Δευτέρα, 15 Οκτωβρίου 2018, 11:24:03 μμ
Πέμπτη, 07 Δεκεμβρίου 2017 20:36

Παρουσίαση του "Φωτεινού" του πατριδολάτρη Αρ. Βαλαωρίτη

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου, στις 7 το απόγευμα, στο Εντευκτήριο της Πολιτιστικής Εταιρίας Εκπαιδευτικών (Μητροπόλεως 11, 3ος όροφος, Κιλκίς), παρουσιάζεται το έργο του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη «ο Φωτεινός».
Τον ποιητή και το έργο του σχολιάζει η φιλόλογος Εύη Παναγοπούλου. Μέλη της Πολιτιστικής Εταιρίας διαβάζουν αποσπάσματα και τραγουδούν με τη συνοδεία μουσικών οργάνων.


Το πρόγραμμα
Η φιλόλογος Εύη Παναγοπούλου παρουσιάζει τον ποιητή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη  και σχολιάζει το έργο του:"Ο  Φ ω τ ε ι ν ό ς" Αποσπάσματα του έργου διαβάζουν: Θεόφιλος  Γουλτίδης  (Φωτεινός), Γιάννης  Αθανασιάδης (Μήτρος), Χρήστος  Ιωαννίδης  (Γρατσιάνος  Τζώρτζης) Κώστας  Ραμπίδης  (Αφηγητής)
Ακούγονται τα τραγούδια
Αχ Ελλάδα σ' αγαπώ, στίχοι Μανόλη Ρασούλη, Μουσική Βάσω Αλλαγιάννη
Τσάμικος, στίχοι Νίκου Γκάτσου, Μουσική Μάνου Χατζιδάκι
Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, Στίχοι Νίκου Γκάτσου, Μουσική Σταύρου Ξαρχάκου
Καίγομαι, Στίχοι Νίκου Γκάτσου, Μουσική Σταύρου Ξαρχάκου
Ας κρατήσουν οι χοροί, στίχοι και μουσική Διονύση Σαββόπουλου

Πάιζουν οι μουσικοί: Χρήστος Αλεβιζάκης (κιθάρα)
Βασίλης Αντωνιάδης (μπουζούκι)  
Λευτέρης Παυλίδης (αρμόνιο)
Σπύρος Βλάχος (κρουστά)
Τραγούδι η Αποστολία Πάνου
ΚΡΙΤΙΚΕΣ  ΓΙΑ  ΤΟ  ΦΩΤΕΙΝΟ
ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ: Ο στίχος, μέσα στ’ αρματολικά του χέρια, σα λεπίδι  ξανάστραψε, ξαναβρόντηξε σα καριοφίλι, νευρικά τρέμει εδώ κι εκεί, από το μίσος εναντίον του κατακτητή: Δεν είναι ο Τούρκος πια, είναι ο Φράγκος, είναι ακριβέστερα ο ξένος.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΙΚΕΛΙΑΝΟΣ: Ένα τυπικό ιστορικό και αγροτικό επεισόδιο, στην ουσία του καθολικότατα ανθρώπινο, το έπος της  Μητέρας  Γης, του άρτιου  ανθρώπου της Μητέρας Γης, που υπερασπίζεται άξαφνα σα θεός τη ζωντανή παράδεισο της Δικαιοσύνης και της Λευτεριάς του από κάθε ξένη επιδρομή.
ΦΑΝΗΣ  ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΣ:  Αν στο «Διάκο» η Λευτεριά προβάλλει  σαν πατριωτικό ιδανικό, στο Φωτεινό η Λευτεριά είναι ευρύτερη: Εναντίον  κάθε ξένου  ή δυνατού που πατάει τα χώματα της πατρίδας και που δυναστεύει  πολιτικώς ή οικονομικώς το λαό.
ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΡΝΑΛΗΣ: Γλώσσα πλουσιωτάτη, εύροια στίχου, εκθαμβωτικόν  τοπικόν χρώμα, καθιστώσι  μεν το ποίημα πολυτιμότατον μνημείον της νεοελληνικής Γραμματείας, αλλά ο ήρως του, στερείται ιδανικού μεγαλείου.
ΡΗΓΑΣ  ΓΚΟΛΦΗΣ:  Αν στο ποίημα τούτο δώσουμε πλατύτερο νόημα  στη  σημασία του ξένου ,του  αφέντη, του κατακτητή, καθώς και του δυναστευόμενου χωριάτη, το ποίημα παίρνει  κοινωνικό περιεχόμενο.
ΚΛΕΩΝ  ΠΑΡΑΣΧΟΣ:  Σκληρός και ηρωικός αγώνας είναι ο αγώνας του Φωτεινού, μονάχα που ο αγώνας  εδώ μετατοπίζεται από  τα επαναστατικά στα προεπαναστατικά χρόνια, τότε που δυνάστης στην Ελλάδα ήταν όχι ο Τούρκος αλλά ο Φράγκος, ξένος πάντα. Κι  ανάμεσα στους ξένους διάκριση δεν κάνει ο Βαλαωρίτης.

 

Η Πολιτιστική  Εκπαιδευτικών 

ημερήσια εκδρομή στο Χριστουγεννιάτικο

χωριό του Βόλου

Η Πολιτιστική Εταιρία Εκπαιδευτικών Κιλκίς διοργανώνει ημερήσια εκδρομή στο Χριστουγεννιάτικο χωριό του Βόλου την Κυριακή, 17 Δεκεμβρίου 2017.
Τιμή συμμετοχής 15€ για τους ενήλικες και 10€ για τα παιδιά.
Τηλέφωνο επικοινωνίας : 6978315503 κ.Φανή Δημητριάδου