Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2017, 9:17:19 μμ

Πολιτιστικά

Την Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017 στην αίθουσα εκδηλώσεων του εργατικό κέντρο Κιλκίς , τα μέλη της χορωδίας του Πολιτιστικού Μουσικού Συλλόγου Κιλκίς, έκοψαν την Πρωτοχρονιάτικη πίτα.
 Μέσα σε κλίμα εορταστικό αντάλλαξαν,  θερμές ευχές για το 2017 και προτάσεις για καινούργιες δραστηριότητες, που θα συμβάλλουν στην πολιτιστική ανάπτυξη και προβολή της πόλης μας.
Το φλουρί της πίτας κέρδισε η χορωδός.

Τρίτη, 31 Ιανουάριος 2017 20:50

Ξαναζωντανεύει το Λαογραφικό Μουσείο Κιλκίς

Γράφτηκε από τον

Υπάρχουν πολλά προβλήματα αναφορικά με το κτίριο, που έχουν να κάνουν με την παλαιότητά του (είναι του 19ου αιώνα) και τις συνέπειες των καιρικών συνθηκών, αλλά σταδιακά δρομολογείται η επίλυσή τους.
Ας ξαναθυμηθούμε όμως την ιστορία του κτιρίου. Οι παλαιότεροι σίγουρα θυμούνται το γυμνάσιο θηλέων, πολλές Κιλκισιώτισσες, και όχι μόνον, έχουν φοιτήσει σε αυτό. Πριν όμως γίνει γυμνάσιο θηλέων, υπήρξε σχολαρχείο και ημιγυμνάσιο, ενώ πριν από την απελευθέρωση της πόλης στέγαζε Βουλγάρικο σχολείο. Αρχιτεκτονικά ανήκει στην εποχή του ύστερου νεοκλασικισμού και είναι ένα από τα ελάχιστα κτίρια που διασώθηκαν και συνδέονται άμεσα με την ιστορία της πόλης.

Το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 19:00, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Ποντιακού Συλλόγου «Παναγία Σουμελά» Παλατιανού ν. Κιλκίς, Επτανήσου και Παπαθεοφίλου γωνία στο Κιλκίς, θα πραγματοποιηθεί η κοπή της Βασιλόπιτας για το έτος 2017.
Θα ακολουθήσει γλέντι με λαϊκό- ποντιακό πρόγραμμα όπου η συμμετοχή θα είναι ελεύθερη.
Θα υπάρχει και  μενού το οποίο θα περιλαμβάνει φαγητό (σουβλάκι – σουτζουκάκι), καθώς επίσης και ποτό (ρετσίνα – μπύρα- αναψυκτικά) οι τιμές των οποίων θα καθορίζονται ανά τεμάχιο.

Τρίτη, 31 Ιανουάριος 2017 20:42

Ημερίδα για τη γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού

Γράφτηκε από τον

Ο Δήμος Κιλκίς και ο Παμποντιακός Σύλλογος '' η Αργώ'' διοργανώνουν ημερίδα με θέμα ''Η γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού και η διαχρονική τουρκική απειλή έναντι άλλων λαών στην Εγγύς Ανατολή'' το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου και ώρα 18:00 στην αίθουσα δεξιώσεων της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Κιλκίς (Λ.Α.Φ.).

Δευτέρα, 30 Ιανουάριος 2017 19:49

«Το παραμύθι: από την προφορική παράδοση στην εκπαίδευση»

Γράφτηκε από τον

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, συνδιοργανώνουν επιστημονική ημερίδα με τίτλο «Το παραμύθι: από την προφορική παράδοση στην εκπαίδευση», την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου (ώρα έναρξης 9:00), στο Συνεδριακό Κέντρο Τράπεζας Πειραιώς, στη Θεσσαλονίκη.

Ο Σύλλογος Στενημαχιτών Κιλκίς σε συνεργασία με την Ενορίατου Αγίου Δημητρίου Κιλκίς θα αναβιώσει και φέτος το έθιμο του Κουρμπανιού κατά την εορτή του Αγίου Τρύφωνος.
Τον Άγιο Τρύφωνα ως είναι γνωστόν, τον τιμούσαν στην Στενήμαχο της σημερινής Βουλγαρίας, διότι καλλιεργούσαν αμπέλια και όπως γνωρίζουμε από την εκκλησιαστική μας παράδοση ο Άγιος Τρύφων είναι προστάτης των αμπελιών και των κηπευτικών.
Μεγάλο πανηγύρι γινόταν με πολλές ετοιμασίες και πολλές εκδηλώσεις, θρησκευτικές, πολιτιστικές, λαϊκές κ.α. στην εορτή του Αγίου προς τιμή του. Ακόμη όταν ήταν ο καιρός του φυτέματος, του κλαδέματος και του τρύγου.

Δευτέρα, 30 Ιανουάριος 2017 19:39

Εκλογές στον Πολιτιστικό Σύλλογο «Μπέλλες»

Γράφτηκε από τον

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Μπέλλες» πραγματοποιεί γενική συνέλευση, την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου, στις 11 το πρωί, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δήμου.
Στη συνέλευση θα γίνει απολογισμός πεπραγμένων της διετίας από την απερχόμενη διοίκηση και θα ακολουθήσουν εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης. Δηλώσεις υποψηφιότητας για τη νέα διοίκηση γίνονται μέχρι τις 5 Φεβρουαρίου.

Άλλη μια δημιουργική χρονιά έκλεισε για την Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Κιλκίς. Πλούσια ήταν η δράση της το 2016. Εντυπωσιακά είναι τα νούμερα. Πραγματοποιήθηκαν 42 βιβλιοαναγνώσεις και δράσεις με την βοήθεια πολλών εθελοντών την περίοδο του Πάσχα, το καλοκαίρι και την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Συνολικά σε αυτές συμμετείχαν 538 παιδιά και 49 εθελοντές.

Παρασκευή, 27 Ιανουάριος 2017 22:05

Οι Πρωτοχρονιάτικες πίτες του Λυκείου Ελληνίδων Κιλκίς

Γράφτηκε από τον

Με την καθιερωμένη ανάδειξη των τυχερών της νέας χορευτικής χρονιάς ξεκίνησε τα μαθήματά του, το Λύκειο Ελληνίδων Κιλκίς. Οι δύο πρώτοι τυχεροί αναδείχθηκαν από τα Παιδικά Χορευτικά Τμήματα του Πολυκάστρου, το Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017.  Στο μάθημα του Σάββατου παρευρέθηκαν κυρίες-μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων του Λυκείου Ελληνίδων Κιλκίς και του Συλλόγου Γυναικών Δήμου Παιονίας «Η Ευκράντη», οι οποίες μοίρασαν βασιλοπιτάκια στα παιδιά.

Καλή Χρονιά και Χρόνια Πολλά. Να είσαστε καλά για να περπατάτε ή να περπατάτε για να είσαστε καλά. Χίλια χρόνια κι άλλα τόσα να τρέχει το ξινό νερό για να μάθει ο κόσμος όλος τον πλούτο του Κιλκίς,  ήταν οι ευχές του προέδρου του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Περιπατητών Κιλκίς. Συλλόγου που θεσμοθετεί πλέον την υπαίθρια κοπή της βασιλόπιτάς του στους σημαντικούς μας χώρους όπως το ξινό νερό που δεν αξιοποιήθηκε όπως θα έπρεπε.