Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 5:19:27 μμ
Σάββατο, 06 Ιουνίου 2020 21:48

Οι μπόρες του Μαΐου έσωσαν τα σιτηρά. Μην το παρακάνουν όμως τον Ιούνιο

Αν γεμίσουν με σιτηρά φέτος οι αποθήκες ας ανάψουν οι αγρότες μια λαμπάδα στην χάρη των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Διότι ανήμερα της γιορτής των αγίων σώθηκαν οι σοδειές τους από την επερχόμενη τότε καταστροφή. Οι βροχές της ημέρας εκείνης, οι μπόρες καλύτερα καθώς έριξε μπόλικο νερό τόσο που στις πόλεις πλημμύρισαν, μαζί με όσες ακολούθησαν τις επόμενες έδωσαν το "φιλί της ζωής" στις καλλιέργειες δημητριακών του νομού.


Μην λέμε υπερβολές. Δεν πρόκειται να γεμίσουν οι αποθήκες με σιτηρά. Εξαιρούνται τα κριθάρια. Ο θερισμός τους ξεκίνησε τέλος Μαΐου από τη γνωστή περιοχή. Τη λωρίδα γης που περιλαμβάνει Μικρόκαμπο, Αγιονέρια, Μαυρονέρι, Μεσιανό, Αποστόλους, Γυναικόκαστρα κ.ο. κ. Εκεί έγιναν οι πρώτες κοπές στα κριθάρια με αποδόσεις που ξεπερνούν ακόμα και τα 600 κιλά/στρέμμα. Η τιμή όμως δεν είναι καλή για τους παραγωγούς: 13 με 14 λεπτά το κιλό.
Να διευκρινίσουμε όμως εξαρχής: Αναφερόμαστε σε καλλιέργειες όπου εφαρμόστηκαν όλες οι φροντίδες (λίπανση, φάρμακα και κατά περιοχές όπου ήταν δυνατόν άρδευση). Υπολογίζονται στο 60% των δηλωθεισών καλλιεργειών. Διότι ένα 40% απλώς καλλιεργείται για να εισπράττονται επιδοτήσεις. Αφορούν κυρίως μικρούς παραγωγούς όπου η ολοκληρωμένη καλλιέργεια δεν συμφέρει. Στατιστικώς αποδεδειγμένο: Το κόστος φαρμάκων, λιπασμάτων μαζί με το κόστος άροσης και θερισμού (δεν έχουν μηχανήματα για να υποστηρίξουν τις καλλιέργειές τους) δεν καλύπτεται από την αξία του προϊόντος δοθέντος ότι σε βάθος χρόνου σπάνιες είναι οι χρονιές όπου η παραγωγή ξεπερνά τα 200 κιλά/στρέμμα.
Να δώσουμε όμως μερικά ακόμα χαρακτηριστικά της φετεινής καλλιέργειας σιτηρών. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ τoυ eidisis.gr η έκταση με σιτηρά έχει περιοριστεί. παραμένει ακόμα κυρίαρχη στο Κιλκίς, αλλά εκείνο το 85% που κάποτε (δυστυχώς) κατείχε έχει υποχωρήσει. Τριφύλλια και ενεργειακά φυτά (αυτά με το κίτρινο λουλούδι) υποκατέστησαν παραδοσιακό σκληρό σιτάρι, προσθέστε και τη προσφυγή εξ ανάγκης στις αγραναπαύσεις, προσθέστε χωράφια που δεν καλλιεργούνται απλώς από χρεοκοπημένους αγρότες και σύμφωνα με εκτιμήσεις επαγγελματιών καλλιεργητών περίπου το 35% των εκτάσεων με σιτηρά έχει υποκατασταθεί. Ή εγκαταλειφθεί.
Είναι αυτή η μια αιτία που έχει αλλάξει και η χρωματική εικόνα του Κιλκίς. Αν πριν από 15-20 χρόνια κάποιος ανέβαινε στον Άη Γιώργη τέτοια εποχή αυτό που θα αντίκριζε ήταν μια κίτρινη θάλασσα από τα σιτάρια που σχεδόν ήταν ώριμα για θερισμό.
Τώρα το χρώμα του Κιλκίς είναι και κίτρινο είναι και πράσινο είναι και καφετί. Εκτάσεις που δεν καλλιεργήθηκαν, εκτάσεις με τριφύλλια, με ενεργειακά φυτά, καλλιέργειες που δεν ωρίμασαν ακόμα.
Συνηγορεί και μια άλλη αιτία για το τρίχρωμον του νομού. Η σπορά έγινε σε τρεις δόσεις. Ξεκίνησε νωρίς τον Οκτώβρη, συνεχίστηκε με τέλη Νοέμβρη αρχές και ολοκληρώθηκε μέσα στον Γενάρη.
Πάμε πάλι απ' την αρχή. Η ιδιομορφία της φετινής καλλιέργειας σιτηρών μεταθέτει προς τα πίσω ένα τουλάχιστον δεκαήμερο την έναρξη του θερισμού που αναμένεται, πάλι από την ίδια περιοχή, προς τα μέσα του Ιουνίου.
Λέγαμε για την χάρη των αγίων που ενήμερα της γιορτής τους έβρεξε. Τα στάρια είχαν φτάσει σχεδόν στο αμήν. Λίγο η παρατεταμένη ανομβρία , λίγο οι αέρηδες που ξέραναν τα εδάφη, τα σιτηρά εκμετρούσαν το ζην. Η βροχή τα διέσωσε. Κι έτσι φέτος τουλάχιστον θα μπουν οι θεριστικές στα χωράφια.
Τα καλά χωράφια, αυτά όπου έπεσαν και λιπάσματα και φάρμακα (για τα ζιζάνια) αν ποτίστηκαν κιόλας μπορεί στο σκληρό να δώσουν μέχρι και 300 κιλά. Πάντως στα +200 προσδοκούν οι περισσότεροι. Κοντά 300 κιλά είναι η αναμονή και για τα μαλακά στα χωράφια τα προσεγμένα πάντα. Διότι στα υπόλοιπα, το 40% των εκτάσεων που απλά σπάρθηκαν δύσκολα να ξεπεράσει τα 150 το "στήσιμο".
Κι άντε να κλείσουμε με κάτι αισιόδοξο: Οι τιμές στο σκληρό φέτος είναι τσιμπημένες προς τα πάνω. Κάμποσο πάνω. Κάπου 24 με 35 λεπτά το κιλό φαίνεται πως θα ανοίξει η αγορά. Κανονικό θαύμα δηλαδή.
Να αναφέρεσαι όμως σε στάρια στο Κιλκίς και να κλείνεις εντελώς αισιόδοξα μοιάζει με την αισιοδοξία εκείνου που πέφτει από τον δέκατο όροφο πολυκατοικίας και φτάνοντας στον πρώτο μονολογεί ανακουφισμένος: Δόξα τω Θεώ μέχρι εδώ μια χαρά πάμε.
Οι τιμές που αυτές οι κάπως σαν θαύμα ισχύουν για κανονικά σκληρά στάρια. Βάρδα μην ξεκινήσουν κάθε απόγευμα οι μπόρες και συνεχιστούν όλη την περίοδο του θερισμού.
Γι' αυτό λέμε: ανάψτε ένα κερί στη χάρη των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, αλλά μην φανείτε τσιγκούνηδες. Ανάψτε κι ένα ακόμα στη χάρη του αγίου που προστατεύει από αχρείαστες μπόρες. Κι αν δεν υπάρχει ανακαλύψτε τον.
Θεοφύλακτος Παγλαρίδης