Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2018, 6:08:20 μμ
Τετάρτη, 10 Μαΐου 2017 23:41

Βγάζουμε δυο ασθενοφόρα τη νύχτα Τόσο επαρκεί το προσωπικό

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Πανελλήνιο σάλο προκάλεσε το ρεπορτάζ της ΠΡΩΙΝΗΣ της περασμένης Παρασκευής 5 Μαίου όπου αποκαλύψαμε ότι 45χρονος ξεψύχησε αβοήθητος σε καφετέρια του Κιλκίς τη νύχτα της Τρίτης 3 Μαίου και το ΕΚΑΒ στις απεγνωσμένες εκκλήσεις των φίλων και θαμών της καφετέριας απάντησε ότι δεν είχε διαθέσιμο ασθενοφόρο.


Στο ρεπορτάζ καταγράψαμε το πλήρες χρονικό του τραγικού περιστατικού και καταλήξαμε στο ερώτημα: Τα διαθέσιμα κάθε νύχτα ασθενοφόρα προκύπτουν από ορθολογική - στατιστικά επιβεβαιωμένη κατανομή των αναγαίων πληρωμάτων - οχήματα υπάρχουν διαθέσιμα- ή αποτελούν επιλογές ανάγκης λόγω στενότητας οικονομικών πόρων;
Η απάντηση ήρθε από την διευθύντρια του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης Χρυσή Ματσικούδη, όταν το εύλογο ερώτημά μας ερωτήματά μας τέθηκε από το ΑΠΕ-ΜΠΕ που αναπαρήγαγε τη σχετική είδηση.
  "Ήταν η κακή στιγμή, λυπάμαι ειλικρινά", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης και πρόσθεσε ότι την ώρα του περιστατικού τα ασθενοφόρα αντιμετώπιζαν άλλα περιστατικά. "Δυστυχώς δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι γι αυτό γιατί τα ασθενοφόρα ήταν απασχολημένα σε άλλα περιστατικά, δεν ήταν καν εκεί. Και πέντε να έχουμε και έξι να έχουμε μπορούν να βγουν έξι περιστατικά και να βγει ένα έβδομο που να μην έχει ένα ελεύθερο ασθενοφόρο. Παντού χρειάζονται ασθενοφόρα, παντού υπάρχουν ελλείψεις και στα νησιά και στη Χαλκιδική και σε όλη την Ελλάδα . Μακάρι να είχαμε τη δυνατότητα να είχαμε περισσότερα αλλά και 10 ασθενοφόρα να έχουμε μπορεί να βγει ενδέκατο περιστατικό. Εμείς βαδίζουμε βάσει στατιστικών για τα πόσα περιστατικά βγαίνουν σε κάθε βάρδια. Δηλαδή στο Κιλκίς στην πρωινή βάρδια βγάζουμε τέσσερα ασθενοφόρα, στην απογευματινή βγάζουμε τρία τη νύχτα βγάζουμε δύο, τόσο επαρκεί το προσωπικό" πρόσθεσε η κ. Ματσικούδη.

Για το θέμα εξέδωσε ανακοίνωση η  ΠΟΕΔΗΝ που καταγγέλει ότι ο 45χρονος "έσβησε", στα χέρια των φίλων του σε ένα καφέ στην πλατεία Ειρήνης, του Κιλκίς 500 μέτρα από το νοσοκομείο. Μάλιστα, επισημαίνει πως παρά τις αλλεπάλληλες κλήσεις των θαμώνων το ασθενοφόρο δεν πήγε ποτέ στο σημείο του συμβάντος. "Τα δύο διαθέσιμα ασθενοφόρα για ολόκληρο τον νομό Κιλκίς βρίσκονταν σε διαχείριση άλλων περιστατικών. Τελικά ο ασθενής μεταφέρθηκε με Ι.Χ. αυτοκίνητο στο Νοσοκομείο Κιλκίς κι εκεί παρά τις προσπάθειες των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού να τον επαναφέρουν στη ζωή, διαπιστώθηκε ο θάνατός του", αναφέρει σε ανακοίνωσή της ΠΟΕΔΗΝ.
   "Εάν υπήρχαν τρία διαθέσιμα ασθενοφόρα Τετάρτη βράδυ στο Ν. Κιλκίς θα είχε μεταφερθεί σε δέκα λεπτά ο ασθενής και μπορεί τώρα να ζούσε. Μάλιστα, στο Νομό Κιλκίς περιμένουν νέο κύμα προσφύγων και μεταναστών από τις συγκρούσεις στα Σκόπια. Το ίδιο γίνεται κατά την νυκτερινή βάρδια και στον γειτονικό νομό των Σερρών. Επιχειρούν ένα ή δύο ασθενοφόρα λιγότερα τη νύχτα από τα τέσσερα που επιχειρούσαν πριν ένα εξάμηνο.Σε πόσες άλλες περιοχές της χώρας παίζει η διοίκηση του ΕΚΑΒ κορώνα - γράμματα με τις ζωές ασθενών για να εξοικονομήσει λίγα χρήματα από τα νυκτερινά των εργαζομένων; Τα ασθενοφόρα και οι διασώστες του Νομού Κιλκίς επαρκούν για να επιχειρούν τη νύχτα τρία ασθενοφόρα" υποστηρίζει η ΠΟΕΔΗΝ.