απέδωσε το πρόγραμμά της, με μοναδικό τρόπο, υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Ζγούρα.
 Με τη συνοδεία της χορωδίας, απέδωσε καταπληκτικά ο Χαράλαμπος Αθανασιάδης,  το τραγούδι «Ήρθε ο καιρός», του Σταύρου Ξαρχάκου.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κιλκίς συμμετέχει και φέτος στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2017, η οποία για το τρέχον έτος είναι αφιερωμένη στις ανείπωτες ιστορίες, σε όσα, με άλλα λόγια, οι άνθρωποι δυσκολευόμαστε να ονομάσουμε.   Το θέμα που επέλεξε το ICOM (Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων) έχει τίτλο «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται».

Τρίτη, 16 Μάιος 2017 21:54

Γιορτή της μητέρας από το σύλλογο Στενημαχιτών

Γράφτηκε από τον

Το Σάββατο 6 Μαΐου, στο «Ράντσο» της πόλης μας, ο πολιτιστικός σύλλογος «Άγιος Τρύφων» Κιλκίς γιόρτασε και τίμησε την «Ημέρα της Μητέρας», που παγκοσμίως γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου.

Μέλη και φίλοι του συλλόγου, κάθε ηλικίας, τίμησαν με την παρουσία τους την όμορφη γιορτή. Μετά τα καθιερωμένα κεράσματα και τις ανταλλαγές ευχών, εμφανίστηκαν τα παιδικά χορευτικά τμήματα του συλλόγου, που σκόρπισαν την στην αίθουσα άφθονο κέφι. Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το νεοσύστατο παιδικό τμήμα «θεατρικό παιχνίδι» που πρόσφερε δώρο στις παριστάμενες μητέρες ένα πρωτότυπο παιχνίδι του.

Η βραδιά έκλεισε με το χορευτικό τμήμα παραστάσεων, που παρουσίασε σύγχρονους ελληνικούς χορούς.

Σε μια υπέρλαμπρη επίσημη εκδήλωση στο Περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου, ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός απένειμε την ανώτερη τιμητική διάκριση στην Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO και πρόεδρο του Συλλόγου «ΕΛΠΙΔΑ» κ. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, στο πλαίσιο του εορτασμού της 8ης Μαΐου, Παγκόσμιας Ημέρας Ερυθρού Σταυρού & Ερυθράς Ημισελήνου. Κατά την 8η Μαΐου αναγνωρίζεται διεθνώς η ανεξάντλητη συμβολή και τα σπουδαία επιτεύγματα των εκατομμυρίων εθελοντών και στελεχών του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, οι οποίοι κάθε μέρα με τις πράξεις τους επιβεβαιώνουν την αταλάντευτη δέσμευση του Κινήματος στον σεβασμό και την προστασία κάθε ανθρώπου.

Με μια διαφορετική εκδήλωση τίμησε την μητέρα ο Σύλλογος Γυν. Δήμου Παιονίας ΕΥΚΡΑΝΤΗ. Πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7 Μαιου 2017 στο Πολιτιστικό κέντρο Πολυκάστρου με την συνεργασία του Αθλητικού Συλλόγου ΣΑΡΙΣΑ Παιονίας και την συμμετοχή του Αθλητικού Συλλόγου Επταπυργίου. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Πρόεδρος της ΕΥΚΡΑΝΤΗ κα Γαρυφαλλιά ΚΑΡΒΟΥΝΙΑΡΗ η οποία άνοιξε την εκδήλωση με σύντομο χαιρετισμό. Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η Πρόεδρος της ΣΑΡΙΣΑ κα ΒΕΛΛΙΟΥ Ελένη η οποία μεταξύ άλλων είπε: (Κορίτσι, κοπέλα, μάνα, γιαγιά, κάθε στάδιο της ζωής μιας γυναίκας είναι μοναδικό. Όμορφο, δύσκολο και με πολλές δοκιμασίες. Οι ρόλοι που καλείται να υποστηρίξει μια γυναίκα άπειροι απαιτητικοί και δύσκολοι. Η μάνα είναι μοναδικό πλάσμα.

Η Ελληνίδα μάνα δε είναι συνώνυμο απόλυτης αγάπης, στοργής, προστασίας και δύναμης. Έχει στην πορεία του έθνους μας σταθεί άξια κόρη, μάνα, σύντροφος αλλά και συναγωνιστής στρατιώτης. Έχει σκαρφαλώσει βουνά για να στηρίξει τα παλικάρια του στρατού μας έχει πάρει το όπλο στα χέρια πολεμώντας όταν χρειάστηκε έχει θυσιαστεί για τα παιδιά της και το έθνος. Μόνο η μάνα φτιάχνει άνθρωπο. Η μάνα πρέπει να εμπνέει το παιδί της. Στη δε κόρη της πρέπει να δώσει τα εργαλεία να σταθεί στα πόδια της, να διεκδικήσει, να ζήσει και έτσι να μπορέσει να πάρει τη σκυτάλη στον αγώνα αυτό που λέγεται ανατροφή παιδιών. Να μπορέσει να γίνει και αυτή μάνα που θα εμπνέει τα παιδιά της να φτιάξουν ένα καλύτερο αύριο. Τα όπλα για να επιτευχθεί αυτό είναι μόρφωση και το χτίσιμο ενός δυνατού χαρακτήρα μέσα σε ένα δυνατό σώμα που θα ξέρει να σταθεί στη ζωή με αυτοπεποίθηση και κατέληξε με τη φράση της Μαλβίνας ΚΑΡΑΛΗ: (Κάθε θηλυκό πλάσμα έχει τη μοιραία σφραγίδα της μάνας του. Και καμία δεν γλιτώνει τον κανόνα.) Ακολούθησε επίδειξη αυτοάμυνας από τους Αθλητικούς Συλλόγους που συμμετείχαν στην εκδήλωση και έκλεισε με το μήνυμα της κας ΚΑΡΒΟΥΝΙΑΡΗ η οποία μεταξύ άλλων είπε: (Για τον κόσμο η κάθε μια από εμάς τις γυναίκες, είμαστε απλές μητέρες. Για τα παιδιά μας όμως, είμαστε ο κόσμος όλος. Ένας κόσμος μέσα στον οποίο μαθαίνουν να αγαπούν, να γελούν, να λυπούνται, να συμπονούν, να βοηθούν  τους συνανθρώπους τους από μια σταλιά παιδάκια. Εφόδια, τα οποία κουβαλούν μέχρι τα δικά τους γεράματα. Είναι αυτές οι βάσεις που μια μάνα μπορεί απλόχερα να προσφέρει στην ανθρωπότητα μέσω των παιδιών της. Είναι αυτές οι πρώτες βάσεις, τα πρώτα βήματα στην διαμόρφωση του χαρακτήρα ενός παιδιού και μετέπειτα ενός ενήλικα. Παρόλα τα εφόδια που αποκτά ο καθένας από εμάς, είτε μέσω της παιδείας είτε μέσα από τις εμπειρίες του στην διάρκεια της ζωής του, οι αξίες που διδάσκει η μάνα – από τις πιο απλές έως τις πιο σύνθετες – είναι αυτές που ριζώνουν στην ψυχή του παιδιού και είναι ο γνώμονας προς την συγκρότηση ενός  ολοκληρωμένου, πνευματικά ψυχικά αλλά και σωματικά ανθρώπου. Μια μάνα δυνατή στην ψυχή, στο σώμα, στο μυαλό, ειδικά στην απαιτητική σύγχρονη εποχή, είναι ο βράχος, το αποκούμπι και ο φάρος σε όλη την ζωή των παιδιών της. Όποτε χρειαστεί και με οποιοδήποτε κόστος  γιατί  μόνα αυτή ΜΠΟΡΕΙ)). Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής  Ν. Κιλκίς  Ν.Δ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑΣ Γεώργιος και ο Δημ. Σύμβουλος κος Κώστας ΣΙΩΝΙΔΗΣ.

Τετάρτη, 10 Μάιος 2017 22:39

Εκδήλωση του Ερυθρού Σταυρού στη Γουμένισσα

Γράφτηκε από τον

Η Περιφερειακή Επιτροπή Γουμένισσας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού επ΄ ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας του Ερυθρού Σταυρού (8η Μαΐου) και της γιορτής της Μητέρας (δεύτερη Κυριακή Μαΐου) διοργάνωσε εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο Γουμένισσας, την Κυριακή 7 Μαΐου 2017, στις 7 το απόγευμα. Στην εκδήλωση ομιλήτρια για τη γιορτή της Μητέρα, ήταν η κ.Γιούλη Ζεϊμπεκέρη. Ενώ διανθίστηκε με έντεχνο καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τους «Αθανασιάδη Παναγιώτη και Τοζακίδη Χρήστο». Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε κλήρωση χειροποίητης εικόνας, δωρεά της αγιογράφου κ.Άννας Γουγουμάνη.

Μαρία Μπαρλή

Τετάρτη, 10 Μάιος 2017 22:38

Ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Κιλκίς στην Αμφίπολη

Γράφτηκε από τον

Τέσσερις αθλητές του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Κιλκίς συμμετείχαν στον 3ο Βρασίδειο  Δρόμο στην Αμφίπολη. Οι Γάγος Γιάννης, Δέλουλου Στέλιος, Κατσαρώνας Σταύρος και Σιώτης Γιώργος έτρεξαν στην Ιστορικού ενδιαφέροντος  διαδρομή ( Πύργος Μαρμαρίου   – Αρχαία ξύλινη γέφυρα  Παραποτάμιος οδός  –Μνημείο Λέοντος   -Κάτω Αμφίπολη-  Αρχαίο Γυμνάσιο - Μουσείο) μήκους 9.730 μέτρων. Τους ευχόμαστε καλή αποκατάσταση και καλή συνέχεια.

Σ.Δ.Υ.Κιλκίς

Ένα μήνυμα ανθρωπιάς και αλληλοϋποστήριξης πέρασε ο Λαογραφικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ανατολικορωμυλιωτών Γουμένισσας «Άγιος Τρύφων» προσφέροντας δωρεάν μετρήσεις οστικής πυκνότητας σε συνεργασία με ειδικούς τη Δευτέρα 8 Μαίου 2017, το πρωί. Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση των γυναικών στη σημερινή δωρεάν μέτρηση οστικής πυκνότητας, στα γραφεία του Συλλόγου, έναντι πρώην Δημαρχείου Γουμένισσας, με πρωτοβουλία του «Αγίου Τρύφωνα» και σε συνεργασία με την εταιρεία ΕΛΠΕΝ, τον Ορθοπεδικό κ. Κων/νο Κορομηλά και τον βοηθό του κο Ευάγγελο Γαλούπη.

Αποχαιρετούμε την άνοιξη με τους συγγραφείς Αφροδίτη Παπαντωνίου και Θοδωρή Παπαϊωάννου και σας περιμένουμε με χαρά!
Την Παρασκευή 19/05/17 στις 19:00 η Αφροδίτη Παπαντωνίου διαβάζει το βιβλίο της «Μη μας συγκρίνεις» εκδ.  Βάρφη. Η εικονογράφηση είναι της Άννα Καρνή.
Την Τετάρτη 24/05/17 στις 19:00 ο παλιός γνώριμος Θοδωρής Παπαϊωάννου παρουσιάζει  το τελευταίο του βιβλίο «Το βρήκα» εκδ. Παπαδόπουλος. Η εικονογράφηση είναι της βραβευμένης εικονογράφου Μυρτώς Δεληβοριά.