Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024, 8:24:14 πμ
Τρίτη, 10 Απριλίου 2018 20:51

Όταν θέλουν, μπορούν!

Όταν οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι παραδέχονται ότι καταγράφηκε φέτος και ενόψει του πασχαλινού οβελία, έντονη κινητοποίηση των ελεγκτικών υπηρεσιών (κτηνιατρικές υπηρεσίες) για την αποτροπή του φαινομένου των παράνομων ελληνοποιήσεων, τότε το ...ηθικό δίδαγμα που προκύπτει είναι πως όταν η αγορά είναι ανεξέλεγκτη απλώς δεν υπάρχει πολιτική (κυβερνητική) βούληση!


Φέτος λοιπόν ο έλεγχος της σφαγής αμνοεριφίων έγινε υπό καθεστώς έντονου και αποτελεσματικού ελέγχου των αρμόδιων κτηνιατρικών υπηρεσιών. Κάθε κτηνοτρόφος δήλωνε ύστερα από έλεγχο πόσα αρνιά πρόκειται να οδηγήσει σε σφαγείο, εκδίδονταν η σχετική άδεια με τα σχετικά "δαχτυλίδια" και βάσει αυτών γίνονταν οι αγοραπωλησίες με τους εμπόρους.
Αποτράπηκε έτσι το απαράδεκτο φαινόμενο του πλεονάσματος αμνοεριφίων που είχαν οι κτηνοτρόφοι - δυστυχώς κάμποσοι έχουν σημαντική ευθύνη στις παράνομες ελληνοποιήσεις- και επέτρεπαν στους εμπόρους να συμπληρώνουν τη διαφορά (των δηλούμενων από τα πραγματικά δικά τους αρνιά) με εισαγόμενα.
Ο πρόεδρος του συλλόγου αιγοπροβατοτρόφων Παιονίας Θωμάς Καρυπίδης δεν είχε καμιά δυσκολία να παραδεχθεί ότι φέτος το φαινόμενο αυτό, στα όρια του Κιλκίς πάντα, εξέλιπε αφού οι εντατικοί και καθημερινοί έλεγχοι των κτηνιατρικών υπηρεσιών αποδείχτηκαν και αποτελεσματικοί.
Οι τιμές φέτος παρέμειναν στα περσινά επίπεδα για τους παραγωγούς. Τα αρνιά πουλήθηκαν με 4,5 ευρώ/κιλό και τα κατσίκια με 4,80 λεπτά/κιλό. Με μια θετική για τους παραγωγούς διαφορά. Πέρυσι η τιμή των 4,5 ευρώ για τα αρνιά ίσχυε μόνο για τα "γάλακτος" αφού στα αρνιά μεγαλύτερου βάρους δίνονταν τιμή 4,2 ευρώ/κιλό. Φέτος ίσχυσε ενιαία τιμή 4,5 ευρώ.

 

Γιατί δεν ελέγχεται και το γάλα;
Κι αφού επιβεβαιώθηκε το αυτονόητο: όταν θέλει μπορεί η Πολιτεία να ελέγξει την παρανομία, το εύλογο ερώτημα είναι γιατί την ίδια διάθεση δεν επιδεικνύει σε ένα ευκολότερο τομέα: την παράνομη χρήση εισαγόμενου γάλακτος στην παραγωγή φέτας;
Μόνη η εφαρμογή και η τήρηση του ισοζυγίου γάλακτος μπορεί να προστατεύσει την εγχώρια παραγωγή και τους κτηνοτρόφους που υφίστανται τους τελευταίους μήνες συνδυασμένη επίθεση στο εισόδημά τους λόγω της εναρμονισμένης πτώσης των τιμών γάλακτος που κυμαίνονται μεταξύ 75 και 85 λεπτών. Παρά τις πρόσφατες (και στο Κιλκίς) δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης  Ευάγ. Αποστόλου "θα τους ταράξουμε στους ελέγχους"  η εν λόγω ταραχή κατατρύχει μόνο τους παραγωγούς που βλέπουν την τιμή του βασικού προϊόντος τους μειωμένη 20% έναντι της περσινής.
Ωστόσο στον αγώνα τους οι κτηνοτρόφοι απέκτησαν ένα ...απροσδόκητο μεν, πολύτιμο δε σύμμαχο: Μεγάλη εταιρεία γαλακτοκομικών που μεταξύ άλλων δραστηριοποιείται με την φέτα ΟΛΥΜΠΟΣ στη Θεσσαλία, αλλά και αντίστοιχες μονάδες παραγωγής φέτας σε άλλες περιοχές (π.χ. Σέρρες)  εξέδωσε δημοσίως ανακοίνωση την οποία κοινοποίησε και στους παραγωγούς, όπου δηλώνει σύμμαχος στον αγώνα για να τεθεί φρένο στην χρήση εισαγόμενου γάλακτος στην παραγωγή φέτας!
Είναι με εξέλιξη με απροσδιόριστη ακόμα τη συνεισφορά της στην προστασία της εγχώριας παραγωγής (και γάλακτος και φέτας). Και είναι μια κίνηση στην οποία κάθε εταιρεία που σέβεται τον ρόλο της   στην εθνική οικονομία οφείλει να ενταχθεί. Διότι στο βωμό του βραχυπρόθεσμού κέρδους που αποφέρει η χρήση εισαγόμενου γάλακτος στην παραγωγή φέτας θυσιάζεται μακροπρόθεσμα και η δική τους ύπαρξη. Με τους έλληνες κτηνοτρόφους να μειώνονται με φρενήρεις ρυθμούς, απλώς φέτα δεν θα υπάρξει. Και φυσικά ούτε εταιρείες παραγωγής φέτας.