Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 21 Δεκεμβρίου 2008 14:04

«Παρά πόδα» οι αγρότες μέσα στις γιορτές

«Παρά πόδα» έχουν το «όπλο» της κατάληψης των δρόμων οι αγρότες του Κιλκίς. Αυτό είναι το «πόρισμα» της συνεδρίασης και του διαλόγου των μελών  - στελεχών της διοίκησης του συλλόγου αγροτοκτηνοτρόφων «Το Κιλκίς» το βράδυ της Τρίτης 16 Δεκεμβρίου. Η απόφαση είναι να μην βγουν άμεσα στους δρόμους οι αγρότες καθώς είναι πολύ κοντά και οι γιορτές. Παρά ταύτα θα υπάρχει στενή συνεργασία με τους εξεγερμένους συναδέλφους των σε Πετρίτσι (γέφυρα Στρυμόνα) και Χαλκηδόνα και από τις απαντήσεις που θα δοθούν στα γενικότερα αιτήματα από τον υπ’ ατμό υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αλ. Κοντό, θα εξαρτηθεί και η ενδεχόμενη αλλαγή στάσης των αγροτών του νομού μας.


Εξάλλου από το μεσημέρι της Τρίτης βρέθηκαν στα αγροτικά μπλόκα του Πετριτσίου οι Φ. Κοτανίδης και Κ. Καραπουρτσίδης και Χαλκηδόνας ο πρόεδρος του συλλόγου Γιώργος Λασκάκης.
Χθες Τετάρτη σε υλοποίηση της απόφασης για συνεργασία με τους αγρότες των γειτονικών νομών κλιμάκια στελεχών βρέθηκαν στην Χαλκηδόνα (Γ. Λασκάκης, Κ. Κοτσαρής, Χρόνης Δισλόγλου) και στο Πετρίτσι (Φ. Κοτανίδης, Γ. Τερζής, Αλ. Σημαιοφορίδης, Κ. Πολυχρονίδης) ενώ θα γίνει επίσκεψη κτηνοτρόφων και στην κινητοποίηση που γίνεται στο εργοστάσιο ΑΓΝΟ στον Λαγκαδά.

Αιτήματα αιχμής
Τα αιτήματα των εξεγερμένων στη Βόρεια Ελλάδα εν πολλοίς είναι κοινά. Σχετιζονται με την απορρόφηση των αδιάθετων προϊόντων, τους ελέγχους στην αγορά, το μητρώο, τον έλεγχο του κόστους παραγωγής κ.ο.κ.
Ωστόσο κάθε περιοχή πλήττεται από ειδικότερα προβλήματα και τα αιτήματα διαφέρουν/ Στο ν. Κιλκίς τα αιτήματα αιχμής είναι η άμεση απονιτροποίηση, το μητρώο και η δυνατότητα πληρωμής των απούλητων σταριών που βρίσκονται σε ιδιωτικές αποθήκες με εποπτεία της πολιτείας.
Επίσης οι κτηνοτρόφοι του νομού έχουν εξαγριωθεί με την πολιτική των γαλακτοβιομηχανιών να μειώνουν την τιμή παραγωγού στο αγελαδινό  γάλα μέχρι και 30 λεπτά στους λεγόμενους μικρούς παραγωγούς (μέχρι 800 κιλά ημερησίως) ενώ και στους μεγάλους παραγωγούς η τιμή μειώθηκε ήδη στα 38 λεπτά.
Υπενθυμίζουμε ότι τιμή 30 λεπτών ήτοι 102 δραχμών απολάμβαναν οι κτηνοτρόφοι στα μέσα της δεκαετίας του 1990! Από τότε το κόστος παραγωγής πολλαπλασιάστηκε, η τιμή στον καταναλωτή επίσης πολλαπλασιάστηκε και μόνο στον παραγωγό μένει καθηλωμένη.
Έτσι εξηγείται φυσικά και η καταστροφή του κτηνοτροφικού κεφαλαίου της χώρας και η βίαιη έξοδος χιλιάδων κτηνοτρόφων από τους στάβλους. Ενδεικτικά αναφέρουμε  ότι στο ν. Κιλκίς από τα 2.500 κτηνοτροφικά νοικοκυριά του 1995-96 απόμειναν φέτος λιγότερα από 200!
Προς δόξα των σοσιαλιστικών και φιλελεύθερων κυβερνήσεων που άφησαν και αφήνουν το καρτέλ του γάλακτος να βασιλεύει ανενόχλητο.