Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024, 8:37:56 μμ
Κυριακή, 11 Φεβρουαρίου 2018 20:39

Δεν φτάνουν πια τα τρακτέρ. Χρειάζονται νέες μορφές αγώνα

Κινητοποίηση με τους αγρότες ουσιαστικά να παρακαλούν να τους δεχθούν στην Αθήνα υπουργοί και κόμματα, δεν είναι νοητή.
Ούτε συνιστά κινητοποίηση η μάζωξη 15 τρακτέρ στην είσοδο μιας πόλης, του Κιλκίς εν προκειμένω, με παντελή απουσία τρακτέρ στους δρόμους της Παιονίας.


Κάπως έτσι εκφυλίστηκε η φετινή κινητοποίηση των αγροτοσυνδικαλιστών του νομού αφού το μοναδικό ίχνος της, η παρουσία στο Κιλκίς 15 τρακτέρ στη διασταύρωση προς Θεσσαλονίκη, εξαλείφθηκε από τις αρχές της εβδομάδας με την απόσυρσή τους.
Οι αγροτοσυνδικαλιστές του Κιλκίς θα επιδιώξουν, έστω για την τιμή των όπλων να κλείσουν συνάντηση με τον Υπουργό Βαγγέλη Αποστόλου για να θέσουν αιτήματα που όπως ανέφερε ο πρόεδρος του συλλόγου Κιλκίς Γ. Λασκάκης δεν έχουν καν οικονομική επιβάρυνση του προϋπολογισμού. Ο έλεγχος των εισαγωγών αγροτικών προϊόντων, ο έλεγχος της νόμιμης λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς, η άσκοπη καταπόνηση των αγροτοκτηνοτρόφων με τη συνεχώς διογκούμενη και δαπανηρή για τους αγρότες γραφειοκρατία, δεν είναι θέματα που προσκρούουν στη δημοσιονομική στενότητα των καιρών.
"Μας ζητούν τα ίδια χαρτιά και δικαιολογητικά για την ανανέωση των αδειών σε  αγροτοκτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.  Τα οποία καταθέσαμε για την έκδοση των υφιστάμενων αδειών. Νέα έκδοση σημαίνει νέα επιβάρυνση, χωρίς κανένα λόγο. Γιατί μια εγκατάσταση χρειάζεται νέα στατική μελέτη, όταν στην ανέγερσή της και στην πρώτη έκδοση άδειας, η μελέτη αυτή κατατέθηκε; Κι όμως μας τη ζητούν και μας υποβάλλουν σε έξοδα και ταλαιπωρία" καταγγέλλει ο κ. Λασκάκης και συνεχίζει:
Γιατί να μην ελέγχονται οι εισαγωγές; Δεν λέμε πως πρέπει να απαγορευτούν. Ξέρουμε σε ποιο κόσμο και σε ποιο οικονομικό περιβάλλον ζούμε. Αλλά όταν εισάγονται ανεξέλεγκτα μεγάλες ποσότητες γάλακτος που χρησιμοποιούνται για παρασκευή ελληνικής φέτας, γιατί το κράτος να κλείνει τα μάτια;
Γιατί μένει απροστάτευτη η ελληνική παραγωγή με εισαγωγές προϊόντων π.χ. τυριών και ετικέτα "Παράγεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση" Πως θα επιλέξει ο έλληνας καταναλωτής το ελληνικό τυρί; " συνεχίζει να απαριθμεί ο κ. Λασκάκης τα δεινά που για να αντιμετωπιστούν δεν χρειάζονται πρόσθετα χρήματα.
Πολιτική βούληση απαιτείται αλλά αντί έμπρακτης απόδειξης περί αυτής οι αγρότες ακούνε τον κ. Αποστόλου να επαναλαμβάνει τα τετριμμένα κάθε υπουργού Γεωργίας.  
Δεν μας το επιτρέπει η νομοθεσία, η Ε.Ε., οι κανόνες της αγοράς. Ενώ επιτρέπει ανεξέλεγκτες εισαγωγές, ανεξέλεγκτα καρτέλ, άσκοπες επιβαρύνσεις από διογκούμενη γραφειοκρατία.
Αυτά και άλλα παρόμοια θα θέσουν στον κ. Αποστόλου οι αγρότες του Κιλκίς. Με την κρυφή ελπίδα πως ενίοτε ξυπνούν ακόμα και οι υπουργοί. Όταν δεν κοιμούνται κατ' επιλογήν.

 

Στην Παιονία
Η Παιονία που πέρυσι πρωταγωνίστησε στις κινητοποιήσεις με το μπλόκο στους Ευζώνους φέτος διακρίθηκε για την ...ηρεμία της. Τα τρακτέρ - έστω δειγματοληπτικά, δεν βγήκαν στους δρόμους ενώ και η συμμετοχή στις διεργασίες που συγκαλούσε ο εκεί σύλλογος υπήρξε πενιχρή.
Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που οι όποιες πρωτοβουλίες αναλήφθηκαν συσσωματώθηκαν σε πρωτοβουλίες των αντίστοιχων αγροτοσυνδικαλιστικών φορέων των γειτονικών νομών Θεσσαλονίκης και Πέλλας.
Τελευταία εξέλιξη: η συμμετοχή της Παιονίας στη σύσκεψη της Χαλκηδόνας την περασμένη εβδομάδα. Το αποτέλεσμα: Ζητάμε συνάντηση ως 15μελής επιτροπή, όπου θα συμμετάσχει και ο κ. Θωμάς Καρυπίδης,  με υπουργό και κόμματα.
Ήδη η Ν.Δ. απάντησε πως θα τους δεχθεί. Ενδεχομένως θα τους δουν και άλλοι. Μέχρι και ο κ. Αποστόλου. Είναι γνωστό άλλωστε ότι οι δεσμεύσεις και υποσχέσεις παραμένουν ακόμα ...αφορολόγητες!
Τελικό συμπέρασμα; Όσα γνωρίζαμε για τις παραδοσιακές  αγροτικές κινητοποιήσεις φέτος αναιρέθηκαν από μια σκληρή πραγματικότητα. Που επιβάλλει πλέον στους αγρότες να αναζητήσουν άλλους δρόμους και άλλες μεθόδους διεκδίκησης.
Ανάμεσά τους είναι παλιοί αγωνιστές με εμπειρία, νέοι με φλόγα και φωτεινά μυαλά με ιδέες.
Χρέος τους να βρουν την χρυσή τομή και να προχωρήσουν.
Αλλιώς και του χρόνου εδώ θα είμαστε. Με μια από τα ίδια.