Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024, 4:31:12 πμ
Σάββατο, 04 Ιουλίου 2015 11:36

Στα σύνορα Ευζώνων - Ειδομένης ντροπιάζονται Ελλάδα και Ευρώπη

- Αργήσατε… αν ερχόσασταν πριν τρεις ώρες, στο σταθμό υπήρχαν τουλάχιστον 500  μετανάστες. Ο ένας πάνω στον άλλο, δεν μπορούσες να περπατήσεις …
Και που πήγε τόσος κόσμος; ρωτάμε τον υπάλληλο του ΟΣΕ στο Σ. Σταθμό Ειδομένης, απόγευμα της Τετάρτη που βρεθήκαμε εκεί  με τον Κώστα Τερζενίδη για ένα ακόμα επιτόπιο ρεπορτάζ.


- Έτσι γίνεται πάντα… εκεί που περιμένουν δίνεται κάποιο σύνθημα και όλοι μαζί κατευθύνονται προς το σύνορο. Να περάσουν στα Σκόπια και να συνεχίσουν….  

Στον άλλοτε κραταιό σιδηροδρομικό σταθμό Ειδομένης  η εικόνα θυμίζει Ζιμπάμπουε, Σομαλία, Ζάμπια… Σκηνές με εξαθλιωμένους μετανάστες παντού, στα έρημα δωμάτια, στους διαδρόμους, στην πλατφόρμες του σταθμού, πάνω στις γραμμές, πίσω κι ανάμεσα σε θάμνους… Παντού. Κι η μισοκατεστραμμένη πινακίδα να χάσκει ειρωνικά και να διατάζει: Απαγορεύεται η ελεύθερη κατασκήνωση!
Και ποιος να επιβλέψει την απαγόρευση; Δυο τρεις αστυνομικοί μπορούν να επιβλέψουν την τήρηση του νόμου σε ένα πλήθος τουλάχιστον τριών χιλιάδων μεταναστών από τη Συρία, το Πακιστάν, το Αφγανιστάν, τη Σομαλία, την Ερυθραία,… που συνωθούνται μεταξύ Ειδομένης και Ευζώνων, ρισκάροντας και την ίδια τους τη ζωή για να διέλθουν από τα Σκόπια και να καταλήξουν στην χώρα της Μέρκελ . Ίσως και βορειότερα, στους Βίκιγκς.
Βρωμιά και δυσοσμία παντού. Οι Γιατροί χωρίς Σύνορα που καθημερινά βρίσκονται εκεί και δίνουν τη δική τους μάχη έχουν προειδοποιήσει: Μέγας κίνδυνος να εμφανιστούν λοιμώδεις ασθένειες. Χολέρα, τύφος… Το ΚΕΕΛΠΝΟ ενημερώθηκε αλλά ακόμα δεν εμφανίστηκε. Θα έχει προφανώς άλλες προτεραιότητες.
Στο Δήμο Παιονίας πήραν «φωτιά». Καθημερινά ο Δήμαρχος Χρ. Γκουντενούδης βρίσκεται στη μεθόριο συνεργαζόμενος με την αστυνομία, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ  για τους πρόσφυγες, με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και τους εθελοντές που σώζουν την τιμή μιας χώρας που και ανίκανη και απρόθυμη εμφανίζεται – παρά τις κατά  καιρούς παχυλές διακηρύξεις- να αντιμετωπίσει με ανθρωπιά το δράμα των ξεριζωμένων.
Το λέμε απερίφραστα. Ετούτη η χώρα δεν ντροπιάζεται στις ουρές των  ΑΤΜ. Ούτε στα άδεια ράφια των σούπερ μάρκετ. Αλλά στη συνοριακή γραμμή Ευζώνων – Ειδομένης όπου παρακολουθεί αμήχανη και αδιάφορη ανθρώπους που διανύουν με τα πόδια χιλιάδες χιλιόμετρα, ανθρώπους που δεν έχουν να φάνε, μάνες με μωρά στην αγκαλιά, εφήβους που αψηφούν την ίδια τους τη ζωή περπατώντας ανάμεσα σε αυτοκίνητα και τρένα μήπως κι αξιωθούν ύστερα από μήνες στους δρόμους να βρουν τη δική τους Ιθάκη.   
Και μαζί με την Ελλάδα ντροπιάζεται και σύμπασα η Ευρώπη. Το άλας της γης. Ο πολιτισμός ενσαρκωμένος. Με κυβερνήσεις όπως της Ουγγαρίας να δηλώνουν πως δεν θα δεχθούν ούτε ένα μετανάστη  και θα ανεγείρουν ένα φράχτη ύψους τεσσάρων μέτρων σε μήκος 175 χιλιομέτρων.
Στους Ευζώνους σε ξενοδοχείο που γνωρίζει ημέρες δόξης συναντάμε τον Δήμαρχο μαζί με εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Ελλάδα και τα Σκόπια.
Συζητούν για μέτρα ανακούφισης των μεταναστών. Καθαριότητα, τουαλέτες, περίθαλψη… Τα μείζονα θέματα, όπως η δράση της μαφίας εντός και εκτός Ελλάδας, η τύχη των ανθρώπων αυτών με τους φράχτες  που θέτουν όλες οι κυβερνήσεις  δεν μπορεί δυστυχώς να τα …ακουμπήσει ο ΟΗΕ.
Ο Δήμαρχος είναι πρόθυμος να συμβάλει και στα θέματα καθαριότητας, και στην ανακούφιση αλλά τα παραπάνω είναι αλλωνών ευαγγέλια. Σε ένα όμως είναι …κάθετος: Όχι σε πρόχειρους καταυλισμούς. Θα γίνουν εκ των πραγμάτων μόνιμοι και δεν τους αντέχει η περιοχή.
Οι Εύζωνοι δίνουν την εικόνα χωριού που κατελήφθη. Σε κάθε κάτοικο αντιστοιχούν δεκάδες μετανάστες που  βρίσκονται παντού. Σε δρόμους, πλατείες, ξενοδοχεία, βενζινάδικα, μετανάστες ηλικίας μηνών   μέχρι εξηντάρηδες κατακλύζουν τους δημόσιους χώρους και βέβαια δεν είναι εύκολο να πείσεις τους ντόπιους ότι δεν κινδυνεύουν. Φυσικά τα λίγα παιδιά του χωριού είναι αδύνατο να χρησιμοποιήσουν τους κοινόχρηστους χώρους. Γενικά οι κάτοικοι κλείνονται στα σπίτια τους. Δεν υπήρξαν κρούσματα εγκληματικότητας, αλλά κάλλιο γαϊδουρόδενε…
Ο Κώστας Τερζενίδης με την φωτογραφική μηχανή απαθανατίζει διάφορα στιγμιότυπα από την καθημερινότητα των μεταναστών. Με τις μανάδες να απλώνουν στον ήλιο τα ρούχα των μωρών, τους πιτσιρικάδες – παντού είναι ίδια τα παιδιά- να παίζουν μπάλα ή το συνηθέστερο να αφιερώνουν ώρες  στα κινητά τους τηλέφωνα, στα τάμπλετς, στους  φορητούς κομπιούτερς
Εξάλλου καθ’ οδόν προς  στους Ευζώνους η φωτογραφική του μηχανή αποτύπωσε ποδηλάτες εν σειρά να κατευθύνονται προς τη Γη της Επαγγελίας. Στήθηκε κοτζάμ επιχείρηση, με ποδήλατα που νοικιάζονται από τον περιοχή Άσπρου, στο έμπα του νομού, με ειδικά φωσφοριζέ τζάκετ και στάση για ξεκούραση και ένα ποτό σε συγκεκριμένο σημείο της διαδρομής. Κι όταν με το καλό φτάνουν, παραδίνουν τα ποδήλατα.  Ποιος είπε πως οι μετανάστες δεν συμβάλλουν στην τοπική ανάπτυξη; Στους Ευζώνους,  καταστηματάρχες έστησαν  κιόλας πινακίδες για να προσανατολίζουν με αραβικούς χαρακτήρες τους μετανάστες στα καταστήματά τους.
 Σε ερημική τοποθεσία της Ειδομένης η καντίνα κάνει χρυσές δουλειές. Εκατοντάδες μετανάστες η πελατεία της σε απόσταση λίγων δεκάδων μέτρων από τη συνοριακή γραμμή. Με ένα σάντουιτς στη σκιά του πλάτανου μετρούν τις μέρες και τους μήνες που τους χωρίζουν από τη Γερμανία. Κι εκεί που ράθυμοι αναμένουν, ξάφνου σηκώνονται, ζαλώνονται μωρά, σακίδιο και λοιπά υπάρχοντα και …γραμμή για τα σύνορα.
«Με ποιο τρόπο μπαίνουν στα Σκόπια;» ρωτώ  στη σύσκεψη με τους εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ σε Ελλάδα και Σκόπια.
Αμηχανία. Επισήμως η διέλευση απαγορεύεται. Κανονικά απαγορεύεται και η παρουσία τους στο νομό, αφού υπάρχει ο περιοριστικός όρος  της μη προσέγγισης στο ν. Κιλκίς. Ο αντιδήμαρχος Κώστας Μεμετζής αναλαμβάνει να μας διαφωτίσει. «Έχουν τους δικούς τους στα Σκόπια. Κι εκεί που κάθονται ξαφνικά τους ενημερώνουν ότι μπορούν να περάσουν»
Κάπως έτσι πέρασαν οι 500 κατασκηνωμένοι στο σιδηροδρομικό σταθμό Ειδομένης. «Μπορεί το βράδυ να επιστρέψουν, να τους …επιστρέψουν δηλαδή. Όχι  όλους, αλλά κάμποσες δεκάδες. Γι’ αυτούς το όνειρο θα περιμένει.»
Ο Δήμαρχος Χρ. Γκουντενούδης  στη συζήτηση με τους εκπροσώπους της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ θέτει το ερώτημα: Προχθές ήρθαν από τα Σκόπια 200 μετανάστες, τι συνέβη;
«Παρεμπόδιση παράνομης  εισόδου στην χώρα» χαρακτηρίζεται η ενέργεια από τη γειτονική χώρα. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Υπάτης Αρμοστείας.
Τα Σκόπια μέχρι το Σάββατο ασκούσαν ήπια πολιτική. Ίσχυε το καθεστώς των 72 ωρών μέσα στο οποίο ο μετανάστης όφειλε να εγκαταλείψει την χώρα. Την ίδια πολιτική είχε και η Σερβία. Πάνω κάτω η πολιτική τους συνοψίζονταν: Από χώρα της Ε.Ε, ήρθε (Ελλάδα) σε χώρα της Ε.Ε. (Ουγγαρία) θα πάει. Ας  πάνε στο καλό, πρόβλημα της Ε.Ε. είναι. Γιατί μπορεί εμείς να λέμε τα δικά μας, να κακίζουμε τη στάση τους με αφορμή μερικά απαράδεκτα περιστατικά βίας σε βάρος μεταναστών, αλλά  και οι χώρες αυτές έχουν τα ίδια προβλήματα. Υγιεινής και ασφάλειας.  
Από το Σάββατο λοιπόν στα Σκόπια εντάθηκαν ο έλεγχοι. Και περίσσεψαν οι μετανάστες στα δικά μας σύνορα.  Τώρα πια το λόγο έχει η μαφία. Η Ευρώπη κλείνει τα μάτια και αποποιείται το πρόβλημα. Ελλάδα και Ιταλία δεν αντέχουν τόσο κόσμο που θα συνεχίσει, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του ΟΗΕ, να έρχεται. Οι χώρες διέλευσης απλά βρίσκονται στη μέση και πιέζονται και από εμάς και από τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης να κλείσουν τα σύνορά τους…
Τι απομένει; Η μαφία κατά μήκος των δρόμων μέχρι το όνειρο. Εκείνη κανονίζει τις ώρες διέλευσης … Κι όσοι αμφιβάλλετε, σκεφτείτε: Πόσο λογικό είναι από την περιοχή Ευζώνων – Ειδομένης να έχουν περάσει τον τελευταίο χρόνο δεκάδες χιλιάδες μετανάστες και να είναι κάπου 100 Αφγανοί – Πακιστανοί μόνιμοι κάτοικοι της περιοχής σε σκηνές συνεχόμενες και να μην λένε να φύγουν. Τι να κάνουν άραγε εκεί;  Απάντηση: Ότι ακριβώς κάνουν και οι απέναντι (στα Σκόπια)  μόνιμοι σκηνίτες.
Εν τω μεταξύ οι κατά νόμο αρμόδιοι θα συνεχίσουν τις συσκέψεις. Και ο ΟΗΕ με τους εκπροσώπους του θα κανονίζει τις τουαλέτες και τους κάδους απορριμμάτων.  Και θα κατατεθούν προτάσεις. Και θα κλείνει ο  αυτοαποκαλούμενος πολιτισμένος κόσμος τα μάτια μπροστά στην καταιγίδα που μόλις ξεκίνησε.