Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024, 12:45:41 μμ
Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2017 20:58

Δικαστικό Μέγαρο: Ας μπει ένα φρένο στην κοροϊδία

Στα τέλη της δεκαετίας του ’80 καταδείχτηκε η αναγκαιότητα κατασκευής Δικαστικού Μεγάρου στο Κιλκίς, περίπου 10 χρόνια αφ’ όταν ιδρύθηκε και λειτούργησε το Πρωτοδικείο στην πρωτεύουσα του νομού.
Σχεδόν 30 χρόνια κι αφού το Δικαστικό …περιηγήθηκε   ως πιθανός χώρος ή οίκημα στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα της πόλης (δίδυμες καπναποθήκες, παλιά σφαγεία, παλιά νομαρχία, στρατόπεδο Καραγιαννοπούλου…) το αίτημα παραμένει ανεκπλήρωτο σε πείσμα του κράτους δικαίου και της κοινής λογικής.


Δικαστές, δικηγόροι, δικαστικοί υπάλληλοι και πολίτες συνωστίζονται σε συνθήκες τριτοκοσμικές στους χώρους του Πρωτοδικείου και του Ειρηνοδικείου με την Πολιτεία στην καλύτερη περίπτωση ανίκανη και στην χειρότερη αδιάφορη να λύσει το πρόβλημα, κατασκευάζοντας ή διαμορφώνοντας ένα νέο Δικαστικό Μέγαρο παρότι το κόστος δεν είναι απαγορευτικό, ακόμα και για τα σημερινά δεδομένα.
Σταματάμε την περιπλάνηση στα …βάθη της ιστορίας κι ερχόμαστε στο σήμερα. Συμπληρώνονται τρία χρόνια αφότου προέκυψε ως νέα εναλλακτική επιλογή το τετραόροφο κτήριο της Μητρόπολης Κιλκίς που λειτούργησε κατά το παρελθόν και κατά σειρά ως εργοστασιακός χώρος (βιοτεχνία), οικοτροφείο της σχολής νοσοκόμων και εκκλησιαστικό λύκειο.  
Το κτήριο υποδείχτηκε, υπήρξε κατ΄αρχήν θετική γνωμάτευση της ΘΕΜΙΣ Κατασκευαστική ύστερα από αυτοψία των μηχανικών – στελεχών της, το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεσμεύτηκε να αναλάβει την έκδοση των πολεοδομικών αδειών και η Μητρόπολη το κόστος της διαμόρφωσής του ώστε να πληροί τις προδιαγραφές της νέας χρήσης του.  Κατόπιν αυτών και πριν σχεδόν δυο χρόνια υπογράφηκε μεταξύ της Μητρόπολης και του δημοσίου η εκμίσθωση του κτηρίου προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες έκδοσης των πολεοδομικών αδειών και εν συνεχεία των έργων διαμόρφωσης.
Έκτοτε με ευθύνη του Υπουργείου Δικαιοσύνης η ΘΕΜΙΣ Κατασκευαστική που εν τω μεταξύ μετονομάστηκε σε «Κτηριακές Υποδομές α.ε.»  δεν συνέταξε ούτε καν ένα απλό τοπογραφικό διάγραμμα κι αντ’ αυτού πριν ενάμιση χρόνο απέστειλε μια γνωμάτευση όπου ανέφερε πως πιθανόν θα απαιτηθεί η στατική ενίσχυση του κτηρίου, υπολόγισε σε 900.000 ευρώ το κόστος της και ουσιαστικά έβαλε Stop στο έργο.
Αυτό επικαλέστηκε μάλιστα ο Υπουργός Σταύρος Κοντονής όταν προ δυο μηνών απάντησε σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του κ. Γ. Γεωργαντά στη Βουλή. Συνοψίζεται «Υπό τις παρούσες συνθήκες το κόστος είναι απαγορευτικό».
Και καταλήξαμε πάλι στο σημείο μηδέν.
Σε κάθε σκεπτόμενο πολίτη όμως -και όχι απαραιτήτως  μηχανικό- δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα για τα οποία οφείλουν να αναζητήσουν απαντήσεις οι θεσμικοί φορείς του νομού από τον Υπουργό Δικαιοσύνης:
Γιατί  ένα κτήριο που λειτούργησε ως εργοστάσιο, οικοτροφείο και λύκειο  χωρείς κανένα πρόβλημα να χρειάζεται στατική ενίσχυση ως δικαστικό μέγαρο;
Μηχανικοί του Κιλκίς και ο μηχανικός της Μητρόπολης Κιλκίς που τελείωσαν τα ίδια πανεπιστήμια με τους μηχανικούς των «Κτηριακών Υποδομών» ισχυρίζονται ότι δεν απαιτείται βάσει της νομοθεσίας  η στατική ενίσχυση του κτηρίου. Και οι εκτιμήσεις αυτές διατυπώθηκαν προς το Υπουργείο. Γιατί δεν ελέγχθηκε  η βασιμότητά τους σε όλο το διαρρεύσαν 18μηνο; Νόμοι υπάρχουν, προδιαγραφές επίσης, τεχνικούς επιστήμονες διαθέτουμε γιατί αποτελεί θέσφατο η πρόχειρη έκθεση μιας υπηρεσίας όταν μάλιστα η ίδια λίγους μήνες νωρίτερα έκρινε κατάλληλο το ίδιο κτήριο;
Ας υποθέσουμε όμως ότι επί του θέματος υπάρχουν διιστάμενες επιστημονικές απόψεις. Και λόγω της βαρύτητας του (επαρκής αντισεισμική θωράκιση) απαιτείται ενδελεχής έρευνα. Ποιος είναι αρμοδιότερος φορέας του κράτους για να εκφράσει τελεσίδικη άποψη; Αναμφίβολα ο Οργανισμός Αντισεισμικής Προστασίας. Γιατί δεν προσέφυγε το Υπουργείο Δικαιοσύνης στον κρατικό αυτό φορέα ώστε να γνωρίζει με τον πλέον έγκυρο τρόπο την αλήθεια;
Κι αντί της προσφυγής, μόλις άκουσε για 900 χιλιάδες ευρώ έκλεισε ουσιαστικά τον φάκελο «Δικαστικό Μέγαρο Κιλκίς» καταδικάζοντας ένα νομό που μετρά πληγές σχεδόν σε κάθε τομέα της δημόσιας ζωής του;
Αλλά τα ερωτήματα έχουν και συνέχεια:
Ας υποθέσουμε ότι όντως απαιτείται στατική ενίσχυση του κτηρίου. Έλεγξε κανείς αν είναι βάσιμη η εκτίμηση του κόστους; Διότι στο Κιλκίς οι μηχανικοί (αυτοί που τελείωσαν τα ίδια πανεπιστήμια) ότι ακόμα κι αν απαιτείται ενίσχυση του κτηρίου το κόστος της δεν μπορεί να υπερβεί τις 200.000 ευρώ!
Τόση εμπιστοσύνη έχει στις «Κτηριακές Υποδομές» ο κ. Κοντονής ώστε να αρκεστεί στη διαπίστωση «Απαγορευτικό κόστος» λειτουργώντας κατ’ ουσίαν ως Πόντιος Πιλάτος;
Η Μητρόπολη, βουλευτές, δικαστές και δικηγόροι απέστειλαν προ μηνός επιστολή αίτημα προς τον Κ. Κοντονή υποδεικνύοντας διαδικασία άρσης του αδιεξόδου. Με απόφαση υπουργού (οικονομικών κατόπιν εισήγησης του Υπ. Δικαιοσύνης) δύναται να γίνει η απευθείας ενοικίαση του κτηρίου ώστε να προχωρήσουν ταχύτατα και η έκδοση των αδειών και τα έργα διαμόρφωσης του κτηρίου.
Ασχολήθηκε κανείς στο Υπουργείο αν όχι προσωπικά ο ίδιος ο κ. Κοντονής με την πρόταση αυτή;
Στις 17 Μαρτίου ο κ. Κοντονής οφείλει να δώσει ένα τέλος στην κοροϊδία που υφίστανται οι πολίτες του ακριτικού μας νομού.
Δεν θα απαιτηθεί ιδιαίτερο κόστος. Αρκεί ένα στοιχειώδες ενδιαφέρον  και η χρήση της κοινής (κοινότατης) λογικής.
Τα υπόλοιπα μετά  την επίσκεψη.