Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024, 5:37:22 πμ
Παρασκευή, 03 Μαρτίου 2017 19:40

Tα καταστήματα της 21ης Ιουνίου διεκδικούν τα... πεζοδρόμιά τους!

Ο δήμαρχος Κιλκίς, Δημήτρης Σισμανίδης, δεν έχει κρύψει πως το μεγάλο έργο του για την πόλη του Κιλκίς είναι η ανάπλαση του κέντρου της και για να το πούμε πιο απλά η ήπιας μορφής πεζοδρόμηση της 21ης Ιουνίου.

Δεν αποκλείεται όμως, το όνειρο της ανάπλασης του κέντρου της πόλης να βρει μπροστά του ένα μεγάλο εμπόδιο. Κι αυτό δεν θάναι η έλλειψη χρημάτων αλλά το άπλωμα των… τραπεζοκαθισμάτων και οι πρασιές των οικοπεδούχων!


Χρόνια τώρα το Κιλκίς μιλούσαμε για την πεζοδρόμηση της 21ης Ιουνίου, που στο τέλος κατέληξε ως πρόταση να αφορά την ήπιας μορφής πεζοδρόμηση με διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, αν και ποτέ το πρόβλημα του κέντρου της πόλης δεν ήταν η έλλειψη πεζοδρομίων. Όλα όμως δείχνουν πως μπορεί, όχι μόνο να μην προχωρήσουμε στη διαπλάτυνση, αλλά να καταλήξουμε και στο στένεμα των πεζοδρομίων. Δεν αποκλείεται ν’ αλλάξει η μορφή του κέντρου του Κιλκίς, αλλά όχι προς όφελος αλλά  σε βάρος των πεζών.
Πόσες και πόσες συζητήσεις δεν έγιναν στα δημοτικά συμβούλια του Κιλκίς για την κατάληψη των πεζοδρομίων –κυρίως- από τα περίπτερα και τις δυσκολίες μετακίνησης των πεζών; Τα περίπτερα ένα ένα κλείνουν και ξηλώνονται από το κέντρο, όμως  τα προβλήματα με τα πεζοδρόμια μόλις τώρα αρχίζουν.
Σε σχόλιό μας επισημάναμε το κλείσιμο του πεζοδρομίου από cafe στο κέντρο του Κιλκίς (21ης Ιουνίου και Μητρ. Φωτίου, στη στροφή του ΚΤΕΛ), όπου μάλιστα υπάρχει και διάβαση για ΑμΕΑ. Ουσιαστικά έγινε «περίφραξη» του οικοπέδου και αφέθηκε πεζοδρόμιο περίπου 1,5 μέτρου για τη μετακίνηση των πεζών. Το θέμα έφθασε με ερώτηση της κ. Ρούσσου και στο δημοτικό συμβούλιο του Κιλκίς, αλλά μάλλον οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν κατάλαβαν το τι έγινε και κυρίως το τι μπορεί να γίνει για την πόλη και τους πεζούς της.
Από την έρευνα που κάναμε μάθαμε πως πριν από το σχόλιο των εφημερίδων μας έγινε γραπτή καταγγελία δημότη προς τον εισαγγελέα και την Πολεοδομία του Κιλκίς. Ποια είναι η απάντηση και οι ισχυρισμοί του ιδιοκτήτη και του ενοικιαστή του καταστήματος; «Τα διαχωριστικά (σταθερές κατασκευές) τοποθετήθηκαν στα όρια του οικοπέδου και όχι στο δημοτικό πεζοδρόμιο». Και δεν έχουν άδικο. Αυτό που σήμερα γνωρίζουμε ως πεζοδρόμιο, πλάτους περίπου πέντε μέτρων, στο συγκεκριμένο οικόπεδο και σε πολλά άλλα του κέντρου, δεν ανήκει στο δήμο αλλά στο μεγάλο τμήμα του αποτελεί μέρος του οικοπέδου.
Οποιος λοιπόν διέρχεται από το σημείο αυτό μπορεί και να καταλάβει το τι ανατροπές μπορεί να φέρει στην εικόνα του κέντρου της πόλης και στην καθημερινότητα των δημοτών η υπόθεση αυτή. Όχι μόνο δεν θα μιλάμε για ανάπλαση των πεζοδρομίων, αλλά στην ουσία για εξαφάνισή τους.
Και τα πράγματα βεβαίως δεν είναι καθόλου απλά, ούτε για τους ιδιοκτήτες των οικοπέδων ούτε για το δήμο. Το πεζοδρόμιο που έχει κλειστεί από τη λειτουργία του cafe ναι μεν αποτελεί την πρασιά του οικοπέδου, αλλά τα πράγματα περιπλέκονται όταν αυτό περιφράσσεται. Ηδη η Πολεοδομία έχει χαρακτηρίσει την κατασκευή αυθαίρετη κι έχει επιβάλλει πρόστιμα και για την ανέγερση και για τη διατήρηση. Τι ισχυρίζεται η υπηρεσία; Πως πρασιά σημαίνει χώρος πρασίνου και στο χώρο αυτό, όπως και σε όλα οικόπεδα της 21ης Ιουνίου όχι μόνο δεν υπάρχει πράσινο, αλλά έχει γίνει και έργο πεζοδρόμησης από το δήμο με τη σύμφωνη γνώμη των οικοπεδούχων. Εργο δημοπρατημένο που προέβλεπε και διαβάσεις για ΑμΕΑ.
Είναι σαφές πως ο οικοπεδούχος έχει άλλη άποψη και θα την υπερασπιστεί με τη διαδικασία των ενστάσεων. Δεν αποκλείεται η υπόθεση αυτή να τραβήξει επί μακρόν στα ελληνικά δικαστήρια. Κι επί του πρακτέου, το κατά την Πολεοδομία «αυθαίρετο» να συμφέρει στον ιδιοκτήτη να παραμένει στη θέση του με την πληρωμή του ετήσιου προστίμου διατήρησης.
Το πρόβλημα βεβαίως δεν εντοπίζεται στο συγκεκριμένο οικόπεδο. Η πρασιά που επικαλείται ο ιδιοκτήτης του και η περίφραξή της, όπως καταλαβαίνετε δεν αφορά μόνο το συγκεκριμένο οικόπεδο. Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, πως μια ακόμη καφετέρια -σε κεντρικότερο σημείο της 21ης Ιουνίου- ξεκινά τις διαδικασίες να κλείσει κι αυτή την πρασιά του οικοπέδου της με σταθερές κατασκευές…
Δεν αποκλείεται, λοιπόν, πολύ σύντομα να φαντάζει αστείο το πρόβλημα που δημιουργούσαν στους πεζούς τα περίπτερα επί της 21ης Ιουνίου, μετά και το κλείσιμο της κάθε πρασιάς από τα καταστήματα αναψυχής. Ουσιαστικά θα μιλάμε για ένα άλλο εμπορικό κέντρο στην πόλη του Κιλκίς. Και η συζήτηση για το τι μέλλει γενέσθαι μόλις τώρα αρχίζει και μάλλον δεν αφορά το δημοτικό συμβούλιο της πόλης…