Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024, 12:28:36 πμ
Παρασκευή, 28 Απριλίου 2017 22:28

Νέο έργο με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα INTERREG Ελλάδα-π.Γ.Δ.Μ.

Ένα σημαντικό βήμα για την προστασία της χλωρίδας της διασυνοριακής περιοχής που έχει χαρακτηριστεί πρώτης προτεραιότητας έγινε με την έγκριση της πράξης με ακρωνύμιο “CONSE-PP” στο πρόγραμμα διασυνοριακής συνεργασίας Interreg «Ελλάδα-π.Γ.Δ.Μ. 2014-2020». Το Ινστιτούτο (Εργαστήριο προστασίας και αξιοποίησης αυτοφυών και ανθοκομικών ειδών- ΒΒΚΚ) συνεργάστηκε με το Δήμο Θέρμης,

τη Σχολή Δασοπονίας του Πανεπιστημίου Κυρίλλου και Μεθοδίου, το Δήμο Debarca και το Φορέα Διαχείρισης και Προστασίας της περιοχής Jasen της π.Γ.Δ.Μ., υποβάλλοντας κοινή πρόταση συνολικού προϋπολογισμού που ξεπερνά το 1.200.000 €. Στο Ινστιτούτο αντιστοιχούν 470.000 €.
Η εγκεκριμένη πράξη στηρίζεται σε τρεις άξονες:
• Στον πρώτο άξονα περιλαβάνονται ερευνητικές δράσεις για την προστασία και διατήρηση επιλεγμένων ειδών χλωρίδας. Το Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων θα πραγματοποιήσει βοτανικές αποστολές σε όρη της διασυνοριακής περιοχής για τη συλλογή πρωτογενούς υλικού, σε συνεργασία με τη Σχολή Δασοπονίας του Πανεπιστημίου Κυρίλλου και Μεθοδίου. Στη συνέχεια, θα ακολουθήσει η επιστημονική τεκμηρίωση του υλικού στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου στη Θέρμη, καθώς και η ανάπτυξη πρωτοκόλλων αναπαραγωγής των ειδών. Για τις παραπάνω εργασίες, θα γίνει η προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού.
• Ο δεύτερος άξονας αφορά στη δημιουργία δομών για τη διατήρηση των ειδών της χλωρίδας και περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός φυτωρίου πολλαπλών χρήσεων στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου στη Θέρμη, και τη δημιουργία μιας GIS εφαρμογής για τα είδη χλωρίδας που μελετούνται.
• Ο τρίτος άξονας περιλαμβάνει δράσεις ευαισθητοποίησης και επιμόρφωσης για τη σημασία της βιοποικιλότητας. Το Ινστιτούτο θα υλοποιήσει δυο σεμινάρια για εθελοντές, θα αναπτύξει μια ψηφιακή εφαρμογή εκπαιδευτικού χαρακτήρα και θα διαμορφώσει ένα χώρο επιμόρφωσης με παρεμβάσεις και στον υπαίθριο χώρο του Βοτανικού Κήπου στα Κρούσσια.
Όλες οι παραπάνω δράσεις θα παρουσιαστούν στο  Διεθνές Συμπόσιο Βοτανικών Κήπων που θα διοργανωθεί στο τέλος της πράξης στη Θέρμη και στον Βοτανικό Κήπο στα Κρούσσια, σε μια προσπάθεια ανάδειξης της σημασίας της τοπικής χλωρίδας σε στοχευμένο κοινό.
Η συνολική διάρκεια της πράξης είναι 22 μήνες, ενώ η έναρξη της αναμένεται εντός του Μαΐου.