Τρίτη, 1 Δεκεμβρίου 2020, 2:15:57 πμ
Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου 2020 12:55

Ερώτηση Φραγγίδη για τη μη καταβολή εξισωτικής αποζημίωσης σε δικαιούχους συντάξεων χηρείας και ορφανικών

Συντάκτης:

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μ. Βορίδη κατέθεσε ο βουλευτής Κιλκίς του ΚΙΝ.ΑΛ. Γιώργος Φραγγίδης για τη μη καταβολή εξισωτικής αποζημίωσης σε δικαιούχους συντάξεων χηρείας και ορφανικών.

 

Στην ερώτηση, που συνυπογράφει και ο βουλευτής Απόστολος Πάνας, αναφέρεται:

Το μέτρο 13 αφορά στην ενίσχυση των γεωργών των ορεινών περιοχών και άλλων περιοχών που αντιμετωπίζουν φυσικά η άλλα ειδικά μειονεκτήματα. Η στήριξή αυτή χορηγείται σε  ετήσια  βάση και ανά εκτάριο γεωργικής έκτασης, προκειμένου οι δικαιούχοι να αποζημιωθούν για το σύνολο των πρόσθετων δαπανών και την απώλεια εισοδήματος που συνεπάγεται η άσκηση της γεωργικής δραστηριότητας εντός των ορεινών περιοχών και άλλων περιοχών που αντιμετωπίζουν φυσικά ή άλλα επίδικα μειονεκτήματα.

Μέχρι πέρυσι, δεν ήταν δικαιούχοι του μέτρου οι συνταξιούχοι με ΚΥΡΙΑ σύνταξη στο όνομα τους είτε αυτή προερχόταν από τον ΟΓΑ είτε από άλλα ταμεία. Ενώ, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του ΟΠΕΚΕΠΕ, όσοι έπαιρναν σύνταξη  χηρείας,  δηλαδή ποσοστό από τη σύνταξη του θανόντος συζύγου ή ορφανική, προσκομίζοντας τα απαραίτητα δικαιολογητικά, κρίνονταν δικαιούχοι εξισωτικής αποζημίωσης.

Για την τρέχουσα χρονιά πληρωμής της ενίσχυσης και μετά από τους ελέγχους του ΟΠΕΚΕΠΕ και μετά από διασταύρωση με αρχεία του ΕΦΚΑ για το είδος σύνταξης που παίρνουν, εγκρίθηκαν ως δικαιούχοι και οι παραπάνω συνταξιούχοι, χωρίς να χρειαστεί να προβούν σε ένσταση, ενώ αναρτήθηκαν και οι σχετικές καταστάσεις. Στις καταστάσεις αυτές  αναγραφόταν και το ποσό που θα έπρεπε να καταβληθεί στου δικαιούχους (2ος διασταυρωτικός ΟΠΕΚΕΠΕ-ΤΕΛΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ 6/12/2019). Μετά την πληρωμή του παραπάνω Μέτρου όμως, δεν πληρώθηκαν όσοι λάμβαναν συντάξεις χηρείας ή  ορφανικές, ανεξαρτήτως  ποσού.

Έτσι, για παράδειγμα, στην ισχύουσα κατάσταση, μπορεί να συμβαίνει το παράδοξο μια αγρότισσα που πληρώνει κανονικά τις εισφορές της στον ΕΦΚΑ και λαμβάνει  σύνταξη χηρείας 60 € το μήνα να χάνει εξισωτική αποζημίωση 2.000€.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

  • Με ποιο σκεπτικό σταμάτησε να καταβάλλεται η εξισωτική ενίσχυση σε όσους λαμβάνουν σύνταξη χηρείας ή ορφανική;
  • Θεωρείτε δίκαιη την εξαίρεση από την εξισωτική ενίσχυση αυτής της ευαίσθητης ομάδας παραγωγών, που αγωνίζονται να επιβιώσουν υπό αντίξοες συνθήκες;

3)      Τα χρήματα που δεσμεύτηκαν για την πληρωμή της παραπάνω κατηγορίας, αν δεν τα πάρουν οι δικαιούχοι, σε ποιο ταμείο θα καταλήξουν;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές,

Γιώργος Φραγγίδης

Απόστολος Πάνας