Τετάρτη, 5 Αυγούστου 2020, 2:32:59 μμ
Σάββατο, 09 Ιουνίου 2018 21:18

Αποδόσεις καλές έως λίαν καλές. Οι τιμές "άστα να πάνε"

Συντάκτης:

Όχι πως θα σπάσουν τα κοντέρ, αλλά δοθέντος ότι επί μακρά σειρά ετών θερίζουμε κάθε Ιούνιο ...άχυρα, φέτος στο ν. Κιλκίς ο θερισμός ξεκίνησε με αποδόσεις που θεωρούνται και ε΄9ιναι για τα δεδομένα του νομού από ικανοποιητικές και ...πάνω.
Έτσι χωράφια σπαρμένα με κριθάρι απέδωσαν και 400 κιλά το στρέμμα. ενώ στα μαλακά οι αποδόσεις κυμαίνονται περί τα 300 κιλά.


Στα σκληρά που θερίζονται τελευταία και το δείγμα ακόμα δεν είναι αντιπροσωπευτικό οι αποδόσεις, σύμφωνα με πληροφορίες μας από την περιοχή που κατά παράδοση εκκινεί ο θερισμός (το βαθύπεδο Μικροκάμπου, Μαυρονερίου...) η απόδοση φτάνει ή κατά περιπτώσεις ξεπερνά και τα 250 κιλά.
Έτσι δεν θα εκπλήξει κανέναν και εφόσον οι μπόρες του Ιουνίου δεν πλήξουν ανεπανόρθωτα στην περίοδο του θερισμού - τις προσεχείς δυο εβδομάδες- το "στήσιμο" να ξεπεράσει και τα 250 κιλά. Βεβαίως όλα αυτά ισχύουν στα χωράφια που δέχθηκαν τη σωστή καλλιεργητική φροντίδα (ποσότητα σπόρου, λιπασμάτων, ραντισμάτων κ.ο.κ) . Διότι στις 700 χιλιάδες στρέμματα που καλλιεργήθηκαν στο ν. Κιλκίς φέτος συνυπολογίζονται και χωράφια χωρίς καμιά φροντίδα, απλά για να εισπραχθούν οι επιδοτήσεις. Στα χωράφια αυτά οι αποδόσεις είναι σαφώς μικρότερες.
Κι αν αυτή η μερική έστω εικόνα του θερισμού σε επίπεδο απόδοσης είναι ικανοποιητική - θυμηθείτε πως σχεδόν κάθε χρόνο το "στήσιμο" κυμαίνεται περί τα 100 με 120 κιλά- οι τιμές είναι απογοητευτικές. Αν εξαιρεθούν οι περιπτώσεις όπου έχουν υπογραφεί συμβάσεις με εταιρείες - προμηθευτές σε "τιμές φιξ" η αγορά κινείται στα γνωστά επίπεδα "άστα να πάνε".
Να γίνουμε σαφέστεροι: Κριθάρια πουλήθηκαν με 17 λεπτά αλλά βάσει συμβάσεων που είχαν συναφθεί. Αυτά είναι τα καλά νέα. Τα κακά είναι πως η ζήτηση στα σκληρά είναι υποτονική και οι αγρότες ακούνε πως η Ιταλία δεν ενδιαφέρεται. Έτσι η εκκίνηση των τιμών στα σκληρά γίνεται από τα 16-17 λεπτά, ενώ για τα μαλακά μια τιμή 14 λεπτών θεωρείται συνηθισμένη.
Η μεγαλύτερη ποσότητα της νέας παραγωγής θα παραδοθεί πουληθεί με το σύστημα της ανοιχτής τιμής. Ο αγρότης δίνει το προϊόν του και επαφίεται στην εταιρεία ή τον μεσίτη να αποφασίσει εκείνος σε ποια τιμή θα πληρώσει -εξοφλήσει τον παραγωγό!
Είναι μια "πληγή" που άνοιξε μετά την καταστροφή και την εξαφάνιση από την αγορά των συνεταιρισμών πριν 10 χρόνια περίπου και έκτοτε λειτουργεί πλέον ως θεσμός, αποδεκτός από τους παραγωγούς που δεν έχουν ή δεν τολμούν να συμπήξουν οργανώσεις συνεταιριστικές που θα τους προστατεύσουν.
Συμπερασματικά: Τα κιλά καλά, τα λεφτά "άστα να πάνε". Το γράψαμε εκατοντάδες φορές: Το στάρι αποτελεί στο ν. Κιλκίς τη σφραγίδα της φτώχειας του.