Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 12:18:45 μμ
Πέμπτη, 27 Δεκεμβρίου 2018 21:16

20.000 στρέμματα γης του Δημοσίου σε άνεργους κατ’ επάγγελμα αγρότες στο ν. Κιλκίς

Επανειλημμένα καταγράψαμε σε προγενέστερα ρεπορτάζ των εφημερίδων μας το σημαντικό θέμα της διάθεσης στους αγρότες μιας σημαντικής έκτασης χωραφιών, ιδιοκτησίας του δημοσίου, τα γνωστά και ως χαρακτηρισμένα “κοινόχρηστα”. Μάλιστα σημειώναμε ότι οι εκτάσεις αυτές αγγίζουν τα 20.000 στρέμματα.


Η πλήρης επιβεβαίωση προέρχεται από το ίδιο το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που έδωσε στοιχεία για τη νέα πολιτική διάθεσης των εκτάσεων αυτών πανελλαδικά μαζί με τους όρους και τις προϋποθέσεις απόδοσής τους σε αγρότες.
Ιδού το σχετικό ρεπορτάζ:
Πάνω από 200.000 στρέμματα δημόσιας αγροτικής γης θα παραχωρηθούν έναντι ετήσιου συμβολικού τμήματος, έως 5 ευρώ ανά στρέμμα, από την εαρινή καλλιεργητική περίοδο σε ανέργους, κατ΄επάγγελμα αγρότες ή όσους ανήκουν σε αγροτικούς συνεταιρισμούς και σε νέους αποφοίτους Γεωτεχνικών Σχολών.
Πρόκειται για εκτάσεις που ανήκουν κατά κυριότητα στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, οι οποίες θα αναδιανεμηθούν βάσει σχετικής απόφασης του υπουργού Σταύρου Αραχωβίτη, με την οποία ενεργοποιείται ουσιαστικά ο νόμος του 2012. Στόχος η ενίσχυση των νέων της περιφέρειας αλλά και η καταπολέμηση της επινοικίασης δημόσιας γης.
Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει το «Έθνος», θα αναδιανεμηθούν 207.449 στρέμματα σε 13 Περιφερειακές Ενότητες σε όλη την Ελλάδα, βάσει μοριοδότησης και κοινωνικών κριτηρίων. Τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται στη Θεσπρωτία, στην Ηλεία, στο Κιλκίς, στη Θεσσαλονίκη και στην Ημαθία.
Η μέγιστη έκταση που θα παραχωρηθεί ανά δικαιούχο (φυσικό πρόσωπο) είναι 100 στρέμματα, ενώ η διάρκεια της παραχώρησης συζητείται να είναι από 5-25 χρόνια. Μέχρι τώρα, οι εκτάσεις αυτές ήταν παραχωρημένες σε 5.923 ευρώ.
Οι δικαιούχοι και οι μοριοδότηση
Οι ενδιαφερόμενοι για την παραχώρηση της χρήσης σγροτικού ακινήτου, έως 100 στρέμματα, πρέπει να εντάσσονται στις παρακάτω κατηγορίες:
- να είναι επαγγελματίες αγρότες ή νομικά πρόσωπα εγγεγραμμένα στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων ως κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης
- να είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στο αρχεία του ΟΑΕΔ
- να είναι νέος ηλικίας έως 35 ετών, πτυχιούχοι Γεωτεχνικής Σχολής


Μοριοδότηση
Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα για τις βασικές κατηγορίες, θα αντιστοιχούν:
- 50 βαθμοί για αγρότη με όμορη προς το πααχωρούμενο αγροτικό ακίνητο αγροτική εκμετάλλευση
- 100 βαθμοί για αγρότη στον οποίο το ακίνητο είχε παραχωρηθεί για καλλιέργεια με απόφαση νομάρχη ή αντιπεριφερειάρχη για τουλάχιστον 2 χρόνια
- 100 βαθμοί για μόνιμους κατοίκους δήμου της περιφερειακής ενότητας στην οποία βρίσκεται το παραχωρούμενο ακίνητο
- 100 βαθμοί για νέο αγρότη έως 35 ετών