Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 10:45:30 πμ
Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2016 18:31

"Κάτι κινείται" στον χώρο των μικρο- χρηματοδοτήσεων σε Θεσσαλονίκη και Κιλκίς

Εκατοντάδες άνεργοι και επιχειρηματίες έχουν σπεύσει να επωφεληθούν από τις ευκαιρίες που ανακύπτουν στο πλαίσιο του έργου “microSTARS”, το οποίο έχει στο επίκεντρό του τις μικροχρηματοδοτήσεις και υλοποιείται στη Θεσσαλονίκη και το Κιλκίς από το Κέντρο Επιχειρηματικής και Πολιτιστικής Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ).


Παράλληλα, υπό εξέταση βρίσκονται 50 αιτήσεις για μικροδάνεια, εκ των οποίων οι 30 στη Θεσσαλονίκη και οι 20 στο Κιλκίς, όπου -στο πλαίσιο του έργου- λειτουργούν δύο πιλοτικά κέντρα παροχής υπηρεσιών επιχειρηματικής ανάπτυξης. Για τη χορήγηση των μικροδανείων, το ΚΕΠΑ συνεργάζεται με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Καρδίτσας.
"'Εχουμε ξεπεράσει τους στόχους. Προβλεπόταν να επωφεληθούν από το έργο 500 άτομα και ήδη είχαμε γύρω στους 550 που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις μας, 200 που έλαβαν μέρος στα διάφορα εργαστήρια, 40 οι οποίοι πραγματοποίησαν συναντήσεις ατομικής συμβουλευτικής και 50 αιτήσεις για μικροδάνεια, χωρίς να συνυπολογίζω τις τηλεφωνικές κρούσεις που δεχτήκαμε για πληροφορίες. Μάλιστα, κάποιες από τις αιτήσεις έχουν ήδη εγκριθεί" σημείωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπεύθυνος του έργου, Νεοκλής Στάμκος, στέλεχος του ΚΕΠΑ.

 

Σε ποιους απευθύνονται τα δάνεια και με ποιους όρους
Σύμφωνα με τον κ.Στάμκο, τα μικροδάνεια που παρέχονται στο πλαίσιο της πιλοτικής λειτουργίας του έργου απευθύνονται σε πολύ μικρές επιχειρήσεις (έως 10 άτομα), είτε νέες είτε υφιστάμενες, από τους νομούς Θεσσαλονίκης και Κιλκίς, οι οποίες ασκούν δραστηριότητα στους τομείς των υπηρεσιών-εμπορίου ή της μεταποίησης.
Για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις (πάνω από ένα έτος λειτουργίας), το ποσό του δανείου κυμαίνεται από 1.000 έως 25.000 ευρώ, ενώ η διάρκειά του είναι πενταετής, ενώ για τις νέες (από έξι μήνες έως έναν χρόνο ύπαρξης), χορηγούνται από 1.000 έως 10.000 ευρώ για τρία χρόνια. Το επιτόκιο ξεκινά από 6% και διαμορφώνεται αναλόγως με το προφίλ του πελάτη.
Το έργο “microSTARS”, διάρκειας 23 μηνών, μπορεί μεν να ολοκληρώνεται τον Νοέμβριο, αλλά η πρόθεση του ΚΕΠΑ είναι να συνεχίσει -σύμφωνα με τον κ.Στάμκο- την προσπάθεια, καθώς πλέον έχει γνωρίσει στην πράξη τις δυνάμεις και τις αδυναμίες του μοντέλου που αναπτύχθηκε πιλοτικά.

 

Προς microguarantees και microleasing
Με παρακαταθήκη αυτή την εμπειρία, το Κέντρο σχεδιάζει τα επόμενα βήματά του, όπως τη συνεργασία με λοιπές πρωτοβουλίες (π.χ. σύνδεση με επιδοτήσεις), την επέκταση της γεωγραφικής κάλυψης, την υποστήριξη στην ανάπτυξη θεσμικού πλαισίου για τις μικροπιστώσεις, καθώς και την ανάπτυξη συναφών δραστηριοτήτων (microguarantees, microleasing, κλπ).

 

Επενδύσεις 1 δισ. ευρώ τον χρόνο από funds
"Μικροπιστώσεις παρέχονται πλέον σε περισσότερες από 120 χώρες, τόσο υποανάπτυκτες και αναπτυσσόμενες, όσο και ανεπτυγμένες, όπως η Γαλλία. Υπάρχουν 10.000 ιδρύματα χορήγησης μικροπιστώσεων παγκοσμίως, ενώ επενδύονται πάνω από 1 δισ. ευρώ ετησίως από funds. Στην Ευρώπη παρέχονται μαζί με υπηρεσίες υποστήριξης, καθώς στόχος είναι η δημιουργία βιώσιμων επιχειρήσεων. Στην Ελλάδα είμαστε πίσω ακόμη, αλλά όποτε ανοίξει το θεσμικό πλαίσιο για τις μικροχρηματοδοτήσεις, είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε δράση" σημείωσε ο κ.Στάμκος.
Ερωτηθείς σχετικά με το πότε αναμένεται να είναι έτοιμο αυτό το θεσμικό πλαίσιο, απάντησε ότι "αν θέλουμε να έχουμε το Ταμείο Μικροχρηματοδοτήσεων, με βάση το χρονοδιάγραμμα που ανακοίνωσαν τα αρμόδια υπουργεία, τότε στις αρχές του 2017 πρέπει να είναι έτοιμο”.
Αλεξάνδρα Γούτα - ΑΠΕ-ΜΠΕ