Τρίτη, 23 Απριλίου 2024, 6:09:06 μμ
Τετάρτη, 23 Ιουλίου 2014 23:30

Παρέλαβα χρέη. Αφήνω 2,7 εκατ. ευρώ στο ταμείο

lapordas
Το έργο του στην χειρότερη συγκυρία της μεταπολίτευσης προέβαλε και υπερασπίστηκε ο Δήμαρχος Παιονίας Αθανάσιος Λαπόρδας στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το μεσημέρι της Δευτέρας 21 Ιουλίου. Αίσθηση ωστόσο προκάλεσαν η απουσία πολλών συμβούλων της παράταξής του, αλλά και η σκληρή κριτική που του επιφύλαξαν η κ. Αθ. Λιάρτση και ο κ. Χρ. Δραγανίδης
Να σημειωθεί ότι σε τμήμα της λογοδοσίας του κ. Λαπόρδα παρέστη στη συνεδρίαση και ο νεοεκλεγμένος Δήμαρχος Χρ. Γκουντενούδης.
Τα κύρια σημεία της λογοδοσίας του κ. Λαπόρδα καταχωρίζουμε στη συνέχεια.

Η σημερινή διαδικασία είναι η κορυφαία δημοκρατική πράξη της διοίκησης μας και συμπίπτει με την  κορυφαία στιγμή   της δικής μου  αυτοδιοικητικής πορείας.
Τρεισήμισι χρόνια  σε τούτη την αίθουσα άκουσα με προσοχή, με υπομονή και με σεβασμό όλους τους ομιλητές, ενώ προσπάθησα παράλληλα να είμαι πυκνός και  ουσιαστικός στις δικές μου τοποθετήσεις.  Στη σημερινή διαδικασία θα μου επιτρέψετε να είμαι αναλυτικός.
 Είχα την τύχη και τη τιμή   να έχω δίπλα μου εκλεκτούς συνεργάτες με τους οποίους σχεδιάσαμε δράσεις , βάλαμε στόχους και    εργαστήκαμε ομαδικά για να τους πετύχουμε. Είχα την τύχη και τη τιμή να συνεργαστώ με μερικούς εξαιρετικούς υπηρεσιακούς λειτουργούς του Δήμου. Είχα την τύχη και τη τιμή να γνωρίσω λίγους μεν, αλλά πολύ αξιόλογους αυτοδιοικητικούς που με την εποικοδομητική τους αντιπολίτευση και τις παρεμβάσεις τους βοήθησαν στη λειτουργία του Δήμου .
Είχα και την ατυχία να βρεθώ αντιμέτωπος με ελάχιστους ευτυχώς συνεργάτες, που ξέχασαν δυστυχώς ότι οι δημότες με εξέλεξαν Δήμαρχο για να τους υπηρετώ και όχι για να εξυπηρετώ  τις επιθυμίες των συνεργατών μου.
Κατά την εφαρμογή του προγράμματος δημοτικής δράσης κυριάρχησε ο σεβασμός στο δημόσιο χρήμα, στο περιβάλλον και στις αξίες. Στις αποφάσεις και τις δράσεις της διοίκησης μας το «πολιτικό κόστος» , η κατάρα δηλαδή της μεταπολιτευτικής Ελλάδας , δεν  έπαιξε κανένα απολύτως ρόλο.
Μπορεί να ακούγεται απλό και εύκολο το να ασκείς διοίκηση χωρίς να υπολογίζεις το πολιτικό κόστος αλλά δεν είναι, φίλες και φίλοι.
Θα σας θυμίσω την συνεδρίαση στις αρχές του  2011, που στην αίθουσα αυτή βρέθηκαν οι καρναβαλιστές του Άσπρου για να διαμαρτυρηθούν για τη μη χρηματοδότηση του καρναβαλιού. Το 2012 τη συνεδρίαση για το θέμα των μεταλλείων, που συμπαθείς κύριοι από όλη την Βόρειο Ελλάδα ήθελαν λίγο –πολύ να μας πείσουν ότι αγαπούν και ενδιαφέρονται για το Πάικο περισσότερο από εμάς . Το 2013 που μαζεύτηκαν κάτοικοι από την Κάρπη για το θέμα του  νερού, έχοντας παραπλανηθεί από αυτούς που τους παρότρυναν, ότι ο Δήμαρχος θα τους διψάσει και θα τους   πάρει το νερό να το δώσει στο  Πολύκαστρο.
Αναλάβαμε  τη διοίκηση του Δήμου, στο δυσμενέστερο οικονομικό περιβάλλον που γνώρισαν ποτέ οι ΟΤΑ. Με 5500 ευρώ στο ταμείο του Δήμου , με ένα Καλλικρατικό νόμο που καθημερινά   εμφάνιζε νέες  αρμοδιότητες  ερμηνείες και απαιτήσεις και με τους προμηθευτές των πρώην Δήμων να είναι αρνητικοί στο να μας προμηθεύσουν και τα απολύτως απαραίτητα.
Οι υπάλληλοι δικαίως απαιτούσαν να πληρωθούν τα σχολεία ζητούσαν πετρέλαιο και πολλά άλλα. Λίγο πολύ ξέρετε τι παραλάβαμε και τι προσπάθεια αναλάβαμε. Δεν θα επεκταθώ σε αυτά , άλλωστε αυτό που ενδιαφέρει σήμερα , τρεισήμισι χρόνια μετά , είναι το τι κάναμε και όχι το τι παραλάβαμε.
 Επιλέξαμε το 2011 το δρόμο της περικοπής των δαπανών , το δύσκολο δρόμο του εξορθολογισμού και δικαιωθήκαμε…. Όταν η κεντρική διοίκηση στα μέσα του 2012 επέβαλε στους δήμους την περιστολή των δαπανών και έκανε  ελέγχους  βιωσιμότητας , είχαμε ήδη αναστρέψει την άσχημη εικόνα που παραλάβαμε.
Ο απολογισμός που κανoυμε σήμερα σε εσάς, τους  δημότες της Παιονίας    είναι ταυτόχρονα και λογοδοσία στις νέες γενιές που έρχονται …..λογοδοσία σε αυτούς που δεν έχει κανείς μας το δικαίωμα να υποθηκεύσει το μέλλον τους.

Διοίκηση  
Ενοποιήσαμε ψηφιακά τους τέσσερεις δήμους, δημιουργήσαμε    γραφείο κίνησης  και    αξιοποιήσαμε τον στόλο των τεσσάρων  δήμων και της κοινότητας . Δημιουργήσαμε γραφείο προγραμματισμού.
Αναπτύξαμε τεχνογνωσία κατάθεσης προτάσεων και εξασφάλισης προγραμμάτων δια βίου μάθησης και επιμόρφωσης προσωπικού και δημοτών  Εφαρμόσαμε το σύστημα ηλεκτρονικού έλεγχου προσέλευσης των υπαλλήλων.
Για πρώτη φορά στη περιοχή μας εφαρμόσαμε διοίκηση με σεβασμό στην υπηρεσία και χωρίς παρεμβάσεις από το πολιτικό προσωπικό.
Κάναμε  απογραφή της περιουσίας του δήμου Αξιοποιήσαμε δημοτικά ακίνητα ελαφρύνοντας τον Δήμο από το κόστος συντήρησης τους. Συγκεντρώσαμε τις υπηρεσίες σε δημοτικούς χώρους Εκπονήσαμε το επιχειρησιακό πρόγραμμα του δήμου και τρία μονοετή σχεδία δράσης με το έμψυχο δυναμικό μας. Αυτό, από μόνο του, είχε σαν αποτέλεσμα να μην επιβαρύνουμε τις δαπάνες μας κατά 30.000 ευρώ.

 Οικονομία
 Το 2011 δεσμευτήκαμε  δημόσια ότι θα αποκαταστήσουμε την  οικονομική λειτουργία του δήμου.
Τότε ο στόχος αυτός φάνταζε αδύνατος, παρόλα αυτά με επιμονή και αυτοσυγκράτηση μπορέσαμε να αποκαταστήσουμε την οικονομική εικόνα και την εμπιστοσύνη των προμηθευτών μας.
Σήμερα έχουμε παρακαταθήκη τα χρήματα για δύο μισθοδοσίες όπως απαιτεί ο νόμος, εξοφλούμε εγκαίρως τις δικές μας δαπάνες , έχουμε αποπληρώσει  τις παλιές οφειλές και έχουμε εξασφαλίσει: την λειτουργία του Δήμου , την λειτουργία των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών,   των ΚΑΠΗ , των ΚΕΦΟ , των ΚΔΑΠ , των υπηρεσιών  Πρόνοιας  , την απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων , την συνέχιση των έργων, την αντιμετώπιση των βασικών αναγκών της καθημερινότητας , την αντιμετώπιση των βασικών αναγκών του  αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα και την εύρυθμη λειτουργία των νομικών προσώπων.
Σήμερα 21 Ιουλίου 2014 το ταμείο του Δήμου Παιονίας έχει διαθέσιμα  2.785.982,15 συμπεριλαμβανομένης της ΣΑΤΑ και των εξειδικευμένων πιστώσεων.
Καθιερώσαμε το δελτίο παραγγελίας για τον έλεγχο των δαπανών. Μειώσαμε σταδιακά τις ελαστικές δαπάνες κατά 43 %  Γίναμε δυσάρεστοι και συγκρουστήκαμε από την πρώτη στιγμή με κατεστημένες σπατάλες για πολιτιστικές δράσεις. Λειτουργώντας με  υπομονή και προβάλλοντας τα επιχειρήματα μας δικαιωθήκαμε. Καμία πολιτιστική δράση δεν σταμάτησε…. η σπατάλη σταμάτησε.
Εντατικοποιήσαμε τις διαδικασίες είσπραξης των οφειλομένων όπως μας επέβαλε ο νόμος.
 Το άρθρο 277 του Καλλικρατικού νόμου υποχρεώνει την υπηρεσία να κάνει τις απαιτούμενες ενέργειες για να εισπράξει παλαιές   οφειλές. Οι υπάλληλοι που αδρανούν η αμελούν να προβούν σε διαδικασίες είσπραξης παραπέμπονται στο Ελεγκτικό Συνέδριο και οι αιρετοί στην Επιτροπή του άρθρου 141 για προσωπικό καταλογισμό.
Η υπηρεσία του δήμου έστειλε στους μακροχρόνια οφειλέτες αρχικά ειδοποιητήρια επιστολή, κατόπιν σε όσους χρωστούσαν άνω των 300 ευρώ έγινε δέσμευση ΑΦΜ , στην συνέχεια σε όσους χρωστούσαν άνω των 1000 ευρώ στάλθηκε εξώδικη επιστολή και τέλος σε όσους δεν ανταποκρίθηκαν και δεν προχώρησαν σε ρυθμίσεις η εξόφληση έγινε δέσμευση λογαριασμών.
Να σταθώ στη παραφιλολογία και στις κορώνες των εκλογών. Σε αυτούς που διέδιδαν ότι αυτά έγιναν μόνο στο δήμο Παιονίας και θα τα διορθώσουν. Θα φανεί !!!

 Έργα και υποδομές
Διοικήσαμε , στο δυσχερέστερο οικονομικό περιβάλλον, που έχουν αντιμετωπίσει ποτέ οι ΟΤΑ, στοχεύσαμε στη διεκδίκηση  χρηματοδοτούμενων  έργων 23.039.250,17 ευρώ. Κατασκευάζονται και έχουν έχουν εγκριθεί έργα 17.366.558,69 και αναμένεται η έγκριση έργων 5.672.691,48 .
Η τεχνική μας υπηρεσία και το γραφείο προγραμματισμού χωρίς εξωτερικές βοήθειες ολοκλήρωσαν μελέτες και φακέλους για τα περισσότερα από αυτά.
Όλοι γνωρίζετε ότι η ΣΑΤΑ τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί δραματικά. Αρκεί να σας πω ότι το 2014  μειώθηκε περαιτέρω κατά 54% σε σχέση με το 2013. Οι ανάγκες των οικισμών για παρεμβάσεις και επισκευές ήταν και είναι πολύ μεγάλες. Κάναμε πολύ σκληρή διαπραγμάτευση στις αναθέσεις μας και κατασκευάσαμε πολλά έργα με αυτεπιστασία, χρησιμοποιώντας τα μηχανήματα και το ανθρώπινο δυναμικό του δήμου.
    
Αγροτοκτηνοτροφικός τομέας
Θέσαμε  εξ αρχής σαν κύρια προτεραιότητα  , την βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής με κεντρικούς άξονες την γεωργία, την κτηνοτροφία και τον τουρισμό.   Στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδιασμού μας προχωρήσαμε σε ενέργειες στήριξης της αγροτικής παραγωγής. Εφαρμόσαμε πρόγραμμα αγροτικής οδοποιίας αποκαθιστώντας αγροτικούς δρόμους όπου απαιτείται και κατασκευάζοντας με προσθήκη υλικού  κεντρικούς αγροτικούς άξονες.  Διοργανώσαμε τον Μάρτιο του 2012 την ημερίδα Γεωργίας – Κτηνοτροφίας, τον Δεκέμβριο του 2012 την ημερίδα για τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά και στις αρχές του 2013  την ημερίδα για το βαμβάκι όπου παρουσιάστηκε η μέθοδος της    «γεωργίας ακριβείας».
Πραγματοποιήσαμε συγκεντρώσεις ενημερώσεις σχετικά με τον ΤΟΕΒ και εκλογές όπου χρειάσθηκε  
Επισκευάσαμε και βελτιώσαμε δημοτικά αρδευτικά δίκτυα από τα ανταποδοτικά τέλη σε Ρύζια , Άγιο Πέτρο , Χαμηλό και Ευρωπό. Υδροδοτήσαμε κτηνοτροφικές μονάδες.    
Μέχρι το 2012 που είχαμε την ευθύνη της διαχείρισης των κοινοχρήστων εκτάσεων εξυπηρετήσαμε τους αγρότες μας υποδειγματικά. Δυστυχώς από το 2013 η αρμοδιότητα αυτή πέρασε στην περιφέρεια , ο Δήμος απώλεσε   έσοδο 200,000 ευρώ και πολλοί αγρότες αντιμετώπισαν προβλήματα. Έχουμε προφορική έγκριση του έργου βελτίωσης άρδευσης πρώην δήμων Αξιούπολης και Ευρωπού και αναμένουμε έγκριση για τον ταμιευτήρα των Λιβαδίων και το έργο της Κάρπης.
     
Καθημερινότητα
 Δώσαμε από την πρώτη στιγμή πολύ προσοχή στα θέματα της καθημερινότητας των δημοτών. Παραλάβαμε απορριμματοφόρα παλαιά και με πολλά προβλήματα. Ο νόμος μας απαγόρευε να προχωρήσουμε σε συνεργασία με ιδιώτες έως και το 2012 και ταυτόχρονα μας μείωσε τους έκτακτους από 38 σε 21.
Με αυτά τα δεδομένα είχαμε πολύ δύσκολο έργο να φέρουμε σε πέρας. Έπρεπε να προσαρμόσουμε τις δυνατότητες με τις ανάγκες.
Σταδιακά σταματήσαμε να χρησιμοποιούμε τους τοπικούς Χ.Α.Δ.Α και χρησιμοποιούμε πλέον το ΧΥΤΑ Γιαννιτσών και Κιλκίς .
Τα δρομολόγια προς τους ΧΥΤΑ χρειάζονται καινούργια και οικονομικά αυτοκίνητα που δεν έχουμε. Ευτυχώς μας επετράπη τώρα η συνεργασία με ιδιώτες και σε Δημοτικό Συμβούλιο στο τέλος του 2013 με μεγάλη πλειοψηφία ψηφίστηκε η απόφαση με την οποία προχωρήσαμε σε διεθνή διαγωνισμό. Να προσθέσω εδώ ότι η αλλαγή αυτή θα αναβαθμίσει την ποιότητα των υπηρεσιών, θα ελαφρύνει το κόστος και δεν θα επηρεάσει καθόλου θέσεις εργασίας.
Ο περιορισμός του αριθμού των εκτάκτων επέδρασε  αρνητικά στις ανάγκες καθαριότητας πλατειών , κοιμητηρίων κλπ. Εκμεταλλευτήκαμε το πρόγραμμα των πενταμήνων το Νοέμβριο του 2012 καθώς επίσης και το πρόγραμμα που τρέχει σήμερα, προκειμένου οι οικισμοί μας να έχουν μια αξιοπρεπή εικόνα. Αντιμετωπίσαμε τον δημοτικό φωτισμό με εξορθολογισμό   και κάναμε επεκτάσεις όπου μπορούσαμε.
Στη θητεία μας προχωρήσαμε σε δύο μεγάλες προμήθειες κάδων. Δημιουργήσαμε γραφείο κίνησης , παρακολουθούμε  τις δαπάνες  και τις συντηρήσεις των οχημάτων. Πραγματοποιήσαμε αποχιονισμούς κυρίως το 2012 , συμμετείχαμε σε κατασβέσεις πυρκαγιών και έχουμε συνεχή συνεργασία με το συντονιστικό όργανο πολιτικής προστασίας.
    
Σχολεία & Εθελοντισμός
Μία από τις προτεραιότητες της διοίκησης μας ήταν η απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων. Οι σχολικές   επιτροπές λειτούργησαν άψογα. Αντιμετωπίσαμε τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων και κάναμε μικρές και μεγάλες συντηρήσεις σχεδόν σε όλα. Αντιμετωπίσαμε τα θέματα που αφορούσαν μαθητές με ειδικές ανάγκες.  Συγκρουσθήκαμε με προτάσεις που αφορούσαν την υποβάθμιση και κατάργηση σχολικών  μονάδων, όπως της Γοργόπης και της Τούμπας. Συγκρουσθήκαμε για να εξασφαλίσουμε την ομαλή μεταφορά των μαθητών. Μας εγκρίθηκε η δημιουργία δύο τμημάτων ΙΕΚ στο Δήμο Παιονίας. Δημιουργήσαμε αντιδημαρχία εθελοντισμού , αγκαλιάσαμε προσπάθειες όπως αυτή της ομάδας του Άσπρου, των εθελοντών του κοινωνικού φαρμακείου και  του κοινωνικού παντοπωλείου. Συνδράμουμε στην εθελοντική προσφορά των κυνηγετικών συλλόγων για την πυροπροστασία τους θερινούς μήνες. Συνεργαστήκαμε  με την εθελοντική ομάδα Ασκληπιείο  συνδιοργανώνοντας το ράλι σαραβαλάκι. Πραγματοποιήσαμε εθελοντικές δενδροφυτεύσεις με τα σχολεία. Αξιοποιήσαμε εθελοντές μαθητές σε πολιτιστικές δράσεις.

Κοινωνικές δράσεις  
Λειτουργήσαμε το Βοήθεια στο Σπίτι
Διεκδικήσαμε και εντάξαμε σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ  τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών  με  102 ωφελούμενα παιδιά που φοιτούν δωρεάν στις δομές.
Αναβαθμίσαμε το  Ωδείο και εμπλουτίσαμε τα Πολιτιστικά τμήματα   με νέα μαθήματα και νέους καθηγητές.
Συντηρήσαμε και βελτιώσαμε τις εγκαταστάσεις  στο κολυμβητήριο Ευρωπού , αυξήσαμε τα έσοδα για την Επιχείρηση χωρίς την αύξηση των διδάκτρων για τα μαθήματα κολύμβησης καθώς συμμετείχαν περισσότερα παιδιά από κάθε άλλη φορά μέσα στο καλοκαίρι του 2013.
Συμμετείχαμε στο πρόγραμμα συν-ενεργείν τοπικά για την απασχόληση (ΤΟΠΣΑ) μέσω των συνεντεύξεων και της διάγνωσης επαγγελματικών αναγκών των ενδιαφερομένων.
Συμμετείχαμε σε ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης ατόμων με ειδικές ανάγκες, των οποίων οι ασφαλιστικές εισφορές καλύπτονται από τον ΟΑΕΔ.
Συμμετέχουμε στο πρόγραμμα πρόσληψης προσωπικού πλησίον σύνταξης.
Η  επιχείρηση ακολουθώντας πιστά τους σκοπούς ίδρυσης και λειτουργίας της βάσει καταστατικού, ασχολήθηκε ιδιαίτερα με προγράμματα απασχόλησης υπέρ ανέργων και ατόμων που χρειάζονται βοήθεια.

Μέσω του νομικού προσώπου    
Λειτουργούμε τους 7 Παιδικούς  και τον ένα βρεφονηπιακό  σταθμό σε δημοτικούς χώρους. Λειτουργούμε τα  5 Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (Κ.Α.Π.Η) όπου   απασχολούνται κοινωνικοί λειτουργοί, τραπεζοκόμοι, διοικητικοί υπάλληλοι και φυσιοθεραπευτές. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι μόνιμοι υπάλληλοι του Δήμου.
Λειτουργούμε το Κέντρο Φροντίδας Οικογένειας (ΚΕ.Φ.Ο.) στο Πολύκαστρο με παραρτήματα στα πρώην ΚΕΦΟ. Καλύπτουμε στοιχειώδεις ανάγκες, όπως η σίτιση ατόμων που έχουν πραγματική ανάγκη των συγκεκριμένων υπηρεσιών. Συνεργαζόμαστε για το σκοπό αυτό με τον στρατό και την εκκλησία.
Διεκδικήσαμε και ενταχτήκαμε   στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» . Χάρη σε αυτή την προσπάθεια, 125 ωφελούμενοι γονείς-δημότες έχουν την ευκαιρία δωρεάν φοίτησης των παιδιών τους. Η επιδότηση του προγράμματος για το έτος 2012 ανήλθε σε 200.000 ευρώ και προσλήφθηκαν 4 βρεφονηπιοκόμοι με σύμβαση ορισμένου χρόνου εργασίας.
Για το 2013, μεγιστοποιήθηκε η συμμετοχή γονέων στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Στους παιδικούς σταθμούς φοιτούν πλέον περίπου 150 βρέφη και νήπια εντελώς δωρεάν, ενώ οι δομές ΚΔΑΠ, μεταφερόμενες στη δικαιοδοσία της Επιχείρησης, πέτυχαν τη συμμετοχή 102 γονέων στο πρόγραμμα και εγκαινιάστηκαν νέα τμήματα και δραστηριότητες για όλα τα ενδιαφέροντα των παιδιών που φοιτούν.
Λειτουργήσαμε στην Γουμένισσα το κοινωνικό φαρμακείο και       το κοινωνικού παντοπωλείο στο Πολύκαστρο.
Λειτουργήσαμε γραφείο απασχόλησης και επιχειρηματικότητας.
Συμμετείχαμε   στο Πρόγραμμα «Δημιουργία Θέσεων Απασχόλησης»  αυτοαπασχολώντας 184 ανέργους για 5 μήνες με μηνιαίο μισθό 625 ευρώ μέσω ΟΑΕΔ το 2012  , 59  ανέργους το 2013 και έχουμε υποβάλει για το 2014-2015 πρόταση για 82 ανέργους.
Συγκρουστήκαμε σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να θωρακίσουμε και να αναβαθμίσουμε την λειτουργία του Νοσοκομείου Γουμένισσας.
Συνδράμαμε με υπολογιστές και επικοινωνιακές υποδομές στα Αγροτικά ιατρεία προκειμένου να βελτιώσουμε την εξυπηρέτηση των κατοίκων.
    
Ύδρευση - Αποχέτευση
Ιδρύσαμε την ΔΕΥΑ Παιονίας και σήμερα έχουν ενταχθεί σε αυτήν όλοι οι οικισμοί του Δήμου. Οργανώσαμε  διοικητικά , οικονομικά και τεχνικά την εταιρεία με στόχο την  καλύτερη, ποιοτικότερη  και γρηγορότερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών με το μικρότερο δυνατό κόστος. Με σύνεση και με την λογική του ενιαίου δήμου προσαρμόσαμε την τιμολογιακή μας πολιτική αμβλύνοντας τις ανισότητες και τις διαφορετικές πολιτικές που παραλάβαμε. Εφαρμόσαμε σύστημα 24ωρης αναγγελίας βλαβών. Οργανώσαμε χημείο ποιοτικού ελέγχου του νερού.
Οργανώσαμε συνεργεία βλαβών , αποφράξεων και αποκατάστασης τομών ασφάλτου.
 Σήμερα τροφοδοτούνται με πόσιμο νερό όλοι οι οικισμοί του Δήμου Παιονίας. Επιλύσαμε σημαντικά και χρόνια προβλήματα στην ποιότητα του νερού σε οικισμούς του Δήμου.
Στον οικισμό του  Άσπρου έχει   ολοκληρωθεί η κατασκευή της δεύτερης γεώτρησης πόσιμου νερού, δεν είμαστε ευχαριστημένοι από το αποτέλεσμα.
Στους ορεινούς οικισμούς του πρώην Δήμου Αξιούπολης υπήρχε πρόβλημα με τις πηγές που τροφοδοτούσαν τις δεξαμενές , λόγω της θολότητας που παρουσίαζε το νερό κατά την διάρκεια των βροχοπτώσεων. Το θέμα αντιμετωπίστηκε   με την κατασκευή πρωτοποριακού έργου αποθόλωσης του νερού.
Στους οικισμούς Ομαλού και Πενταλόφου η επιχείρηση προέβη στην κατασκευή νέου δικτύου ύδρευσης από τις πηγές του οικισμού Γρίβας.
Στον οικισμό των Λιβαδίων υπήρχε πρόβλημα επάρκειας πόσιμου νερού και αντιμετωπίστηκε με την κατασκευή νέου έργου συλλογής των νερών της πηγής (νέο φρεάτιο) και την αντικατάσταση του παλιού υποβρύχιου με δύο νέα.
Έγινε σύνδεση των υπερχειλίσεων των δεξαμενών Κορώνας και Ειρηνικού με το εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης της Μεταμόρφωσης.
Στο Πευκόδασος επανακατασκευάσθηκε παλιό αχρησιμοποίητο αντλιοστάσιο ύδρευσης Έγινε η μελέτη για την αντικατάσταση του κεντρικού αγωγού στη Γουμένισσα.
Παράλληλα έγιναν και γίνονται ενέργειες για την κατασκευή ενός νέου δικτύου ύδρευσης που θα τροφοδοτεί με νερό τις δεξαμενές του Πολυκάστρου από νερά πηγών του Πάικου που σήμερα καταλήγουν στη θάλασσα. Ήδη έχει  εκπονηθεί η μελέτη του έργου από τους μηχανικούς της επιχείρησης με προϋπολογισμό 5.140.000 ευρώ και αναζητείται η χρηματοδότησή της από πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.    
Η σημασία του έργου είναι τεράστια, και αποτέλεσε οραματικό στόχο της Διοίκησης μας. Με το 20% του νερού που καταλήγει στον Αξιό μπορούμε να υδροδοτήσουμε το Πολύκαστρο να εξασφαλίσουμε  την διατήρηση της βιοποικιλότητας του περιβάλλοντος, ενώ ταυτόχρονα στον  οικισμό της Κάρπης δεν θα διαταραχθεί καθόλου η εξυπηρέτηση των κατοίκων της Κάρπης σε ύδρευση και άρδευση.
 Είναι επιτακτική ανάγκη να εκμεταλλευτούμε όλα τα καλά νερά που σήμερα οδεύουν στην θάλασσα και ταυτόχρονα να σταματήσουμε τις αντλήσεις όπου μπορούμε. Ο τόπος μας με σωστή διαχείριση μπορεί να μας εξασφαλίσει επάρκεια για το μέλλον. Δεν νομίζω πως έχουμε το δικαίωμα να   αδιαφορήσουμε η να εφαρμόσουμε προσωπικές πολιτικές και άσκοπους λαϊκισμούς.  
Η επόμενη διοίκηση της ΔΕΥΑΠ σε κάθε περίπτωση θα  κληθεί να πάρει ξεκάθαρη θέση διότι το δίλημα είναι απλό : πρέπει το καλό νερό να πηγαίνει στη θάλασσα; Ή στις βρύσες των κατοίκων;    
Στην αποχέτευση σημείο αναφοράς για την επιχείρηση αποτελεί η συνδρομή της στη αισθητή αναβάθμιση του περιβάλλοντος μέσα από τη λειτουργία των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) και τον εκσυγχρονισμό – επέκταση των δικτύων αποχέτευσης.
Με ευθύνη της ΔΕΥΑΠ λειτουργεί ο Βιολογικός Πολυκάστρου – Αξιούπολης.    
Στην ευθύνη της επιχείρησης έχει περιέλθει από το 2013 και η εγκατάσταση του Ευρωπού που είναι μια πρότυπη μονάδα που λειτουργεί με τη μέθοδο των τεχνητών υγροτόπων, αντίστοιχη δε  κατασκευάστηκε και λειτουργεί στον οικισμό της Τούμπας. Έχουν ενταχθεί τα έργα σε Γουμένισσα και Άγιο Πέτρο.        
Η επιχείρηση προχωρά τις ενέργειες για κατασκευή     ομοίων στους οικισμούς Ποντοηράκλειας και Βαφειοχωρίου.

Πολιτισμός – Αθλητισμός – Προβολή
Με σεβασμό στην Ιστορία και στις παραδόσεις προσπαθήσαμε να διατηρήσουμε ζωντανές τις πολιτιστικές εκδηλώσεις των οικισμών μας. Τα χρήματα που μπορούσαμε να διαθέσουμε ήταν πολύ λιγότερα από αυτά που οι κατά τόπους σύλλογοι και φορείς είχαν συνηθίσει να παίρνουν από τους δήμους.
Καμία εκδήλωση δεν καταργήθηκε, καμία δράση δε σταμάτησε, αντιθέτως υπήρξαν  και νέες όπως η γιορτή πατάτας και χιονιού στα Λιβάδια , τα Ευρωπιότηκα  ντολμαδάκια και η γιορτή τυρί – κρασί - κάστανο στη Γρίβα.   
Το 2012 διοργανώθηκε σειρά εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια της απελευθέρωσης της Παιονίας με κορυφαία τον εορτασμό απελευθέρωσης της Γουμένισσας την 23η Οκτωβρίου.
Στηρίξαμε στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας τους αθλητικούς συλλόγους και τις εγκαταστάσεις.
Σχεδιάσαμε το «Τουριστικό Μονοπάτι της Παιονίας».
Διεκδικούμε να ολοκληρώσουμε το Συνεδριακό Κέντρο Ευρωπού και να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο τις δυνατότητες του. Ωριμάσαμε τις απαραίτητες μελέτες και το έργο είναι έτοιμο για υποβολή.
Συνδιοργανώσαμε το ποδηλατικό κύπελλο «δρόμοι του κρασιού» και το ράλι σαραβαλάκι. Συνδιοργανώσαμε με την αρχαιολογία την γιορτή του «τρύγου» στον Ευρωπό.
Συμμετείχαμε στις εκθέσεις «Φιλοξένια» και « κερνάμε Ελλάδα» Συνεργαστήκαμε τέλος με την εκκλησία σε  τελετές και δράσεις θρησκευτικού περιεχομένου.
Διατάξαμε ΕΔΕ όπου διαπιστώσαμε σκιά και παραπέμψαμε στον εισαγγελέα όπου διαπιστώσαμε έκνομη ενέργεια.
Κάναμε αγώνα ενημέρωσης με την εκστρατεία «ΑΙΜΟΡΑΓΩ»
Συγκρουστήκαμε με νοοτροπίες σπατάλης, με τοπικιστικές αντιλήψεις , με συνήθειες και πρακτικές που ήταν αδύνατο να συνεχιστούν. Διεκδικήσαμε την παραμονή του ΙΚΑ στην Αξιούπολη.
Διεκδικήσαμε την παραχώρηση του στρατοπέδου της Γουμένισσας.Οι όροι της παραχώρησης δεν είναι ευνοϊκοί για τον δήμο και η διεκδίκηση θα πρέπει να συνεχιστεί.
Συνεργαστήκαμε με την Μητρόπολη Γουμένισσας   για την παραχώρηση χρήσης ακινήτου. Ταυτόχρονα σε συνεργασία με το ΑΠΘ  βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης η μελέτη για την αναπαλαίωση του παλαιού διδακτηρίου της Γουμένισσας.
Αντιδράσαμε με επιχειρήματα στο θέμα των μεταλλείων .
Παρακολουθήσαμε τις διεργασίες του Οργανισμού «Ρυθμιστικό Θεσσαλονίκης» και καταθέσαμε εγκαίρως της θέσεις του Δήμου .
Διεκδικήσαμε χωρίς επιτυχία τη συνέχιση του αναδασμού του Αγίου Πέτρου και τα παράλληλα έργα των αναδασμών Ευρωπού και Πολυπέτρου.
Κάναμε παρέμβαση στα αρμόδια Υπουργεία υποστηρίζοντας την πρόταση για τα καύσιμα του Νομού Κιλκίς που μας παρουσιάστηκε το Μάρτιο του 2012. Συνεργαστήκαμε με το επιμελητήριο Κιλκίς για το ίδιο θέμα.
Διεκδικήσαμε τη επέκταση των γραμμών του ΟΑΣΘ προς Εύρωπο και Άσπρο.
Από τις διεκδικήσεις και τις επαφές φέραμε αποτελέσματα….. θα σας πω ένα χαρακτηριστικό. Οι διαρκείς επαφές μας και επισκέψεις με τον κ. Στυλιανίδη κατέληξαν στην έγκριση των έργων των πλατειών της Αξιούπολης  και των ασφαλτοστρώσεων του Ευρωπού.
Συγκρουστήκαμε ακόμη και για αλλαγές που είχαν αποφασισθεί από το 2010 , όπως η κατάργηση της Δ.Ο.Υ Γουμένισσας και του Ειρηνοδικείου.
Συνεχίσαμε τη διασυνοριακή συνεργασία που είχε ξεκινήσει ο Δήμος Πολυκάστρου με τον Δήμο Γευγελής. Όταν το 2013 εγκαταστάθηκε στο κέντρο της γειτονικής πόλης ανιστόρητο αλυτρωτικό μνημείο το οποίο μάλιστα τελεί υπό την επιμέλεια του Δήμου Γευγελής, αφού προχωρήσαμε στις ενδεδειγμένες ενέργειες προς τον Έλληνα Πρέσβη στα Σκόπια και προς το Υπουργείο Εξωτερικών, αποστείλαμε επιστολή προς τον δήμαρχο Γευγελής ανακοινώνοντας την διακοπή της συνεργασίας των δήμων μας. Η διοίκηση μας δεν επιθυμεί τη συνεργασία με κανένα φορέα η γείτονα που προσβάλει την νοημοσύνη και την Ιστορία μας. Η επόμενη διοίκηση του Δήμου Παιονίας θα έχει την ευκαιρία  να καθορίσει και εκείνη την θέση της στο θέμα.
Το 2011 η Διοίκηση μας δεσμεύτηκε απέναντι στους κατοίκους της Παιονίας να εργαστεί για  ισόρροπη ανάπτυξη με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής με εντιμότητα ,  με ήθος , τηρώντας αρχές αξίες και πλήρη διαφάνεια σε όλα.
Προσπαθήσαμε με όλες μας τις δυνάμεις να τηρήσουμε τη δέσμευση μας. Θέλω από καρδιάς να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους τους συνεργάτες και το μόνιμο προσωπικό που βοήθησε σε αυτή  την κατεύθυνση.
Τελειώνοντας, θέλω να πω προς όλους όσους δραστηριοποιούνται πολιτικά πόσο μεγάλη σημασία έχει η αφετηρία από την οποία ξεκινάς !  Σε τι στοχεύεις ! Σε προσωπικό όφελος ή διαθέτεις τον εαυτό σου στο καλό του τόπου  και δεν έχει σημασία πόσο θα κουραστείς και τι συνέπειες θα υποστείς. Προσωπικά επέλεξα εξ’ αρχής το δεύτερο , και σας διαβεβαιώνω ότι δεν μετάνιωσα ούτε για μια στιγμή.

Σκληρή κριτική
από τη μειοψηφία
Ιδιαίτερα σκληρή υπήρξε η κριτική που επιφύλαξε στα πεπραγμένα του κ. Λαπόρδα η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας  Αθανασία Λιάρτση.
« Κατ’ αρχήν όλα όσα είπατε δεν τα κάνατε μόνος σας.  Συνέβαλε το Δημοτικό Συμβούλιο, οι συνεργάτες σας, οι αντιδήμαρχοι… Δεν είναι επιτυχία η διαχείριση της καθημερινότητας. Είναι υποχρέωση του Δημάρχου εκ του νόμου. Μην παρουσιάζετε λοιπόν ως επιτυχία τα διαχειριστικά σας έργα. Υπήρξατε δήμαρχος με φτωχό, σχεδόν ανύπαρκτο όραμα. Υποσχεθήκατε πολλά προεκλογικά  και αποδείχθηκαν ψέμα. Πέρασαν  τέσσερα χρόνια με το τίποτα. Είχαν δίκιο όσοι ισχυρίζονταν ότι είστε αναλώσιμος.
Ξέρατε ότι θα αποτύχετε γι’ αυτό και δεν θέσατε εκ νέου υποψηφιότητα. Το χειρότερο είναι ότι ορίσατε εσείς τον υποψήφιο Δήμαρχο και οι δημότες στις εκλογές του Μαίου αποφάσισαν όπως αποφάσισαν, ανάφερε η κ. Λιάρτση.

Ο κ. Χρήστος Δραγανίδης εστίασε  κυρίως την αντιπολιτευτική τακτική του, γνωστού όντος ότι άσκησε δριμεία κριτική στη διοίκηση του δήμου στις περισσότερες εκ των συνεδριάσεων του σώματος. «Ο ρόλος μας ήταν να σας ελέγχουμε κι αυτό πράξαμε. Ήρθαμε να σας τιμήσουμε και να τιμήσουμε τυο θεσμικό μας ρόλο σήμερα στη λογοδοσία σας. Κι ακούσαμε μια ομιλία σχεδόν προεκλογική, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής. Δεν χρειάζονται τέτοιες ακραίες ομιλίες, δείχνουν τον αυταρχισμό σας…» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Δραγανίδης και επισήμανε ότι στο υπόλοιπο που αφήνει στο ταμείο ο Δήμαρχος  δεν συνυπολογίζει τις υποχρεώσεις του δήμου.
Στο σημείο αυτό ο κ. Λαπόρδας αντέτεινε ότι στην ομιλία του ανέφερε ότι πρόκειται για πιστώσεις της ΣΑΤΑ (έργα του δήμου) και ειδικών προγραμμάτων. Πάντως ο κ. Λαπόρδας τόνισε ότι περισσότερα από τα μισά που καταλείπει είναι δημοτικά χρήματα και βρίσκονται στη διάθεση της νέας δημοτικής αρχής.

Ο κ. Γ. Γίτσος επισήμανε ότι ο κ. Λαπόρδας ανέλαβε στη χειρότερη συγκυρία μετά τη μεταπολίτευση, παρήγαγε έργο και ευχήθηκε να συνεχιστεί από τη νέα διοίκηση.
Τέλος ο κ. Κουλίνας απαντώντας σε αιχμές των κ. Δραγανίδη και Λιάρτση ανέφερε ότι η λογοδοσία περιέλαβε το πραγματικό έργο της δημοτικής αρχής, ήταν ειλικρινέστατη χωρίς καμιά ανακρίβεια καθώς η διοίκηση πολιτεύθηκε χωρίς να υπολογίσει το πολιτικό κόστος. «Δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν όλοι οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων είχαν άριστη συνεργασία με τη δημοτική αρχή», είπε ο κ. Κουλίνας  «Είμασταν ανοιχτό βιβλίο προς όλους σας σε θέματα διαφάνειας και διαχείρισης του δημόσιου χρήματος.  Εύχομαι στους νεότερους να καταφέρουν όσα πέτυχε η διοίκηση Λαπόρδα» κατέληξε.