Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 1:48:54 μμ
Σάββατο, 02 Μαρτίου 2019 21:49

Με σύμμαχο παράδοση και μύθο αναζητούμε μια θέση στην αγορά για το γάλα γεωγραφικής ένδειξης Κιλκίς

Είναι μια πρωτοβουλία που αξίζει πέραν του αυτονόητου δημόσιου επαίνου και τη συνεπή έμπρακτη στήριξη από κάθε φορέα του ν. Κιλκίς. Πρωτοβουλία που ανέλαβαν η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς δια του αρμόδιων υπαλλήλων της προεξάρχοντος του γεωπόνου Βασίλη Ιωαννίδη και η Αγροτοδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας.


Αντικείμενο και ζητούμενο η ανάδειξη του κιλκισιακού γάλακτος με τρόπο ώστε να είναι αναγνωρίσιμο και να αξιοποιεί τα ιδιαίτερα κλιματολογικά δεδομένα του νομού σε συνάρτηση με την παράδοση.
Το γάλα γεωγραφικής ένδειξης Κιλκίς ήταν λοιπόν το ζητούμενο στη σύσκεψη που οργανώθηκε στην ΠΕ Κιλκίς το μεσημέρι της Τετάρτης 27 Φεβρουαρίου. Ήταν εκεί ο πρόεδρος της Αγροτοδιατοφικής Κώστας Κιλτίδης, ο οικοδεσπότης Αντιπεριφερειάρχης Ανδρέας Βεργίδης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Π. Τονικίδης, ο Δήμαρχος Παιονίας Χρ. Γκουντενούδης και πρωτίστως ήταν εκεί οι πρωταγωνιστές μεταποιητές του γάλακτος στο ν. Κιλκίς.
Μίλησαν όλοι και το συμπέρασμα που προέκυψε είναι πως υπάρχει δυνατότητα - προφανώς θα απαιτηθούν πρόσθετη έρευνα, μελέτη και ανεύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων μέχρι την υλοποίηση. Αλλά τουλάχιστον κατέληξαν σε συγκεκριμένη πρόταση: Πρωτίστως το αγελαδινό γάλα προσφέρεται για την παραγωγή προϊόντος γεωγραφικής ένδειξης καθώς υπάρχει πέραν του προϊόντος και μια πλούσια παράδοση, ένας μύθος που θα το συνοδεύει στην αγορά.
Ο κ. Θεόφιλος Γεωργιάδης της επί χρόνια λειτουργούσας μονάδας παραγωγής ποντιακών προϊόντων γάλακτος και σίτου, είναι το πρόσωπο κλειδί. Διαθέτει τεχνογνωσία και πολλές συνταγές μεταποίησης του αγελαδινού γάλακτος. Η κατεύθυνση που επιλέχθηκε είναι η παραγωγή κασεριού και μυζηθροειδών από αγελαδινό γάλα.
Προφανώς και δεν τελείωσε τίποτα. Ίσα ίσα που όλοι αναγνώρισαν ότι μόλις έγινε μια αρχή. Και όσοι ως εκ της θέσης τους εντέλλονται για την ανάπτυξη του νομού έχουν πεδίο λαμπρό να δοξαστούν. Να στηρίξουν δηλαδή με κάθε τρόπο την πρωτοβουλία των λαμπρών υπαλλήλων της Π.Ε. Κιλκίς και της Αγροτοδιατροφικής ώστε να παραχθεί πλούτος μέσω της προστιθέμενης αξίας που θα αποκτήσει το αγελαδινό γάλα του νομού, ως γάλακτος γεωγραφικής ένδειξης Κιλκίς.
Κι επειδή για χρόνια ακούμε το στερεότυπο περί επιστημόνων του δημοσίου που ασκούνται απλά στη γραφειοκρατική διεκπεραίωση, υπενθυμίζουμε ότι η λαμπρή αυτή ομάδα που διαθέτει η Π.Ε. Κιλκίς έχει αναλάβει πρωτοβουλίες που στοχεύουν και υπηρετούν ακριβώς την παραγωγική αναβάθμιση του νομού στον πρωτογενή τομέα. Υπενθυμίζουμε ενδεικτικά μόνο μια παρόμοια πρωτοβουλία για τα σταφύλια Κρίμσον.
Και έπεται και συνέχεια: Η ίδια ομάδα επιστημόνων - υπαλλήλων της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης, Διεύθυνσης Κτηνιατρικής- έχει στα σκαριά την επόμενη κίνησή της. Να συγκεντρώσει δηλαδή τους παραγωγούς γάλακτος - κτηνοτρόφους και να συζητήσει μαζί τους τις δυνατότητες αύξησης της αξίας του προϊόντος τους μέσω της οικοτεχνικής παραγωγής - μεταποίησης του γάλακτος. Καθώς και του προσανατολισμού τους σε μεθόδους εκμετάλλευσης που θα ακολουθούν παραδοσιακές μεν, αλλά ορθολογικότερες επιλογές καθώς με την άκριτη υιοθέτηση ξένων προτύπων εσταυλισμένης κτηνοτροφίας και το κόστος παραγωγής αυξήθηκε και η ποιότητα του γάλακτος υποβαθμίστηκε.
"Δεν εφευρίσκουν την Αμερική" οι επιστήμονες- υπάλληλοι του Κιλκίς. Απλώς αγαπούν τον τόπο τους και επιμένουν να σκέφτονται αντί της άκριτης υιοθέτησης ξένων προτύπων που μόνο αρνητικές συνέπειες είχαν.
Για την ιστορία παραθέτουμε το πλήρες πάνελ της εξόχως ενδιαφέρουσας σύσκεψης:

 

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ:
• Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς :
Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Κιλκίς Βεργίδης Ανδρέας
Περιφερειακή Σύμβουλος Π.Ε Κιλκίς κα. Καραμισάκη Μιχαλία
(Δ.Α.Ο.Κ Κιλκίς Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης, Διεύθυνση Κτηνιατρικής)

•Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
κ. Κιλτίδης Κωνσταντίνος
• Δήμαρχος Παιονίας
Γκουντενούδης Χρήστος

• Αναπτυξιακή Κιλκίς Α.Ε
Κωνσταντινίδης Παναγιώτης

•Επιμελητήριο Κιλκίς
Τονικίδης Παύλος
Φούρας Πέτρος

•ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (Ινστιτούτο Κτηνιατρικών Ερευνών )
Σαμούρης Γεώργιος / Τακτικός Ερευνητής / Κτηνίατρος-Τακτικός Ερευνητής Ινστιτούτου Κτηνιατρικών Ερευνών
Διδάκτορας του Ιατρικού Τμήματος του ΑΠΘ με ερευνητικό αντικείμενο την υγιεινή, ασφάλεια και ποιότητα των τροφίμων, ιδιαίτερα ζωικής προέλευσης.

• Αμερικανική Γεωργική σχολή
Παπαδόπουλος Φίλιππος
Διευθυντής του Γραφείου Διαχείρισης Στρατηγικών Προγραμμάτων της Σχολής
Παπαβασιλείου Γεώργιος: Διδάκτορας χημείας και Βιοτεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Πατρών, Πτυχιούχος Χημικός του Τμήματος Χημείας του Α.Π.Θ., τ. Τεχνικός έρευνας ΜΕΒΓΑΛ, τ. Υπεύθυνος εργοστασίου και R&D ΘΕΣΓΑΛΑ, τεχνικός σύμβουλος τυροκομικών και γαλακτοκομικών μονάδων παραγωγής.

 

• ΟΑΕΔ
Δεδεδάκης Νικόλαος
Διευθυντής του ΟΑΕΔ Κιλκίς

• Μονάδες παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων Π.Ε Κιλκίς

1. Κολιός Α.Ε
Ροσμαρί Αντωνομανολάκη Διευθύντρια ποιότητας
Ακριτίδης Ιωάννης
2. Λύκας ΙΚΕ
Γιώργος Λύκας
3. Φάρμα Κουκάκη A.E
Κουκάκης Αθανάσιος
4. ΔΟΪΡΑΝΗ Α.Ε
Χουρτιρούδης Γιώργος
5. Ραγιαν Α.Ε
κ. Γεωργιάδης Θεόφιλος
6. Δάλλας Α. - Β.Πράππας Ο.Ε
Δάλλα Χαρίκλεια
7. Κατσάνος Γ. – Γιαννώτας Ο.Ε
Κατσάνος Γεώργιος
8. Τσακνής Χρήστος
Τσακνής Χρήστος