Τρίτη, 16 Απριλίου 2024, 12:51:39 μμ
Τρίτη, 08 Ιουνίου 2010 16:55

TEXNH Kιλκίς : “Η απελευθέρωση του Κιλκίς μέρες ηρωϊσμού και ευποιίας”

Στα 1936 ο τροπαιούχος νομπελίστας μας ποιητής, . Σεφέρης, κατά την παραλαβή του Νόμπελ λογοτεχνίας ξεκίνησε την καθιερωμένη ομιλία με τα παρακάτω λόγια. Ανήκω σε μια μικρή χώρα. Ένα πέτρινο ακρωτήρι στη Μεσόγειο, που δεν έχει άλλο αγαθό, παρά τους αγώνες του λαού του, τη θάλασσα και το φως του Ήλιου. Προτάσσει στην έξοχη αυτή περιγραφή, όχι τυχαία, ο ποιητής, τους αγώνες του λαού μας, για την βγαλμένη από τα κόκκαλα των Ελλήνων τα ιερά, ελευθερία.

“Τιμιώτερον εστίν η Πατρίς”. Να το φυσικό λίπασμα του Ελληνισμού και την Πατρίδα μας την ανέστησαν οι αντριωμένοι, που ο θάνατός τους θάνατος δε λογιέται.
Η Ελληνική ιστορία έχει ένα γνώρισμα μοναδικό, ίσως, στην οικουμένη. Είναι ιστορία αδιάλειπτων αγώνων για την επιβίωση. Αμύνεται ο Ελληνισμός από την αυγή της ιστορίας του, για να κρατήσει λεύτερο τούτο το ένδοξο αλωνάκι.
‘Ότι αρχή και τέλος, παλαιώθεν και ως τώρα, όλα τα θεριά πολεμούν να μας φάνε και δεν μπορούνε. Τρώνε από μας και μένει και μαγιά” θα σημειώσει ο πατριδοφύλακας στρατηγός Μακρυγιάννης. Μια τέτοια μαγιά ελευθερίας και  αξιοπρέπειας μας άφησαν και οι μαχητές του Κιλκίς, που δίκαια ονομάστηκε “Θερμοπύλες της Μακεδονίας.
“Τιμή σ’ εκεινους, όπόυ στη ζωή των ώρισαν να φυλάγουν Θερμοπύλες ποτέ από χρέος μη κινούντες”.
Στην πατρίδα οφείλουμε, χρωστάμε, γεννιόμαστε στα αγιασμένα χώματά της για να δώσουμε και όχι για να πάρουμε. Και το χρέος αυτό το προσδιορίζει με σαφήνεια ο εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς.
“Χρωστάμε σ’ οσους πέρασαν, θα ‘ρθουνε, θα περάσουν.
Κριτές θα μας δικάσουν οι άγνωστοι νεκροί”
Τέτοιοι νεκροί κριτές της ιστορίας μας είναι αυτοί, που λάμπρυναν το εικονοστάσι του Γένους μας πέφτοντας υπέρ πίστεως και πατρίδος, εδώ στο Κιλκίς.
Αυτήν την ένδοξη στιγμή της ιστορίας μας θα τιμήσει η ΤΕΧΝΗ τη Δευτέρα 7 Ιουνίου 2010, στις 8.30 μ.μ. στην αίθουσα “Μ. Ανδρόνικος” των γραφείων της, με ομιλητή τον Γαβριήλ Συντομόρου, καθηγητή και συγγραφέα και  θέμα “Η απελευθέρωση του Κιλκίς:Μέρες ηρωϊσμού και ευποιίας”.Μέλη της Θεατρικής Σκηνής της ΤΕΧΝΗΣ θα αποδώσουν κείμενα σχετικά με τη μάχη του Κιλκίς. Παράλληλα θα προβάλλονται σχετικές εικόνες, την ηλεκτρονική επεξεργασία των οποίων έχει ο Γρηγόρης Γ. Κυριακού.
Την επιμέλεια της εκδήλωση έχει ο Χρ. Κυμπαρίδης. Η είσοδος είναι ελεύθερη.