Quantcast
Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2023, 7:01:04 μμ

Αγροτικά νέα

Κλιμάκιο της Ελληνικής Λύσης με επικεφαλής τον βουλευτή Σερρών κ. Μπούμπα Κωνσταντίνο και την κα Σαββίδου Παρθένα Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, παραβρέθηκε στα μπλόκα των αγροτών στο Λιποχώρι Σκύδρας  καθώς επίσης στο Μαυροβούνι και Μεσημέρι.

Στο κτίριο της ΛΑΕΔ πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της εφαρμογής του ΥΠΑΑΤ που προειδοποιεί για τον παγετό και είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με την ΕΜΥ και τον ΕΛΓΑ. Ένα χρήσιμο εργαλείο το οποίο θα παρέχει στους αγρότες την πληροφόρηση έτσι ώστε να αντιμετωπίζουν έγκαιρα γεγονότα επερχόμενου παγετού.

Σήμερα Τρίτη 31/1/2023 ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση εξέτασης των αιτήσεων και εκδόθηκε η Απόφαση Ένταξης των δικαιούχων, με βάση την με αρ. 3540/15.12.2022, πρόσκληση του Μέτρου 22 «Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜΜΕ που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία» του ΠΑΑ 2014-2022.

Συγκεκριμένα εντάσσονται 65.974 δικαιούχοι με συνολικό ποσό στήριξης 85.949.158,00 ευρώ.

Ο πίνακας κατάταξης των αιτήσεων που γίνονται παραδεκτές προέκυψε από την εφαρμογή και τον έλεγχο των κριτηρίων ένταξης ενδεικτικά όπως:

Αύξηση 42% (725 τόνοι / 960.000 φιάλες) έναντι της προηγούμενης αμπελοοινικής περιόδου (2021-2022) κατέγραψαν – την τρέχουσα περίοδο 2022-2023 τα κρασιά που έχουν παραχθεί από τα οινοποιεία που δραστηριοποιούνται/λειτουργούν στην Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η σημαντική ημερίδα για την αμπελοκαλλιέργεια και τα υπέροχα κρασιά της Γουμένισσας, «Ενημέρωση για τους Οίνους ΠΟΠ – ΠΓΕ και τη λελογισμένη κατανάλωση των οίνων», στο κατάμεστο Πολιτιστικό Κέντρο Γουμένισσας.
Κεντρικός ομιλητής στην ημερίδα ήταν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα στις δυνατότητες της αμπελοοινικής ζώνης της Γουμένισσας, αλλά και στην ποιότητα των αμπελουργών, που καταθέτουν την ψυχή τους στην παραγωγή. Παράλληλα επισήμανε τη στήριξη της ζώνης με αρδευτική υποδομή, η μελέτη της οποίας υλοποιείται.

Σε απόγνωση βρίσκονται για άλλη μία φορά οι εκατοντάδες καστανοπαραγωγοί των χωριών Καστανερή -Γρίβα-Κάρπη στο όρος Πάικο, αφού διαπιστώνουν να αμφισβητούνται τα χιλιάδες ιδιόκτητα καστανοτεμάχιά τους από το Εθνικό Κτηματολόγιο.

Τα ανωτέρω καστανοτεμάχια, μοναδική πηγή εισοδήματος των κατοίκων της ορεινής Παιονίας, συνολικής έκτασης περίπου 10.000 στρεμμάτων, οι κάτοικοι πέτυχαν την αναγνώριση της κυριότητάς τους μετά από προσφυγή στα δικαστήρια. Έκτοτε συνεχίζουν την καλλιέργειά τους και μάλιστα παίρνοντας και σχετικές άδειες από το Δασαρχείο Γουμένισσας για τον καθαρισμό τους και τον εμβολιασμό των άγριων καστανιών.

Συνεδρίασε σήμερα, η ομάδα εργασίας για το συντονισμό των αγροτικών ενισχύσεων και αποζημιώσεων με τη συμμετοχή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Γεωργαντά, του Υφυπουργού στον Πρωθυπουργό αρμόδιου για Θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, κ. Χ. Τριαντόπουλου, του Γ.Γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής, κ. Θ. Πετραλιά, του Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, κ. Δ. Σκάλκου, της Γ.Γ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Χριστιάνας Καλογήρου και του Προέδρου του ΕΛΓΑ, κ. Α. Λυκουρέντζου.

Οι ελεύθερη αγορά αποφάνθηκε: Για την ακρίβεια ευθύνονται οι τιμές γάλακτος στον παραγωγό. Κι αν θέλετε μειώσεις, λέει στην Πολιτεία, πρέπει να μειωθούν οι τιμές παραγωγού!
Κι αμ έπος άμ έργον. Ήδη έπεσε τσεκούρι εφτά λεπτών στο αγελαδινό. Το πάνε τμηματικά από τον Δεκέμβριο και θα εξαντληθεί το επτάλεπτο τον προσεχή Φεβρουάριο.

Ο Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων δημοσιοποίησε,  τον Πίνακα Αποτελεσμάτων Διοικητικού Ελέγχου (ΠΑΔΕ) των αιτήσεων στήριξης που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της 2ης πρόσκλησης της Δράσης 5.1.1 του Υπομέτρου 5.1 «Στήριξη για επενδύσεις σε προληπτικές δράσεις που αποσκοπούν στην άμβλυνση των επιπτώσεων των πιθανών φυσικών καταστροφών, των αντίξοων κλιματικών συνθηκών και των καταστροφικών συμβάντων» του Μέτρου 5 «Αποκατάσταση του δυναμικού γεωργικής παραγωγής που έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές και καταστροφικά συμβάντα και ανάληψη καταλλήλων προληπτικών δράσεων» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014 – 2020.

Μια σημαντική ημερίδα για την αμπελοκαλλιέργεια και τα υπέροχα κρασιά της Γουμένισσας υπό το γενικό τίτλο «Ενημέρωση για τους Οίνους ΠΟΠ – ΠΓΕ και τη λελογισμένη κατανάλωση των οίνων» θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή 20 Ιανουαρίου, με παράλληλη γευστική δοκιμή κρασιών.

Σελίδα 1 από 131