Παρασκευή, 20 Ιουλίου 2018, 2:05:34 πμ
Κυριακή, 13 Αυγούστου 2017 11:42

Απάτη με υπερτιμολογήσεις σε βάρος του ΕΟΠΥΥ σε Γιαννιτσά, Κιλκίς, Έβρο

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Υπόθεση ζημίωσης του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.), της οποίας η έρευνα ξεκίνησε από τα Γιαννιτσά, εξιχνιάστηκε από την Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος.
Πιο συγκεκριμένα, η Υποδιεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος διενήργησε έρευνα, μετά από διαβίβαση στοιχείων της Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α.), σχετικά με υψηλή χρέωση ιατρικών σκευασμάτων από μέρους εταιριών εμπορίας ιατρικών ειδών με αποτέλεσμα τη ζημία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.


Ειδικότερα, από τη διερεύνηση της υπόθεσης που ξεκίνησε από καταγγελία υπαλλήλων του ΙΚΑ Γιαννιτσών, προέκυψε ότι, από τον Ιούνιο του 2012 έως τον Απρίλιο του 2015, σε διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και ειδικότερα στα Γιαννιτσά, στο Κιλκίς, στη Ροδόπη και στον Έβρο, οκτώ εταιρείες εμπορίας ιατρικών ειδών προέβαιναν σε υπερτιμολογήσεις φαρμακευτικού επιθέματος, συνολικής αξίας 145.175,72 ευρώ.
Πιο αναλυτικά, οι συγκεκριμένες εταιρίες, εκμεταλλευόμενες το ανώτατο όριο αποζημίωσης ανά μήνα, ανάλογα με την πάθηση, υπερχρέωναν το σκεύασμα με τιμή πολλαπλάσια (έως και 92 φορές) αυτής που θα χρεωνόταν µε βάση τις επικρατούσες συνθήκες της αγοράς για το συγκεκριμένο προϊόν και μεριμνούσαν η συνολική δαπάνη να ανέρχεται σε ποσό ίσο (ή σχεδόν ίσο) με το ανώτατο όριο αποζημίωσης δαπάνης.
Σε βάρος των εκπροσώπων των παραπάνω εταιρειών σχηματίστηκε δικογραφία για απάτη, η οποία υποβλήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Γιαννιτσών.