Τετάρτη, 12 Ιουνίου 2024, 10:35:18 μμ

Αγροτικά νέα

Από το Γραφείο Αμπελουργίας του Τμήματος Φυτικής & Ζωικής Παραγωγής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς ανακοινώνεται ότι θα υλοποιηθεί «Συμπληρωματικό Πρόγραμμα Αναδιάρθρωσης & Μετατροπής των Αμπελουργικών Εκτάσεων περιόδου 2014–2015»

Η διαμόρφωση ενός Ανταγωνιστικού και Βιώσιμου Συστήματος Γεωργίας και Διατροφικών προϊόντων είναι το θέμα του 1ου Πανελλήνιου Συνεδρίου που διοργανώνει η  GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ στις 26 και 27 Νοεμβρίου

Σάββατο, 04 Οκτωβρίου 2014 19:31

Το αρδευτικό Αγ. Πέτρου θέμα του διαλόγου

Συντάκτης:

Ο Δήμαρχος Παιονίας Χρήστος Γκουντενούδης  σε συνεργασία με την θεματική Αντιδήμαρχο για την αγροτική ανάπτυξη της Δ.Ε. Ευρωπού κ. Αναστασία Παπαδοπούλου ,κάλεσε σε συνάντηση την Τετάρτη 1 Οκτωβρίου τους αγρότες του Αγίου- Πέτρου, με θέμα : Το Αρδευτικό δίκτυο του Αγίου Πέτρου , ενημέρωση και διαχείριση του.

Χρηματοδότηση ύψους 50 εκατ. ευρώ για την κατασκευή μικρών δημόσιων έργων στους Δήμους της χώρας, εξασφαλίζει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με νέα πρόσκληση υποβολής προτάσεων για την ένταξη των έργων αυτών στα μέτρα  321 και 322 του άξονα 3 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013.

Οι αγρότες βιοκαλλιεργητές του ν. Κιλκίς μπορούν να υπερηφανεύονται πως συνέβαλαν κατά οχτώ εκατομμύρια ευρώ στο πλεόνασμα που εμφανίζει η κυβέρνηση

Δεν υπάρχει πιο ακριβής περιγραφή για το τι έγινε φέτος στην αμπελουργική ζώνη της Γουμένισσας, από την κουβέντα του οινοποιού-αμπελουργού Χρήστου Αϊδαρίνη: «Στα 30 χρόνια που βιώνω τη αμπελουργία στη Γουμένισσα κι άλλα τόσα για τον πατέρα μου, τέτοια κακή χρονιά δεν έχουμε ζήσει!».

Την έντονη διαμαρτυρία τους για την αδιαφορία του κράτους μπροστά στον αφανισμό που υφίστανται ως συνέπεια της πανδημίας του καταρροϊκού πυρετού στα κοπάδια αιγοπροβάτων εξέφρασαν οι κτηνοτρόφοι του νομού σε συγκέντρωση που οργάνωσαν το μεσημέρι της  Πέμπτης μπροστά από την Περιφερειακή  Ενότητα Κιλκίς.

Την έντονη διαμαρτυρία τους για την αδιαφορία του κράτους μπροστά στον αφανισμό που υφίστανται ως συνέπεια της πανδημίας του καταρροϊκού πυρετού στα κοπάδια αιγοπροβάτων εξέφρασαν οι κτηνοτρόφοι του νομού σε συγκέντρωση που οργάνωσαν το μεσημέρι της  Πέμπτης μπροστά από την Περιφερειακή  Ενότητα Κιλκίς.

Τετάρτη, 17 Σεπτεμβρίου 2014 01:06

Καταρροϊκός στα πρόβατα. Κατάρρευση των κτηνοτρόφων

Συντάκτης:

Με κατάρρευση ενός εκ των πλέον παραγωγικών τομέων της κιλκισιακής οικονομίας, της αιγοπροβατοτροφίας, απειλεί ο καταρροϊκός πυρετός που εμφανίστηκε και στο νομό το τελευταίο 20ήμερο.  Σε καθημερινή βάση αναφέρονται νέα κρούσματα της ασθένειας που προσλαμβάνει διαστάσεις πανδημίας και εκατοντάδες αιγοπρόβατα οδηγούνται σε σφαγή (Αγ. Κυριακή, Ειρηνικό, Θεοδωράκια, Γρίβα, Πυργωτό…) με τους κτηνοτρόφους να ζητούν απεγνωσμένα από την Πολιτεία να λάβει μέτρα ανακούφισης.

Ο ΕΛ.Γ.Α. με σχετική ανακοίνωση του προς  στους Δήμους καλεί τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς να υποβάλουν αιτήσεις, από Δευτέρα 1-9-2014 έως και Τρίτη  30-9-2014, για το σύνολο των γεωργοκτηνοτροφικών τους εκμεταλλεύσεων που ζημιώθηκαν από θεομηνίες (πλημμύρες), δυσμενείς καιρικές συνθήκες (ανεμοθύελλες, υπερβολικές βροχοπτώσεις, παγετό, χιόνι, χαλάζι) και  ασθένειες (περονόσπορο στα αμπέλια) ως αποτέλεσμα δυσμενών καιρικών κατά τη χρονική περίοδο Ιανουάριος – Δεκέμβριος  2011. (Πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων «Ετήσιο 2011»)