Σάββατο, 20 Απριλίου 2024, 4:19:44 πμ
Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017 21:18

Αμανατίδης: Χρυσάνθεμα στον Αλέξανδρο Υψηλάντη. Άξιο της Πατρίδας

Γιορτάζουμε την 25η  Μαρτίου την εθνική παλιγγενεσία κάθε χρόνο με εκδηλώσεις, που συγκεντρώνουν τις ιστορικές μας μνήμες. Υπάρχει όμως και μια άλλη επαναστατική επέτειος , που κανείς δεν τη θυμάται, η οποία όμως θα μπορούσε να διεκδικήσει τα πρωτεία. Αυτή είναι η 22 Φεβρουαρίου 1821.


Την ημέρα εκείνη ο Αλέξανδρος Υψηλάντης αναγνωρισμένος αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας και εθνάρχης της Ρωμιοσύνης, ύψωσε την σημαία της Επανάστασης και άναψε τον δαυλό του ξεσηκωμού στις παραδουνάβιες ηγεμονίες.
Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, κατά τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών Χρίστο Γούδη*, που ‘’παίρνει’’ από τον ποιητή Εγγονόπουλο, είναι ο Μπολιβάρ** της Ελληνικής Επανάστασης. Όχι ‘’ωραίος σαν Έλληνας’’, αλλά ‘’ο ωραιότερος Έλληνας’’. Για να συνεχίσει λέγοντας, πως καλοί οι Μανιάτες των Μαυρομιχαλαίων, καλοί οι κοτζαμπάσηδες της Αχαΐας, καλός ο Γερμανός των Πατρών και η Αγία Λαύρα των καλογέρων, αλλά δεν θα κουνιότανε φύλλο, αν δεν συντόνιζε πανελλήνια το μεγάλο σχέδιο ο Υψηλάντης και δεν το πυροδοτούσε με τον φλογερό απεσταλμένο του στην Πελοπόννησο, τον Παπαφλέσσα.
Η επανάσταση εκείνη καταπνίγηκε. Πολλοί που υποσχέθηκαν, αποτραβήχτηκαν. Οι Βαλκάνιοι κοίταξαν τα δικά τους συμφέροντα. Ο Υψηλάντης αφορίσθηκε από τον Πατριάρχη και αποκηρύχθηκε από τον Τσάρο. Τόλμησε όμως την μεγάλη ανατροπή. Εκ των υστέρων το κίνημα δέχθηκε πολλές επικρίσεις και ο αρχηγός της έγινε στόχος σφοδρών ιστορικών επιθέσεων. Έτσι η 22 Φεβρουαρίου 1821 καλύφθηκε από την σκόνη της λήθης και μπήκε στα αρχεία της ιστορίας. Μαζί της και ο πρωτεργάτης Αλέξανδρος Υψηλάντης, ο αναμφισβήτητης Τραπεζουντιακής καταγωγής, ο ρομαντικός αριστοκράτης και λεπτοφυής μονόχειρας των Ναπολεοντείων πολέμων.
Εντύπωση κάνει πως σήμερα ελάχιστοι γνωρίζουν, ότι η Επανάσταση των Ελλήνων άρχισε την ημέρα εκείνη του Φεβρουαρίου 1821 και προπαντός τι απέγινε μετά την καταστροφή.
Για εμάς οι πρωτεργάτες μαχητές, που θυσιάστηκαν στις ηγεμονίες υπέρ πίστεως και πατρίδας, κατατάσσονται στο πάνθεο των εθνικών ηρώων, ως αγνοί ιδεολόγοι και ένθερμοι πατριώτες. Διότι όπως λέγει και ένας άλλος ποιητής ο Ουώλτ Ουΐτμαν στα ‘’Φύλλα Χλόης’’, τι και αν δεν νίκησαν, ή πως θα ήτανε καλό να νικήσουν,  διότι ‘’οι μάχες χάνονται στο ίδιο πνεύμα, που κερδίζονται’’.
Γι’ αυτό κατατέθηκαν από εμάς λίγα λουλούδια από χρυσάνθεμα εμπρός στον ανδριάντα του εθνεγέρτη, που ανεγέρθηκε επί τούτω, επί των ημερών μας,  για να τιμήσουμε την μνήμη αυτού και των μαχητών του.

* περιοδικό ‘’ΤΟΤΕ’’ αρ. τευχ. 10 Απρίλιος 2005.
** Μπολιβάρ: Εθνεγέρτης και ήρωας για την εθνική αποκατάσταση των κρατών της Λατινικής Αμερικής, με παγκόσμια αναγνώριση. Το όνομά του φέρει η Βολιβία.
Κιλκίς Φεβρουάριος 1017              
Αναστάσιος Αμανατίδης