Σάββατο, 23 Ιουνίου 2018, 1:26:17 πμ
Κυριακή, 16 Απριλίου 2017 20:44

Το μεγάλο φαγοπότι με τη… φιλοξενία των προσφύγων

Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Ένα απίστευτο πάρτι, με την σφραγίδα της αριστεράς,  στήθηκε γύρω από τα εκατομμύρια ευρώ, που πέφτουν βροχή από την Ε.Ε. για την φιλοξενία των προσφύγων στην χώρα μας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπου,  προμήθειες, έργα, μισθώσεις ακινήτων και προσλήψεις «παίρνουν φωτιά» στο όνομα της εξυπηρέτησης των προσφύγων κι όλα αυτά στο πλαίσιο της προσπάθειας της Ευρώπης να κρατήσει μακριά της τους πρόσφυγες.

 

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, Η κυβέρνηση «πέταξε» 250.000 ευρώ για τη δημιουργία hot spot στο Κιλκίς που δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ! Το δημοσίευμα αναφέρει χαρακτηριστικά για την περίπτωση του Κιλίκις: «από τον Φεβρουάριο του 2016 που τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας σφραγίστηκαν, η κυβέρνηση όλο λέει πως έχει σχέδιο για το πώς θα οργανώσει τη διαμονή των προσφύγων αλλά ουδέποτε το ανακοινώνει συνολικά. Έτσι, ξεκινά να μισθώνει χώρους όπου βρίσκει αδειανό οικόπεδο, να πληρώνει εκατομμύρια σε έργα διαμόρφωσης και υποδομών, να συμβάλλεται με εταιρείες κέτερινγκ αλλά να ξεχνά ότι έρχεται χειμώνας και χρειάζεται κάπως οι άνθρωποι να ζεσταίνονται.

Μετά αρχίζει να λέει πως θέλει να μην κρατά τους πρόσφυγες σε αντίσκηνα και θα τους τοποθετεί σε διαμερίσματα. Περνούν όμως δύο χρόνια μέχρι να βρεθούν τα διαμερίσματα αυτά και όντα βρίσκονται συνεχίζει να κρατά ανοιχτά τις δομές- αποθήκες, να πληρώνει για τη συντήρησή τους και τη μίσθωση των χώρων. Μέσα στην γενικευμένη σύγχυση και την προσπάθεια της κυβέρνησης να αποκομίσει (τουλάχιστον) πολιτικά οφέλη εξυπηρετώντας ημετέρους, βγαίνουν στη φόρα και περιπτώσεις ιδιαιτέρως τραγελαφικές, όπου τα κονδύλια ξοδεύονται χωρίς ποτέ να ωφεληθούν κάποιοι πρόσφυγες , στο όνομα των οποίων γίνονται οι εκταμιεύσεις. Μια τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση αφορά κέντρο φιλοξενίας προσφύγων που ξεκίνησε από το περασμένο καλοκαίρι να κατασκευάζεται στην περιοχή Χωρύγι του Κιλκίς. Ο Νομός Κιλκίς ήταν από εκείνους που επιβαρύνθηκαν ιδιαίτερα στο πρώτο διάστημα, καθώς από μέσα του περνούσαν όσοι έφθαναν στην Ειδομένη, ύστερα όσοι εγκλωβίστηκαν μένοντας με την ελπίδα.
Η δομή στο Χωρύγι, όπου θα έμπαιναν 220 οικίσκοι για να στεγάσουν 1.000 άτομα, μισθώθηκε έναντι 10.000 ευρώ το μήνα το περασμένο καλοκαίρι, όπως διαβάζουμε στις σχετικές αποφάσεις, υπάρχουν δεσμευμένα κονδύλια για τα ενοίκια μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο. Εκτός, όμως από τις 100.000 ευρώ για τα ενοίκια, η Διαύγεια περιλαμβάνει και αποφάσεις πληρωμής: -24.834 ευρώ για χωματουργικά έργα διαμόρφωσης του χώρου. -16.004 ευρώ για διαμόρφωση οδικής πρόσβασης. -68.936 ευρώ για αναβάθμιση των εσωτερικών δικτύων εξυπηρέτησης. -37.390 ευρώ για υποσταθμό της ΔΕΗ και μετασχηματιστές μεσαίας τάσης».  

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος