Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 11:56:25 μμ
Τρίτη, 20 Μαρτίου 2018 21:21

«Το Κιλκίς θυμάται»: σεμινάριο για την κληρονομιά του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου

Με μεγάλη συμμετοχή λειτουργών της Εκπαίδευσης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 16 Μαρτίου  στο Επιμελητήριο Κιλκίς το επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα «Το Κιλκίς θυμάται», στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού Δικτύου Τοπικής Ιστορίας «Το Κιλκίς στην τροχιά του χρόνου». Το σεμινάριο οργανώθηκε από την Περιφέρεια Κιλκίς σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς.


Στόχος του σεμιναρίου ήταν η ενημέρωση των εκπαιδευτικών της περιοχής του Κιλκίς σχετικά με το ιστορικό πλαίσιο, τα εργαλεία και τους χώρους δράσης του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το σεμινάριο διοργανώθηκε από το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα σε συνεργασία με την Κοινοπολιτειακή Επιτροπή Πολεμικών Κοιμητηρίων ( CWGC), το Βρετανικό Συμβούλιο (British Council) και τον Οργανισμό Never Such Innocence .
Το πρόγραμμα αποβλέπει στην ευαισθητοποίηση των νέων σε σχέση με την ιστορία και την κληρονομιά που μας άφησε ο Α' Παγκόσμιος Πόλεμος . Παράλληλα δίνει στους μαθητές την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για την εποχή και να προσεγγίσουν διαθεματικά το θέμα της "μνήμης" αξιοποιώντας πληροφορίες τόσο από τον εκθεσιακό όσο και από τον ερευνητικό χώρο (βάση δεδομένων) του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της Κοινοπολιτειακής Επιτροπής Στρατιωτικών Τάφων. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε η κ. Μιχαλία Καραμισάκη, Περιφερειακή Σύμβουλος της Π.Ε. Κιλκίς και χαιρετισμό απεύθυνε η κ. Ιωάννα Αρβανίτη, σχολική σύμβουλος της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς.
Ομιλητές ήταν η κ. Σταυρούλα Μαυρογένη, γ.γ. του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονία, η οποία παρουσίασε το Πρόγραμμα «Το Κιλκίς θυμάται», ο κ. Κωνσταντίνος Κατσάνος, διδάκτωρ ιστορίας, στέλεχος του Υπ. Εξωτερικών με θέμα «Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ιστορικό πλαίσιο», η κ. Χρυσούλα Μελλίδου, Συντονίστρια Προγραμμάτων και Συνεργασιών, Βρετανικό Συμβούλιο, με τίτλο της ανακοίνωσής της « 100 χρόνια μετά: Τα Στρατιωτικά Νεκροταφεία και η Κοινοπολιτειακή Επιτροπή Στρατιωτικών Τάφων» και η Αθανασία Πρωτοψάλτη από το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα - Μεταπτυχιακή φοιτήτρια στη Διαχείριση Πολιτισμού & Μουσειολογία, με θέμα « Η αφήγηση της εκπαιδευτικής εμπειρίας».