Τρίτη, 23 Απριλίου 2024, 9:50:07 πμ
Παρασκευή, 05 Μαϊος 2017 20:53

Έγινε η τρίχα ...τριχιά

Τίποτε περισσότερο από την αυτονόητη στενή παρακολούθηση όσων συμβαίνουν στα βόρεια σύνορά μας με την ένταση στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό της ΠΓΔΜ δεν συμβαίνει στην χώρα μας. Τα διάφορα σενάρια που κυκλοφορούν με αφορμή ρεπορτάζ αθηναϊκών εφημερίδων που αναφέρονται σε αναζήτηση χώρων φιλοξενίας προσφύγων από τα Σκόπια σε περίπτωση που η ένταση προσλάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, αποτελούν απλά ασκήσεις επί χάρτου και σε καμιά περίπτωση δεν συνιστούν λόγο ανησυχίας.


Εξάλλου η κατάσταση στα Σκόπια βαίνει προς εκτόνωση μετά την εμπλοκή της Ε.Ε. και του αμερικανικού παράγοντα και το ενδεχόμενο εμφύλιας σύρραξης (Αλβανόφωνων με Σλαβομακεδόνων) απομακρύνεται συνεχώς.
Επομένως θα ήταν καλό οι εικασίες που ερείδονται στα σενάρια πολέμου να αντιμετωπίζονται με άκρα επιφυλακτικότητα καθώς σε ένα νομό που δοκιμάστηκε από τη διέλευση και φιλοξενία εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων, αποτελεί πράξη αφροσύνης η επιβάρυνσή του  με νέα σενάρια αναταραχής.
Επί της ουσίας αυτά που συμβαίνουν είναι η πρωτοβουλία της Ε. Ένωσης (Κομισιόν) να συστήσει  «Γραφείο ανάλυσης πληροφοριών», στο οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα, στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ)
Στόχος είναι η δημιουργία ενός οργανωμένου μηχανισμού πληροφόρησης των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις εξελίξεις στα Σκόπια, προκειμένου να ληφθούν έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση τυχόν ακραίων καταστάσεων. Στο «γραφείο ανάλυσης πληροφοριών» συμμετέχουν διπλωμάτες και αστυνομικοί σύνδεσμοι από όλα τα κράτη-μέλη. Η Ελλάδα εκπροσωπείται από τον αστυνομικό σύνδεσμο που διαθέτει στα Σκόπια, ενώ πληροφόρηση υπάρχει και από διπλωματικές πηγές.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες στη χώρα μας έχουν εκπονήσει ήδη κάποια πρώτα σχέδια δράσης για την περίπτωση του απευκταίου σεναρίου της εμφύλιας σύρραξης, που θα μπορούσε να δημιουργήσει ροές προς τα ελληνοσκοπιανά σύνορα. Το σχέδιο, το οποίο δεν θα τεθεί ποτέ σε εφαρμογή αν εξομαλυνθεί η κρίση, προβλέπει ότι σε περίπτωση μαζικής μετακίνησης Σκοπιανών, ο πληθυσμός θα παραμείνει κοντά στα σύνορα, επομένως και στο Κιλκίς.