Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024, 1:01:33 πμ
Τετάρτη, 29 Ιουλίου 2020 19:59

Σε αυξημένη επαγρύπνηση στο Κιλκίς για νέα εστία καταρροϊκού πυρετού στη Γευγελή

Σε αυξημένη επαγρύπνηση παραμένουν οι Κτηνιατρικές Αρχές της Περιφερειακής Ενότητας (ΠΕ) Κιλκίς, έπειτα από την επιβεβαίωση νέας εστίας καταρροϊκού πυρετού του προβάτου στη Βόρεια Μακεδονία και συγκεκριμένα στην περιοχή της Γευγελής, εξέλιξη που προκάλεσε την εκ νέου κινητοποίηση των αρμοδίων υπηρεσιών της ΠΕ Κιλκίς και του Αντιπεριφερειάρχη, κ. Ανδρέα Βεργίδη.

 

Στις 23 Ιουλίου 2020, με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Κιλκίς, ορίστηκε ως ζώνη αυξημένης επαγρύπνησης σε απόσταση 50 χιλιομέτρων των ελληνικών συνόρων με τη Βόρεια Μακεδονία, η Περιφερειακή Ενότητα Κιλκίς,  λόγω επιβεβαιωμένων κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού του προβάτου στην περιοχή Resen της γειτονικής χώρας που βρίσκεται σε απόσταση 10 χιλιομέτρων από την κοινή συνοριογραμμή της Βόρειας Μακεδονίας με την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας.

Στη συγκεκριμένη ζώνη επιβάλλονται τα ακόλουθα μέτρα:

1.Ενημέρωση των υπευθύνων και κατόχων εκμεταλλεύσεων ευαίσθητων ειδών ζώων στον Καταρροϊκό Πυρετό (βοοειδή, πρόβατα, αιγοειδή), και διενέργεια κλινικών εξετάσεων όλων των ευαίσθητων ειδών ζώων στον Καταρροϊκό Πυρετό.

2.Υποχρεωτική κλινική εξέταση όλων ευαίσθητων ειδών ζώων στον Καταρροϊκό Πυρετό (βοοειδή, πρόβατα, αιγοειδή) που πρόκειται να μετακινηθούν από την ζώνη αυξημένης επαγρύπνησης προς τις υπόλοιπες (εκτός ζώνης) περιοχές. Την εφαρμογή κατάλληλων εντομοαπωθητικών ή/και εντομοκτόνων σκευασμάτων στα ζώα (επιλέγονται κατάλληλα σκευάσματα σε ότι αφορά το χρόνο αναμονής για τα ζωικά προϊόντα ).

3. Καθαρισμός και απολύμανση και χρήση εντομοαπωθητικών ή/και εντομοκτόνων σκευασμάτων στα οχήματα με τα οποία θα μεταφερθούν τα ζώα ,πριν την αναχώρηση αλλά και μετά την εκφόρτωση

4. Στις εκμεταλλεύσεις ευαίσθητων ειδών ζώων στον Καταρροϊκό Πυρετό (βοοειδή, πρόβατα, αιγοειδή), τα ζώα, όπως επίσης και τα κτίρια όπου αυτά ενσταβλίζονται και ο περιβάλλων χώρος, ειδικότερα δε τα σημεία όπου είναι δυνατό να επιβιώσουν και να αναπαραχθούν οι φορείς του ιού, ψεκάζονται σε τακτά διαστήματα με εγκεκριμένα εντομοκτόνα.

Λόγω της εμφάνισης μεγάλου αριθμού επιβεβαιωμένων εστιών καταρροϊκού πυρετού του προβάτου στη Βόρεια Μακεδονία κοντά στην συνοριογραμμή με την χώρα μας) το Τμήμα Κτηνιατρικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής ΠΕ Κιλκίς ενημερώνει ότι:

*Πρόκειται για ζωονόσο η οποία δεν ενέχει κίνδυνο μετάδοσης στον άνθρωπο. Προσβάλλονται κυρίως τα πρόβατα και σπανιότερα τα βοοειδή και οι αίγες. Η μετάδοση στα ζώα γίνεται με τα αρθρόποδα αιματοφάγα κουνούπια (δηλαδή ξενιστές) του γένους Culicoides.

Τα κυριότερα συμπτώματα που παρατηρούνται είναι:

*Πυρετός, 

*Σιελόρροια

*Ρινικό έκκριμα 

*Οίδημα των χειλιών, της γλώσσας ή και ολόκληρου του προσώπου

* Γλώσσα έντονα κυανωτική (σπάνια)

*Χωλότητα και ποδοδερματίτιδα

*Θάνατοι των ασθενών ζώων.

Οι Κτηνιατρικές Αρχές της ΠΕ Κιλκίς καλούν τους ενδιαφερόμενους να παραμείνουν σε επαγρύπνηση , ώστε  σε περίπτωση εμφάνισης των ανωτέρω συμπτωμάτων να ενημερώσουν άμεσα τις Υπηρεσίες.

Στις εκμεταλλεύσεις ευαίσθητων ειδών ζώων στον Καταρροϊκό Πυρετό (βοοειδή, πρόβατα, αιγοειδή), τα ζώα, όπως επίσης και τα κτίρια όπου αυτά ενσταυλίζονται και ο περιβάλλων χώρος, ειδικότερα δε τα σημεία όπου είναι δυνατό να επιβιώσουν και να αναπαραχθούν οι φορείς του ιού(αιματοφάγα κουνούπια), ψεκάζονται σε τακτά διαστήματα με εγκεκριμένα εντομοκτόνα/ εντομοαπωθητικά.

Πριν την μετακίνηση των ζώων πρέπει να ενημερώνονται εγκαίρως οι Κτηνιατρικές Αρχές της Π.Ε Κιλκίς. Τα ζώα που πρόκειται να μετακινηθούν εκτός των ορίων της Π.Ε Κιλκίς θα πρέπει να ελέγχονται κλινικά από τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές.

Στα ζώα που πρόκειται να μετακινηθούν πρέπει να εφαρμόζονται κατάλληλα εντομοαπωθητικά ή/και εντομοκτόνα σκευάσματα και να συμπληρώνετε αντίστοιχα το μητρώο φαρμακευτικής αγωγής από τον ιδιώτη κτηνίατρο σας (λαμβάνοντας υπόψιν και το χρόνο αναμονής για τα ζωικά προϊόντα), όπως επίσης και στα οχήματα με τα οποία θα μεταφερθούν τα ζώα, πριν την αναχώρησή τους, αλλά και μετά την εκφόρτωσή τους, αφού έχει προηγηθεί καθαρισμός και απολύμανση σε αυτά.

Τηλέφωνα επικοινωνίας :2341353348,350,352 , 354 (Τμήμα Κτηνιατρικής Κιλκίς) 2343031378 (Γραφείο Κτηνιατρείο Αξιούπολης).