Σάββατο, 20 Απριλίου 2024, 12:42:55 πμ
Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2016 19:37

Θαυμάσια έναρξη- εγγύηση για ανάλογη συνέχεια

Όταν σε μια εκδήλωση με εξειδικευμένο θέμα όπως «Τι συμβαίνει με το Ισλάμ- ιστορική προσέγγιση»  και υπό δριμύ ψύχος βράδυ Παρασκευής στο Κιλκίς συγκεντρώνονται περισσότεροι από 120 πολίτες τότε βάσιμα τεκμαίρεται πως δεν εξέλιπεν πάσα ελπίς στον τόπο αυτό σε άνυδρους πνευματικά καιρούς.


Στο Κιλκίς και σε πανελλαδική πρωτιά, όπως σχολίαζε πριν την έναρξη της εκδήλωσης ο ιθύνων νους του διοργανωτή «Ομίλου για την ιστορία και τον Πολιτισμό του Κιλκίς» Βλάσης Αγτζίδης  διοργανώθηκε η εκδήλωση που καθήλωσε επί δυο και περισσότερες ώρες το ακροατήριο με εισηγήσεις υψηλού επιπέδου από την καθηγήτρια της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ Αγγελική Ζιάκα, τον ιστορικό Σωτ. Λέκκα και τον ημέτερο Βλάση Αγτζίδη.
Στο κατάμεστο και με ορθίους αμφιθέατρο του πάντα φιλόξενου Συνεδριακού Κέντρου του Επιμελητηρίου η κ. Ζιάκα άπλωσε την εισήγησή της από τις απαρχές της εμφάνισης του Ισλάμ, των επιδράσεων και δανείων του από τον Ιουδαϊσμό και τον Χριστιανισμό, την επίδραση του αρχαιοελληνικού και ελληνιστικού κόσμου,  τις διαφορές του από αυτές τις θρησκείες, τις αιτίες της ορμητικής  εξάπλωσής του, τη διάσπασή του στις συνιστώσες  (Σουνίτες και Σιίτες κ.α.)  και τέλος τη σύνδεσή του με την πολιτική και τις επιμέρους σκοπιμότητές του στον γεωγραφικό χώρο όπου δρα με επιθετικότητα πάντα.
Ο μεταπτυχιακός φοιτητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ιστορικός Σωτ. Λέκκας εστίασε  στην έννοια του ιερού πολέμου εκκινώντας από την οργάνωση των σταυροφοριών υπό παπική καθοδήγηση, το τζιχάντ των μουσουλμάνων ως ισοδύναμη απάντηση και τη διαφοροποίηση του βυζαντινού και εν γένει ορθόδοξου κόσμου όπου ο πόλεμος θεωρείται πάντα κακός, ευλογείται  από την Εκκλησία μόνο ο αμυντικός διανθίζοντας την εισήγησή του με πλήθος ιστορικών στοιχείων.
Τέλος ο κ. Βλάσης Αγτζίδης χειμαρρώδης όπως πάντα και εκτός κειμένου διεξήλθε  το θέμα της συνάντησης του ελληνισμού με το Ισλάμ. Τεράστιο θέμα   με πολιτικές παραμέτρους σε όλη την ιστορική διαδρομή του από τον ελληνιστικό κόσμο της Μέσης Ανατολής όπου συνυπήρξαν και συλλειτούργησαν, τη σχέση Ισλάμ και Βυζαντίου και μετέπειτα την Οθωμανική αυτοκρατορία  και ιδιαίτερα υπό το φως των συγκαιρινών εξελίξεων.
Το χαρακτηριστικό και των τριών εισηγήσεων ήταν η απόλυτη προσήλωση-σχέση τους  με την επιστημονική γνώση και έρευνα,  πλήρως απέχουσες από τις ανέξοδες και εύκολες προσεγγίσεις του εθνο - θρησκευτικού φανατισμού.
Τη συναρπαστική και άκρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση με συνεχίστηκε με διάλογο συντόνισε ο κ. Αναστάσιος Ναούμης.  
Μοναδική παραφωνία, αν μπορεί έτσι να αποδοθεί, ήταν το τεράστιο εύρος του θέματος που εμπόδισε λόγω χρόνου την σε βάθος προσέγγιση φλεγόντων και άκρως επίκαιρων παραμέτρων του θέματος όπως π.χ. τη σύνδεση του Ισλάμ με τη βία, τις (αν υπάρχουν ) ιδεολογικές καταβολές της βίας εντός του Ισλάμ, τη σχέση της με το κοινωνικό- οικονομικό περιβάλλον (υπήρξαν ωστόσο σχετικές νύξεις) κ.α. Τα πάντα όμως  προοιωνίζονται ότι ο Όμιλος επιφυλάσσει στη συνέχεια πολλές,  παρόμοια υψηλού  ενδιαφέροντος, εκδηλώσεις στη συνέχεια.
Θ.Π.

Έκθεση εικόνων